Понеділок, 06.05.2024, 18:49
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

"Я пам'ятаю! Я пишаюсь!"

          Друга світова війна... Пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній українській родині. Невимовно тяжких втрат зазнав наш народ у тій страшній воєнній круговерті, що понівечила і розтоптала мільйони людських доль.

          До 72-ї річниці Перемоги центральною районною бібліотекою ім. О.Олеся була організована акція «Я памятаю! Я пишаюсь!», в рамках якої проводився збір світлин учасників бойових дій Другої світової війни - жителів міста Білопілля. Всього вдалося зібрати 72 фотографії та короткі історії їх фронтового шляху. Користувачі книгозбірні з радістю надавали світлини та інформацію про своїх батьків, дідів, прадідів.

    

                                                       

     9 травня на площі перед бібліотекою в рамках цієї акції була оформлена виставка наданих фотографій. Відкривав виставку символ акції – глобус миру. Крім того, до неї ввійшли і світлини Героїв Радянського Союзу – наших земляків. Глядачі мали змогу побачити парадну форму нашого земляка – ветарана Другої світової війни Івана Івановича Олексенка. Привертала увагу білопільців та гостей міста картина «Зустріч» українського художника, уродженця м. Білопілля Володимира Корсуна.

                                                        

                                                 

        Увазі користувачів була запропонована тематична викладка книг про Другу світову війну «Книги про війну. Читайте!». Крім того, бібліотекарі влаштували майстер–клас по виготовленню символу пам’яті – квітки маку, де кожен бажаючий міг власноруч виготовити свою квітку.

                                           

Переглядів: 488 | Додав: BRB | Дата: 10.05.2017

Чорнобиль не має минулого

 

          26 квітня 1986 року. Цей день в історії нашого народу позначений знаком біди. Аварія на Чорнобильській АЕС нагадала про те, що люди не освоїли ту потужну енергію, яку самі породили. Чорнобиль… Слово це стало символом горя і страждань, покинутих домівок, розорених гнізд, здичавілих звірів. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи.

           Година-реквієм «Чорнобиль не має минулого» проведена в центральній дитячій бібліотеці для учнів 8 класу ЗОШ-інтернат. Дітям розповіли про найбільшу техногенну катастрофу ХХ сторіччя - аварію на Чорнобильській АЕС, яка застерігає мільйони людей – атомна енергетика таїть у собі смертельну небезпеку. Під час проведення заходу звучали вірші українських поетів про Чорнобильську катастрофу. Потім учасники заходу вшанували хвилиною мовчання загиблих ліквідаторів-пожежників. До заходу була влаштована тематична викладка «Чорнобиль – це набат і біль».

                                        

         Центральна районна бібліотека імені О.Олеся в цей день взяла участь у вечорі-вшануванні учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Працівники бібліотеки облаштували в глядацькій залі центру культури і дозвілля «Україна», де проходив захід, виставку – експозицію «Вічні дзвони подвигу й скорботи», на якій були представлені історична, художня література, матеріали з періодичних видань та світлини земляків - учасників ліквідації аварії.

                                         

 

Переглядів: 345 | Додав: BRB | Дата: 27.04.2017

Великодня паска - благословіння Господнє

       Виставка-дегустація «Великодня паска – благословіння Господнє» днями відбулася в читацькій залі центральної районної бібліотеки. Користувачі книгозбірні мали змогу не лише продегустувати різноманітні за смаком та оздобленням паски, а й отримати їх рецептуру та консультації щодо серверування Великоднього столу.

   

Переглядів: 375 | Додав: BRB | Дата: 19.04.2017

 

О, писанко! Ти - символ України!

        До Великодніх свят в Білопільській центральній бібліотеці для дітей проведено цикл заходів. Для учнів середнього шкільного віку проведено годину інформації «Як святкують Великдень в Україні». Дітям розповіли історію одного із найбільших християнських свят – Великодня, про особливості національних традицій, пов’язаних із святкуванням Пасхи в Україні. Особливу увагу бібліотекарі звернули на писанки-обереги, які у нас є не лише окрасою, а й символом цього свята. До заходу була оформлена виставка - експозиція «Барви Великодня», на якій були представлені композиції із писанок.

     У районному центрі реабілітації дітей-інвалідів працівники бібліотеки провели майстер-клас з писанкарства «О, писанко! Ти – символ України». Діти дізнались про різновиди писанок, їх магічну силу, символіку великодніх яєць. Під час проведення майстер-класу використовувалися курячі яйця, «писачок», віск, фольга, свічка, скляні баночки, ложки, олівці, набір природних барвників. Діти старанно й залюбки вчились розмальовувати яйця. До заходу була оформлена експозиція «Великоднє дерево чарівних писанок».

    

         Для вихованців центру реабілітації центральною дитячою бібліотекою була показана також лялькова вистава «Подорож Великоднього яйця». Діти не лише переглняули виставу, а й продемонстрували бібліотечним працівникам вироби до Великодніх свят, виготовлені власними руками.

    

 

Переглядів: 348 | Додав: BRB | Дата: 18.04.2017

      2017 - рік Української Революції 1917-1921 років

     Указом Президента України 2017 рік проголошено роком Української революції 1917–1921 років.

     Буремні події 1917 року в Російській імперії сколихнули всю Європу. Боротьба за державність України відбувалася в умовах запеклої громадянської війни та іноземної інтервенції. Після падіння царизму перед суспільством постали невідкладні завдання, з’явилися нові проблеми. Першочерговим було створення нової стабільної держави, подолання негативних тенденцій в економіці, вирішення аграрного та національного питань.

Шановні користувачі!

 

      Пропонуємо до Вашої уваги рекомендаційний список літератури, який допоможе Вам глибше дізнатися про історію Української революції 1917-1921 років, про визначну роль тих, хто стояв біля витоків відродження нації, про створення Української Народної Республіки (УНР) та про боротьбу українського народу за незалежність нашої Батьківщини.

1. Винниченко, В. Відродження нації [Текст]: ч. 1. / В. Винниченко. – Київ: Відень, 1920. – 348 с.

Автор дав повну, правдиву картину боротьби українського народу за визволення своєї нації під час і після революції 1917-1921 років.

2. Героїка трагедії Крут [Текст] / упоряд. В. І. Сергійчук. – К.: Україна, 2008. – 464 с.

Спогади учасників бою під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року, поетичні і публіцистичні рядки сучасників про героїзм подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни.

3. Грушевський, М. С. Історія України, приладжена до програми вищих початкових шкіл і нижчих класів шкіл середніх [Текст] / М. Грушевський / упоряд. А. Ф. Трубайчук. – 2-е вид. Стер. – К.: Либідь, 1992. – 228 с.

4. Дмитрук, В. Вони боролися за волю України [Текст] / В. Дмитрук. – Луцьк: ВАТ «Волинська обласна друкарня», 2007. – 1072 с.

На глибокому аналізі історичних подій та численних архівних документах автор відтворив трагічну сторінку історії національно-визвольної боротьби українського народу за незалежність нашої Батьківщини в 1917-1959 рр.

5. Добржанський, О., Старик, В. Змагання за українську державність на Буковині (1914-1921 рр.) [Текст]: документи і матеріали. – Чернівці: Чернівецька обласна друкарня, 2009. – 512 с.

Збірник містить різноманітні документи про український національний рух на Буковині в роки Першої світової війни, про прагнення українців здобути свою державність та протистояти встановленню режиму румунського панування.

6. Історія України [Текст]: джерельний літопис / упоряд. В. І. Червінський, М. І. Обушний та ін. – К.: ДП «Дирекція ФВД», 2008. – 800 с.

7. Історія України [Текст]: джерельний літопис / упоряд. В. І. Червінський, М. І. Обушний. – К.: КВІЦ, 2012. – 832 с.: іл.

У книзі вміщено документи і матеріали, які висвітлюють найважливіші події в історії України з найдавніших часів до сьогодення, методику їх використання та інші дидактичні матеріали.

8. Малик, Я., Вол, Б., Чуприна, В. Історія української державності [Текст] / Я. Малик, Б. Вол, В. Чуприна. – Львів: Світ, 1995. – 248.

9. Нагаєвський, І. Історія Української держави двадцятого століття [Текст] / І. Нагаєвський. – К.: Український письменник, 1994. – 413 с.

Книга доктора Ісидора Нагаєвського висвітлює події в Україні часів Центральної Ради, Гетьманату, Директорії (1917-1921 рр.). Автор розгортає картину боротьби за державність України в усій її складності і суперечливості. На думку автора, Україна могла стати незалежною державою ще в той час.

10. Українська Гельсінська спілка (1988-1990 рр.) у світлинах і документах [Текст]: фотоальбом / упоряд. О. Ткачук. – К.: Смолоскип, 2009. – 224 с.

11. Українське державотворення: невитребуваний потенціал [Текст]: словник-довідник / за ред. О. М. Мироненка. – К.: Либідь, 1997. – 560 с.

12. Політична історія України. ХХ століття [Текст] : У 6 т. / Редкол.: І. Ф. Курас та ін. Т. 2. Революція в Україні: політико-державні моделі та реалії (1917-1920) / В. Ф. Солдатенко, В. Ф. Верстюк. – К.: Генеза, 2003. – 488 с.

На широкій документальній основі відтворено складні, суперечливі процеси здійснення соціальних і національно-визвольної революцій.

13. Політична історія України. ХХ століття [Текст] : У 6 т. / Редкол.: І. Ф. Курас та ін. Т. 3. Утвердження радянського ладу в Україні (1921-1938) / С. В. Кульчицький, Ю. І. Шаповал, В. А. Греченко та ін. – К.: Генеза, 2003. – 448 с.

14. Попович, М. В. Кровавый век [Текст] / М. Попович; художн.-оформитель Е. Д. Кононученко. – К.: Кордон, 2015. – 990 с.: ил.

15. Сергійчук, В. Українська соборність: відродження українства в 1917-1920 роках [Текст] / В. Сергійчук. – К., 1999. – 416 с.

16. Солдатенко, В. Ф. Проект «Україна». 1917-1920 рр. Постаті [Текст] / В. Солдатенко. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2013. – 511 с.

У цій книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформу Української революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центр національної державності – М. Грушевського, В. Винниченка, М. Міхновського, Д. Дорошенка та ін.

17. Тракало, В. Й. Колонія: роман: нове видання [Текст] / В. Тракало. – К.: Дніпро, 2016. – 832 с.

Через долі багатьох галицьких родин автор показує тернистий шлях нашого народу до волі від 1920-х років і до проголошення незалежності України у 1991 році та до сьогодення. Події у творі розгортаються не тільки в Україні, а й у Польщі, Німеччині, Росії, Сполучених Штатах Америки, Канаді.

18. Хома, І. Я. Січові Стрільці. Створення, військово-політична діяльність та збройна боротьба Січових Стрільців у 1917-1919 рр. [Текст] / І. Хома. – К.: Наш час, 2011. – 104 с.: іл.

Книгу присвячено військовому формуванню Січових Стрільців, яке було створене і діяло у складі українських армій за Центральної Ради, Гетьманату та Директорії в 1917-1919 рр. Приділено увагу військово-політичним подіям, які безпосередньо та опосередковано відбувалися за участі стрілецтва і були з ним пов’язані.

19. Цвілюк, С. Українізація України: Тернистий шлях національно-культурного відродження за доби сталінізму [Текст] / С. Цвілюк. – Одеса: Маяк, 2004. – 200 с.

Явище українізації має глибоке коріння в минулому нашого народу, в його прагненні до власної державності, національної самосвідомості і самобутності, а також є гострою сучасною проблемою.

        Запропоновану літературу можна знайти у фондах Білопільської центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся.

 

Переглядів: 483 | Додав: BRB | Дата: 12.04.2017

Семінар бібліотечних працівників району

5 квітня 2017 року в Білопільській центральній дитячій бібліотеці проведено семінар бібліотечних працівників району на тему: «Робота з користувачами-дітьми: різноманітність форм діяльності та єдність цілей». Семінар відкрила Г.В.Маценко - директор ЦРБ ім. Олеся, яка зупинилась на актуальних питаннях діяльності бібліотек району. Заступник директора О.Р. Литвиненко в своєму виступі розповіла про основні аспекти роботи з дітьми, пріоритетні напрямки роботи по національно-патріотичному вихованню, сімейному читанню, краєзнавчий діяльності, підвищенню престижу читання шляхом модернізації форм спілкування з дитячою аудиторією. Присутні отримали методико-практичні поради «Виховання у молодших школярів інтересу до читання та формування національної свідомості юних користувачів» (бібліотекар ЦДБ С.С.Забара), «Духовне і моральне виховання підростаючого покоління в рамках відзначення 500-річчя Реформації» ( бібліотекар ЦДБ О.М. Бієнко).

                                                          

Інформаційний колаж «Цікаві факти із життя письменників» провела бібліотекар ЦДБ Н.В. Цимбал. Потім відбувся ярмарок бібліотечних ідей «Бібліотекар-професіонал рекомендує…», під час якого бібліотекарі Улянівської дитячої, Коршачинської, Шкуратівської, Вирівської, Рижівської сільських бібліотек обмінялися досвідом роботи та творчими здобутками. Родзинкою семінару став показовий масовий захід - народознавчий альманах «Світле свято Великодня».

                                                            

Переглядів: 385 | Додав: BRB | Дата: 06.04.2017

   Ольга Кандиба відвідала Білопілля    

          3 квітня на малу батьківщину великого українського лірика Олександра Олеся із Канади завітала дружина його онука Ольга Кандиба. Вона відвідала музей поета, що знаходиться в центральній районній бібліотеці ім.О.Олеся. З експозицією музею гостю ознайомила його директор Н.В.Клепальська. Вона подарувала їй буклет та листівки з видами пам’ятних Олесевих місць. Зі словами вітання до пані Ольги звернулися голова Білопільської районної державної адміністрації В.Ф.Верещагін, голова Білопільської районної ради В.І.Дурноп’ян, заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович. Володимир Федорович поділився з канадською гостею планами стосовно подальшого розвитку музею та вручив їй сувеніри на згадку про Білопілля. Пані Ольга розповіла про Олега Ольжича та його сина, свого покійного чоловіка Олега. Вона подарувала музею скаутський одяг, відзнаки організації «Пласт» (Канада), активним учасником якої був Олег Олегович та його диплом про вищу освіту, здобуту в Йоркському інституті. Пані Ольга була приємно вражена побаченим, тим як шанують Олександра Олеся в Білопіллі, цінують його творчість, із захопленням переглянула прижиттєві видання поета. У книзі відгуків музею вона написала: «...розумієш тут, на краю рідної землі, що ми, українці, були, є і будемо. Бо наш дух і людський потенціал – незламний і незнищенний».

                  

                  

Переглядів: 379 | Додав: BRB | Дата: 03.04.2017

Дитяча книга України - духовність кожної родини

У центральній районній бібліотеці для дітей з 27 березня  проходить Тиждень дитячого читання «Дитяча книга України -  духовність кожної родини». В рамках Тижня були проведені цікаві пізнавальні та розважальні масові заходи для дітей різних вікових категорій. Урочисте відкриття Тижня відбулося посвятою першокласників в читачі «Читання – найкраще навчання». Бібліотекарі привітали дітей із святом, познайомили з бібліотекою, провели екскурсію і розповіли про значення книги в житті людини. Діти виступили з віршами та піснями про книгу. Потім урочисто отримали від бібліотекарів книжки та вивчали правила бережливого поводження з книгою.

Продовжився Тиждень ляльковою виставою для учнів 1-Б класу БЗОШ№2. Діти разом з казковими героями «подорожували» королівством Книги. Перешкоджала дітям у цьому Баба Яга, яка ловила Івасика-Телесика та Буратіно. Але діти допомогли їм врятуватися, відповівши на запитання вікторини та відгадавши загадки. Закінчилася подорож зустріччю казкових героїв в королівстві книг, де Королева Книга ознайомила дітей з правилами поводження з книгою і запросила всіх бути активними читачами бібліотеки.

Для учнів 1-5-х класів БЗОШ №2 було проведено театралізоване літературно-музичне свято «Казкова країна мудрої книги». Дійство проходило в театралізованій формі. Перед глядачами ожили герої українських та зарубіжних казок – Котигорошко, Вернидуб, Лікар Айболить, Червона шапочка, Незнайко, Буратіно та інші. Їх ролі виконували учні 5-Б класу. Потім відбулися казково-музичні вікторини «Відгадай героя казки», «В гостях у казки чарівної» та веселі ігри «Збери кошик з квітами», «Хто швидше?». У виконані дітей прозвучали вірші, пісні про книгу та бібліотеку. Ведучими заходу були Усенко Ванесса та Прейс Поліна у ролях Феї Мудрості та Феї Знань, Музичний супровід свята забезпечила вчитель музики Ткаченко Н.В.

 

                           

 

 

Переглядів: 375 | Додав: BRB | Дата: 31.03.2017

Книгоманія - 2017

           22 березня в Улянівській дитячій бібліотеці відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2017». Його учасники – учні 6 – 7 класів Улянівського НВК, активні читачі бібліотеки. Зі вступним словом до учасників звернулась бібліотекар дитячої бібліотеки Світлана Володимирівна Лисенко, яка побажала дітям бути наполегливими, любити книгу та перемоги в конкурсі.

          Юні книгомани активно боролися за перемогу в п’яти конкурсних завданнях: «Знавці літератури»; «Літературний бліц»; «Наша Батьківщина – Україна»; вікторина «Подорожуємо Сумщиною» та розповідь – презентація «Моя улюблена книга». Всі учасники були активними, ерудованими та артистичними, а також цікаво та змістовно розповіли про свої улюблені книги.

        Журі у складі: поетеси, члена літературного об’єднання «Вир» Л.І. Лук’янець та завідуючої селищної бібліотеки Н.І. Заровні відзначили за прагнення до перемоги учениць 6 класу: Аню Заровню та Елізабет Кальченко; за ерудицію – учнів 6 класу Максима Буйваленка та Юлію Комарову .

          За результатами першого етапу конкурсу кращими читачами дитячої бібліотеки стали: учень 7 класу Владислав Колос та учениця 6 класу Аня Антонова. Вони продовжать боротьбу за перемогу в другому районному етапі Всеукраїнського конкурсу.

                                                            

           Переможці та учасники конкурсу отримали дипломи, подяки та подарунки. Вітаємо наших переможців та бажаємо успіхів у наступному етапі конкурсу!

                                                    

Переглядів: 375 | Додав: BRB | Дата: 31.03.2017

«Книгоманія-2017»

29 березня в читальній залі Білопільської центральної дитячої бібліотеки  в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання відбувся районний етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2017». В ньому взяли участь 21 учень 6 і 7 класів загальноосвітніх шкіл району, активні читачі 13-ти сільських, міських та шкільних бібліотек. Відкрила захід Ольга Трачук - переможець конкурсу «Найкращий читач України-2016».

З вітальним словом до учасників конкурсу та бібліотечних працівників публічних та шкільних бібліотек звернулися завідуюча сектором культури Білопільської районної державної адміністрації С.В.Лукова та директор КЗ БРР «Білопільська центральна районна бібліотека ім. О.Олеся» Г.В.Маценко. Вони побажали дітям успіхів у навчанні, творчих злетів і цікавих книг, насолоджуватись читанням і здобувати перемогу в конкурсах. Про історію конкурсу «Книгоманія» розповіла заступник директора КЗ БРР «Білопільська центральна районна бібліотека ім. О.Олеся» О.Р.Литвиненко.

Юні фантазери та знавці літератури активно боролися за перемогу в двох конкурсних завданнях: письмовій вікторині «Мій друг – книга» та розповіді-презентації «Читайте з насолодою». Учасники конкурсу показали свою ерудованість, артистизм і представили на розгляд журі цікаві та змістовні розповіді про улюблені книги. За результатами районного етапу конкурсу найкращими читачами Білопільщини в 2017 році визнані Ващенко Анастасія (м.Білопілля, ЗОШ№4, 7 клас) та Сохань Олександр (м.Білопілля, ЗОШ№4, 6 клас).

Вони продовжуть боротьбу за перемогу в ІІІ обласному етапі Всеукраїнського конкурсу, який відбудеться 26 квітня в Сумській обласній бібліотеці для дітей. Друге місце посів Колос Владислав (с. Улянівка, 7 клас).

Журі відзначило учасників конкурсу: за ерудицію – Яременко Дмитро, с. Білани, 7 клас.; за артистизм – Стороженко Ангеліна, с. Вирі, 6 клас.; за представлення книги власними віршами - Бережна Ярина, м. Білопілля, СШ№1, 7 клас. Переможці та учасники конкурсу отримали дипломи та подарунки. Спонсорами заходу стали товариство «Білопілля-Агро» і його генеральнийдиректор В.В. Кузін та магазин «Книголюб» ПП Ніканоров.

Переглядів: 405 | Додав: BRB | Дата: 30.03.2017

« 1 2 ... 13 14 15 16 17 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Друзі сайту