Неділя, 19.05.2024, 09:37
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Подарунок музею О.Олеся з Коломиї

22 липня Білопільщина, як і вся Україна відзначатиме день пам’яті видатного українського поета Олександра Олеся. У ці дні музей Олесандра Олеся поповнився унікальним виданням О.Олеся «Минуле в піснях. Княжі часи». Книга вийшла у 1930 році у львівському видавництві «Неділя». До музею цю безцінну книгу передала Сорока Софія Емануілівна з міста Коломиї, що на Івано-Франківщині. Збірка зберігалася у родині понад 80 років і була подарована родичами тітці Софії Емануілівни Карпінській Олімпії Іларіонівні в день народження. У передмові до видання український історик, краєзнавець, мистецтвознавець, поет, прозаїк, публіцист, редактор, перекладач бібліограф Микола Голубець пише: «Олесь. Ні про одному літературному імени не згадувано так часто суверена української поезії – Шевченка, як при цьому шовково-ніжному, пестливому й тонкому імени.

Бо й справді: тільки дві збірки українських пезій були прийняті громадянством з таким неописаним ентузіязмом, тільки дві збірки української лірики були так радісно читані й так безопірно відчуті - «Кобзар» і… «З журбою радість обнялась»…

Поезія Олеся, подібно як полум’яна стихія Шевченківської пісні, були давно жданим, божественним об’явленням, словом яке окрилювало й обжемчужувало соняшним промінням думки й почуття міліонів…»

Щиро дякуємо Софії Емануілівни та уродженці Білопілля Кіктенко Вікторії, яка привезла на батьківщину поета цей подарунок. Безцінний літературний скарб Олеся займе почесне місце серед експонатів нашого музею.

Переглядів: 366 | Додав: BRB | Дата: 11.07.2017

Поет, що духом звав до бою  

 

 

         З поміж тисячі українців, творців нового національного відродження характерно вирізняється Олег Кандиба (Ольжич – поетичний псевдонім), син видатного українського поета Олександра Олеся.

 Олег Кандиба-Ольжич був визначним поетом свого часу, користувався шаленою популярністю в української молоді в еміграції та на рідних землях. У його віршах молодь знаходила справжнє життя, енергію, дух боротьби, шляхетність, сталеву віру в перемогу. Він був блискучим науковцем-археологом, організатором різних молодіжних акцій, членом  Організації Українських  Націоналістів (ОУН).

         До 110-річчя від дня народження Олега Ольжича в читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся організовано перегляд літератури,  проведено інформаційну   годину «Українському  письменнику  Олегу Ольжичу - 110».  Присутні ознайомилися з творчим та життєвим шляхом українського письменника, поета, науковця, політичного діяча Олега Ольжича (Олега Олександровича Кандиби), сина видатного українського поета – нашого земляка Олександра Олеся, дізналися багато нового про Олега Олександровича як про блискучого науковця-археолога, організатора різних молодіжних акцій, члена  Організації Українських  Націоналістів (ОУН).

         У музеї Олександра Олеся проходили екскурсії, літературні читання, присвячені Олегу Ольжичу. Про значущість особистостей Олега Ольжича та Олександра Олеся в українському державотворенні, світовій та українській культурі говорили  директор музею Наталія Клепальська, працівники відділу обслуговування бібліотеки. Під час заходів звучали у записі спогади дружини сина О.Ольжича Олега  Олеговича Кандиби Ольги, яка відвідала Білопілля в квітні цього року.  Ольга Кандиба розповіла про Олега Ольжича та його сина, свого покійного чоловіка Олега і подарувала музею оригінал диплому про вищу освіту О.О.Кандиби та скаутський одяг, відзнаки організації «Пласт» (Канада), активним учасником якої був Олег Олегович. Пані Ольга була приємно вражена побаченим, тим як шанують Олександра Олеся та Олега Ольжича в Білопіллі, цінують їх творчість.

Коротким, але напрочуд  насиченим був життєвий шлях Олега Ольжича-Кандиби. Він жив за принципом щастя й достатку, в той час, коли була поневолена Батьківщина. Він залишиться в нашій історії та поезії воїном, як одна із найсвітліших постатей української історії, яку не маємо права забути.

Білопільська земля свято  береже пам’ять про видатного лірика ХХ століття, поета Олександра Олеся та його сина Олега Ольжича.

Переглядів: 400 | Додав: BRB | Дата: 11.07.2017

       Бібліотекарі району на шоколадній вечірці

       7 червня в читальній залі районної бібліотеки відбувся семінар для бібліотечних працівників району "Комфортність обслуговування читачів як показник роботи бібліотеки". У ході заходу провідними спеціалістами були надані консультації, методичні поради, проведено творчий діалог "Кожний читач - бажаний гість, кожний бібліотекар - гостинна господиня". Родзинкою семінару став показовий масовий захід - шоколадна вечірка "Цей дивний шоколад", підготовлений слухачами школи професійної майстерності. Вони створили дивовижну виставку поробок із цукерок.  Милували око вироби на будь-який смак: тут вам і солодкий замок принцес, і ананас, і малинка, і букети квітів. За чашкою гарячого шоколаду бібліотечні працівники слухали теплі історії про шоколад, знайомилися з новинками літератури та книгами про шоколад, брали активну участь в конкурсах та вікторинах. 

    

   

                                                    

Переглядів: 343 | Додав: BRB | Дата: 07.06.2017

Свято сподівань і надій

 

        Щороку на початку літа ми відзначаємо Міжнародний день захисту дітей – прекрасне свято радості та одвічної надії. Адже саме в дітях дорослі прагнуть бачити здійснення своїх мрій і сподівань. А тому закликають усіх цього дня та кожного наступного зігрівати теплом і любовю кожне дитяче серце.

                                                  

      До цього свята центральна дитяча бібліотека готувалася з особливим трепетом. На вікнах книгозбірні оформили виставку малюнків «Ми – майбутнє України», на якій були представлені роботи користувачів центральної дитячої, міських та сільських бібліотек району. Дітлахи з допомогою пензля чи олівця відобразили своє прагнення жити в мирній і незалежній державі, бути гідними громадянами своєї батьківщини.

      На площі перед центральною бібліотекою кожен бажаючий міг переглянути виставку світлин «Життя нашої бібліотеки». На ній представлені фото дітей – юних користувачів бібліотеки молодшого та середнього шкільного віку, книголюбів і книгоманів. Серед них – активні учасники масових заходів, акцій і конкурсів.

                                                                

        У рамках літньої програми «Книги дружать з дітворою» для дітей і дорослих було організоване відкриття циклу літніх читань «Українська книга запрошує». Перехожих приваблювали яскраво оформлені книжкові виставки-інсталяції «1 червня - День захисту дітей», «Барви дитячої творчості», «Візок чудових казок», «Я пізнаю світ», «Книжкові новинки». Захід відвідали депутати обласної ради Л.В.Ричкіна, А.Ю.Кисіль, Н.Є.Калініченко, перший заступник голови Білопільської РДА О.В.Нікітенко. У читальному залі під відкритим небом діти залюбки знайомились з кращими книгами, новинками сучасної дитячої літератури, переглядали періодичні видання. Малеча отримала від бібліотекарів книжкові закладки із запрошенням до цікавого читання влітку.

          

   

        Цього дня центральною дитячою бібліотекою був проведений казковий диліжанс «Веселі казкові герої або візок чудових казок». Подорож в казку відбулась на імпровізованому потягу, який складався із двох вагонів «казковий» та «загадковий». У потягу мандрували не лише перлини сучасної дитячої літератури, а й казкові герої. Діти відгадували загадки та розповідали уривки із відомих казок.

  

          Крім того, для дітей середнього шкільного віку бібліотекарі надали книжкові поради «Що читати цього літа». Школярам розповіли про книги сучасних дитячих письменників із серій «Читаємо з Вінкс», «Вінкс: любов і звірята», «Сучасна дитяча проза», «Дитячий світ». Також їм порадили, що варто прочитати влітку із новинок літератури, які представлені на книжковій виставці «Канікули з книгою».

                                                 

Переглядів: 676 | Додав: BRB | Дата: 02.06.2017

         В Улянівці першачків посвятили в читачі

         Нещодавно Улянівська дитяча бібліотека радо відкрила свої двері для юних першокласників, офіційно посвятивши їх у читачі.

              Восени двадцять двоє веселих дітлахів вперше переступили поріг школи, відкривши двері в чудову і неосяжну країну Знань. За цей час всі вже вивчили абетку, освоїли Буквар, навчилися читати і писати. Приємно, що для більшості першачків дорога до бібліотеки була вже добре знайомою.

                                                

           На святі малят зустрічала ведуча та її помічник - друг усіх першокласників – Буквар. Крім того, до бібліотеки завітала могутня чарівниця – Королева Книга. Вона передала дітям вітальні телеграми від казкових героїв, які забули поставити під ними свої підписи. Тож дітлахи разом відгадували, хто ж саме надіслав їм вітання. Діти так захопилися відгадуванням, що й не помітили, як на свято завітав ще один казковий герой – Незнайко, який, як зясувалося, не вміє читати, а вміє лише складати безглузді вірші. Отож учні показали йому, як вони вміють розгадувати віршовані загадки і люблять читати книжки. А щоб перевірити, як добре діти знають українські народні казки та їх героїв, на свято прилетіла Баба Яга. Вона загадала дітям складне завдання – правильно зібрати книжки, у яких розсипалися сторінки. З цим завданням всі діти напрочуд швидко впоралися.

    

             Проте на цьому випробування не скінчилися. Королева Книга забажала дізнатися, чи вміють учні правильно користуватися книгою. Вона запропонувала всім подивитися мультфільм «Грицеві книжки» за мотивами вірша російського письменника С.Я.Маршака «Гришкины книжки». Після перегляду мультфільму діти разом з Королевою Книгою повторили правила користування книгою, дали обіцянку справжнього читача.

       Наприкінці свята бібліотекар дитячої бібліотеки Лисенко С.В. розповіла всім присутнім про бібліотеку, правила поводження в бібліотеці та подарувала кожному учню на згадку про свято книжечку і побажала бути активними читачами бібліотеки.

Переглядів: 357 | Додав: BRB | Дата: 29.05.2017

Гендерну рівність жінкам

      Вперше термін „гендер” було введено в соціологічні науки в 70–ті роки 20 століття. Гендер – це соціальна стать людини на відміну від біологічної статі. Поняття гендер означає комплексне поєднання соціально культурних відносин, стосунків і процесів, які відображають відмінності в поведінці.

      Країнами ЄС була прийнята програма, яка повинна була ліквідувати гендерну нерівність у межах Європеського союзу до кінця 2010 року. Україна як правова демократична держава взяла на себе зобов’язання законодавчо гарантувати та забезпечити на практиці рівні права та можливості громадян всіх сферах життєдіяльності. В останні роки для досягнення цієї мети Україною зроблено кроки, що дають підставу вважати - на законному рівні держава докладає зусиль для виконання своїх зобов’язань.

    Свідченням цього є прийнятий Закон „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”. Це дає змогу жінкам на рівні з чоловіками конкурувати, працювати, навчатися та розвиватися.

        Тому в сьогоденні роль жінки в суспільстві багатократно зросла, як в економічній, соціальній, так і в політичній сфері суспільного життя. Варто зазначити, що жінки займають високі пости в керівництві, отримують вищі вчені ступені з різних напрямків науки та здобувають великих успіхів в різних сферах діяльності, оскільки в плані розумових здібностей нічим не поступаються чоловікам.

                                             

 

 

Переглядів: 317 | Додав: BRB | Дата: 19.05.2017

Генетичний код українця

        Якщо одного дня Ви бачите, що всі люди наче змовились і ходять у вишиванках, знайте – цей день прийшов… День вишиванки – щорічне свято кожного українця, поціновувача прекрасного, модного і стильного. Вдягнути вишиванку 18 травня, означає показати, що ми нескорені і незламні, сильні духом і тілом, знаємо свою історію і шануємо традиції. Українська вишиванка – це світовий бренд та генетичний код українця!

      Працівники Комунального закладу Білопільської районної ради «Білопільська центральна районна бібліотека імені О.Олеся» не могли оминути своєю увагою це свято і влаштували флеш моб «Одягни вишиванку на роботу». Кожен працівник книгозбірні прийшов цього дня у вишитій сорочці, тим самим показавши свою національну приналежність, почуття патріотизму та любові до рідної землі.

    

                                                    

      У фойє бібліотеки була оформлена виставка - вернісаж «День вишиванки єднає українців», де представлені книги з історії вишивки, альбоми схем вишивок різних регіонів України, зразки вишитих сорочок. А майстрині-вишивальниці А.Лабунець, В.Гурин, Н.Максименко , Г.Корнієнко для користувачів книгозбірні провели майстер клас.

    

       Цього дня свято вишиванки відбулося і в Улянівці. Учні місцевої школи та вихованці дитячого садочка влаштували конкурс на кращу вишиванку. Учасники заходу не лише демонстрували свої вбрання, а й співали, читали вірші про наш національний оберіг. По завершенню заходу журі обрало кращих та вручило їм на згадку про цей день подарунки.

   

        Народознавчу подорож "Українська вишиванка - наче райдужні світанки" підготувала та провела бібліотекар Шкуратівської сільської бібліотеки. Вона розповіла школярам про історію свята вишиванки - свята національної єдності. На захід завітала майстриня-вишивальниця Л.М.Астахова та провела майстер-клас. На згадку про зустріч майстриня подарувала книгозбірні лляні сорочки, вишиті її мамою та бабусею. Діти віддячили гості українською піснею. Привертала увагу присутніх виставка вишиванок майстринь села "Вишиванка - символ нації".

   

                                                      

Переглядів: 469 | Додав: BRB | Дата: 19.05.2017

          Зі святом, матусю, моя!

        Ця жінка відіграє вирішальну роль в житті кожного з нас. Вона любить свою дитину безумовною і постійною любов’ю, а в її бездонному серці завжди знайдеться місце прощення і розуміння. Ім’я цієї жінки – мама.

        14 травня вся Україна відзначала одне з найзворушливіших свят – День матері. Не могли залишитися осторонь у його святкуванні і бібліотеки району.

       Працівники центральної районної бібліотеки спільно з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді влаштували спілкування за кавою «Мама – це любов, вона дарує людству вічність». На захід завітали: заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович, директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді А.В.Лустенко, прийомні сім’ї Грищенків (м.Ворожба) та Герасимчуків (с.Ганнівка-Вирівська). Працівники відділу обслуговування підготували літературно-музичну композицію про матерів-берегинь сімейного вогнища. У виконанні бібліотекарів лунали вірші українських поетів про матір у музичному супроводі.

                     

                                                                          

       Супрунівська сільська бібліотека спільно з будинком культури провели літературно-музичне свято «Величне і прекрасне слово мати! Від неї все на світі! Навіть світ...!». Бібліотекар розповіла про історію та традиції святкування Дня Матері в Україні та європейських країнах, презентувала тематичну виставку «Довіку матінку шануйте, свій найсвятіший оберіг». Для найрідніших людей - мам, лунали слова привітань та найщиріших побажань. У виконанні учасників художньої самодіяльності (Анастасії Глуходід, дуету у складі Ольги Твердохліб та Дарії Кісіль, жіночого вокального ансамблю "Чарівниця") звучали пісні про найрідніших. Вірші про мам та бабусь читали Євген Вірченко, Галина Білоног, Анастасія Глуходід, Софія Боровик. Запальним гумором порадував Євген Вірченко.

                                                                     

                                                                   

 

Переглядів: 342 | Додав: BRB | Дата: 17.05.2017

      Радилися бібліотекарі

     12 травня в центральній районній бібліотеці ім.О.Олеся відбулася нарада бібліотечних працівників району. Її відкрила Г.В.Маценко – директор ЦРБ, яка зупинилася на актуальних питаннях діяльності книгозбірень району. В обговоренні взяла участь і завідувач сектору культури Білопільської РДА С.В.Лукова. Вона наголосила на необхідності проведення заходів з національно-патріотичного виховання, нагадала про благоустрій територій та початок підготовки до опалювального періоду. Завідуюча відділом організаційно-методичної та довідково-бібліографічної роботи Н.В.Клепальська провела аналіз роботи бібліотек за І квартал 2017 року та зупинилася на основних аспектах діяльності у ІІ кварталі.

    

     Присутні отримали методичні поради щодо відзначення Дня матері, Дня сім’ї, Дня Європи, Дня пам’яті жертв політичних репресій, Дня Конституції України (методист Ю.Ю. Бутенко). Бібліотекар юнацької кафедри ЦРБ І.М.Васильченко підготувала інформаційний дайджест «З новою книгою до молоді». Вона поділилася новинками художньої літератури, назвала сучасних авторів, які пишуть для молоді і про молодь. Огляд фахової періодики «У світі бібліотечних новин» зробила бібліограф центральної районної бібліотеки С.А.Кирєєва.

    

                                                       

Переглядів: 337 | Додав: BRB | Дата: 12.05.2017

"Свято зі сльозами на очах..."

         У травні, в дні весняного буйноцвіття ми відзначаємо свято Перемоги, свято «зі сльозами на очах...», величне, вистраждане... Подвиг героїв – переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як і наша щира та безмежна вдячність цим людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та свободу країн Європи.

       До Дня Перемоги у Вирівській сільській бібліотеці було проведено краєзнавчу подорож «І вулицям дали героїв імена». Бібліотекар розповіла юним користувачам книгозбірні про героїв-односельців, які мужньо боролися та загинули в роки Другої світової війни, а тепер їх імена носять вулиці села. Доповненням заходу стала книжкова виставка «Полум’я пам’яті в наших серцях».

                                                                            

        У Шкуратівській сільській бібліотеці проведено годину мужності і слави «Спасибі Вам, батьки, діди за переможний цвіт весни». На захід були запрошені учні місцевої школи, діти війни, учасники АТО. Зі словами вітання до присутніх звернулася сільський голова Н.А. Москаленко. Вона розповіла про односельців, які загинули на фронтах Другої світової війни, воїнів АТО, які сьогодні зі зброєю в руках захищають незалежність України. Про свої воєнні будні, друзів - побратимів розповів учасник АТО Руслан Моісеєнко. Учасники заходу хвилиною тиші вшанували пам’ять всіх загиблих борців за волю і незалежність держави.

     Кальченківська сільська бібліотека організувала для односельців, дітей війни круглий стіл «Дитинство обпалене війною». Після мітингу-реквієм та концертної програми сивочолі ветерани завітали до бібліотеки, де за круглим столом згадували воєнні роки, загиблих односельців, ділилися спогадами про післявоєнну відбудову села. Юні читачі бібліотеки підготували для ветеранів літературно-музичні вітання та подарували квіти.

                                 

        Крім того, бібліотечні заклади району долучилися до акції «Привітай ветерана вдома», «Обеліски мужності і слави». Працівники бібліотек займалися впорядкуванням могил воїнів, пам’ятників, разом з дітьми відвідували вдома ветеранів, записували їх спогади про війну.

                                                                                      

                                                                                         Біля Братської могили у с.Терещенки

Переглядів: 346 | Додав: BRB | Дата: 12.05.2017

« 1 2 ... 12 13 14 15 16 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Друзі сайту