Неділя, 19.05.2024, 07:07
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Зробила подарунок рідній бібліотеці

          З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек та 120-річчя Білопільської центральної районної бібліотеки імені Олександра Олеся заслужений журналіст України, редактор районної газети «Білопільщина», депутат обласної ради Наталія Євгенівна Калініченко зробила подарунок рідній книгозбірні – придбала літературу на суму 10 тисяч гривень. Від тепер для широкого загалу наших користувачів стануть доступними твори класиків української та світової літератури, книги сучасних авторів, у тому числі і письменників Сумщини, зокрема «Комп і компанія» Анни Коршунової та «Лексикон доби козаччини XVII-XVIII ст.» Олега Корнієнка, енциклопедії та довідники. Порадуватися новим придбанням зможуть і дітлахи, адже на них також чекає широкий асортимент літератури: і казки, і оповідання, і захоплюючі детективні історії, і ециклопедії для малюків та багато-багато іншого.

       Бібліотекарі висловили щиру вдячність Н.Є.Калініченко за подаровану літературу, яка обов’язково знайде свого читача. А за багаторічну відданість бібліотеці, сприяння підвищенню ролі бібліотеки в суспільстві та фінансову підтримку, Наталії Євгенівні Білопільською центральною районною бібліотекою ім.О.Олеся був вручений сертифікат «Почесний друг бібліотеки».

     Читачів книгозбірні ми запрошуємо ознайомитися з новою літературою. Впевнені, що тут ви обовязково щось знайдете для себе!

    

Переглядів: 328 | Додав: BRB | Дата: 04.10.2017

Бібліотека від А до Я

             Є багато див на землі, створених природою і зроблених людиною. Та чи не найбільше диво з див – книга. У ній весь неосяжний світ. Як незгасимий смолоскип освітлює шлях людині книга. І дарують людям вічну мудрість книг справжні помічники та порадники на шляху до вершин знань, вірні збирачі духовних скарбів – бібліотекарі.

              29 вересня бібліотечні працівники району відзначили Всеукраїнський день бібліотек та 120-річчя з часу заснування першої публічної бібліотеки у Білопіллі.

                                                                

           У фойє центру культури і дозвілля «Україна», де відбулися урочистості з цієї нагоди, організували стендові презентації «Життя нашої бібліотеки», «Цей дивосвіт-бібліотека», на яких були представлені матеріали з історії та діяльності бібліотек, альбоми бібліотечних клубів, власні друковані видання, та світлини найбільш цікавих масових заходів. Книжкові виставки - пропозиції «Радимо прочитати», «Улюблені книги наших читачів» знайомили відвідувачів із кращими творами української, світової літератури для дорослих та дітей.

           Особливу увагу шанувальників книгозбірні привертала книжкова експозиція подарованих бібліотеці книг з автографами авторів. Серед них – відомі письменники Борис Олійник, Дмитро Павличко, Іван Драч, Олекса Ющенко, Ірен Роздобудько, Антонія Цвід, Іван Головченко та багато інших.

                                                    

     В актовій залі учасники свята мали можливість ознайомитись з виставкою творчих робіт бібліотекарів району – «Творчість бібліотекарів – подих щастя та краси». До уваги присутніх представлені роботи О.С. Редченко та І.М.Васильченко (Білопільська центральна районна бібліотека ім.О.О.Олеся), Н.І.Заровні (Улянівська міська бібліотека), Я.П. Гаврик (Біланівська сільська бібліотека), І.І.Петренко (Вирівська сільська бібліотека), А.П.Мухи (Горобівська сільська бібліотека), Т.Л.Попіль (Гуринівська сільська бібліотека), В.М.Нікіфорової (Кальченківська сільська бібліотека), Т.В.Бербушенко (Коршачинська сільська бібліотека), О.Г.Полосіної (Терещенківська сільська бібліотека).

                                                   

      Урочистості з нагоди свята відбулися за участю керівників району, бібліотекарів публічних та шкільних бібліотек, ветеранів бібліотечної справи, представників громадськості, установ, з якими тісно співпрацюємо, читачів районних бібліотек. Працівників бібліотек вітали голова Білопільської районної державної адміністрації В.Ф.Верещагін, заступник голови Білопільської районної ради В.І.Відуєв, депутат обласної ради Ю.Г.Христій. Кращим бібліотечним працівникам були вручені грамоти та цінні подарунки обласного управління культури і туризму, районної державної адміністрації, районної ради та сектору культури .

    

       Не обійшлося і без подарунків районній бібліотеці. Так, депутат обласної ради Юрій Григорович Христій подарував бібліотеці сертифікат на придбання принтера. Заслужений журналіст України, редактор районної газети «Білопільщина», депутат обласної ради Наталія Євгенівна Калініченко подарувала рідній книгозбірні книги на суму 10 тисяч гривень.

       Для всіх присутніх звучали музичні вітання у виконані Тетяни Сумарокової, Ганни Хорошко, гурту «Лілея» та викладачів дитячої музичної школи Олени Олексієнко та Жанни Селіної. Додали святкового настрою і слайдо-презентації із життя публічних та шкільних бібліотек, які стали приємним сюрпризом для працівників книгозбірень та всіх учасників заходу.

    

Переглядів: 334 | Додав: BRB | Дата: 02.10.2017

                

Переглядів: 354 | Додав: BRB | Дата: 27.09.2017

          Радилися бібліотекарі району

    6 вересня  в читальній залі центральної районної бібліотеки імені О.Олеся відбулася нарада бібліотечних працівників району. Її відкрила Маценко Г.В. – директор ЦРБ, яка у своєму виступі зупинилася на питанні підготовки бібліотечних закладів до роботи в осінньо-зимовий період 2017 – 2018 років. Вона наголосила на важливості вчасного проведення ремонтів у приміщеннях бібліотек, завезенні твердого палива, дров.

     Поради щодо національно-патріотичного виховання дітей та молоді, належного відзначення Дня партизанської слави, Дня захисника України, Дня українського козацтва, 73-річчя визволення України від фашистських загарбників, Дня Гідності та Свободи, Дня Збройних сил України надала заступник директора О.Р.Литвиненко.

     Урок бібліотечної майстерності «Оформлення бібліотечного простору» провела завідувач відділом організаційно - методичної та довідково-бібліографічної роботи ЦБ Клепальська Н.В. Вона поділилася досвідом роботи по даному питанню, наголосивши, що сучасна книжкова виставка повинна бути актуальна, цікава та естетично оформлена, адже це своєрідна візитна картка кожної бібліотеки, за якою оцінюють і якість фонду, і стиль її роботи.

    Методист районної бібліотеки Бутенко Ю.Ю. нагадала присутнім знаменні і пам’ятні дати, що відзначатимуться у ІV кварталі цього року та запропонувала ряд заходів, присвячених їм.

     Г.В.Маценко підвела підсумки наради та побажала бібліотечним працівникам плідної творчої праці, успішного виконання поставлених завдань.

                                                       

 

Переглядів: 328 | Додав: BRB | Дата: 06.09.2017

Свято пісні і слова

 

          2 вересня у концертному залі Білопільської музичної школи відбулася творча зустріч під назвою «Тут і тепер» відомого барда Ігоря Жука і популярної письменниці Ірен Роздобудько за участю Олександра Бєльського, Насті Любич та народного депутата України Олександра Сугоняко. На захід завітали працівники культури, освіти, члени літературного об’єднання «Вир», учасники фестивалю авторської пісні, поезії і народної творчості «Білопілля – Вир» та всі шанувальники музики і літературного слова.

                

            У виконанні учасників заходу звучали авторські твори, поет –пісняр Ігор Жук виконав власні пісні, а Ірен Роздобудько вразила своїми монологами та презентувала нову книгу.

           По завершенню заходу відбулася автограф-сесія Ірен Роздобудько. Кожен бажаючий міг придбати книгу улюбленої авторки або диск з піснями відомого барда, сфотографуватися з ними.

     Серед справжніх поціновувачів таланту письменниці були і працівники центральної районної бібліотеки ім.О.Олеся на чолі з директором Г.В.Маценко. Бібліотекарі не лише придбали книги з автографами, а й запросили письменницю до своєї книгозбірні.

                                                  

Переглядів: 362 | Додав: BRB | Дата: 04.09.2017

Свята земля моя, велична Україна!

 

Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
Любіть у годину негоди.

В. Сосюра

       Шлях України до незалежності, до створення суверенної держави був довгим та кривавим. Багато українців пожертвували своїм життям заради цієї прекрасної мети — об'єднати всі етнічні українські землі й створити умови для розвитку багатоетнічного українського народу, його мови, культури, традицій. Лише наприкінці ХХ століття мрія Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Тараса Шевченка, Івана Франка, мільйонів простих людей стала реальністю. Бібліотеки району не залишились осторонь цього свята і відзначили його проведенням цікавих заходів.

             У районному будинку культури з нагоди урочистостей до Дня незалежності України працівниками центральної районної бібліотеки ім.О.Олеся оформлена виставка-експозиція «Свята земля моя, велична Україна». На ній представлені рушники, вишиті майстрами народного мистецтва Білопільщини, тематичні викладки літератури із фондів центральної районної бібліотеки, фотосвітлини, на яких зображені яскраві події, що відбулися в районі за роки незалежності України. Окремо виділені розділи «Україна – Європейська держава» та «На варті незалежності держави».

                                                            

         Відвідали виставку керівники району, депутати обласної та районної рад, гості та учасники урочистостей. Презентувала експозицію завідувачка відділом організаційно-методичної та довідково-бібліографічної роботи районної бібліотеки Наталія Клепальська.

                                                         

         Крім того, працівники центральної районної бібліотеки у серпні провели акцію «Краса і неповторність моєї України», під час якої були зібрані фотографії білопільців – користувачів бібліотеки, які побували в різних куточках України і на власні очі побачили пам’ятники культури і природи національного значення. Ці фото були оформлені у фотоколаж і представлені на виставці-експозиції з нагоди урочистостей до Дня Незалежності у вигляді мапи України. Кожен бажаючий міг здійснити віртуальну подорож від Львівського національного академічного театру опери та балету ім.С.Крушельницької до музею шоколаду на Сумщині, побачити вінницькі фонтани та завітати на Сорочинський ярмарок, прогулятися Софіївською площею у Києві та Деребасівською в Одесі, помандрувати славнозвісною Хортицею та духовно відпочити у Рівненській філармонії.

  

       Година державності «Українська нація: шлях до самовизначення» відбулася у центральній районній бібліотеці. Користувачам книгозбірні розповіли про одне з найголовніших свят нашої держави – День незалежності України. Під час заходу перегорталися сторінки історичного календаря, який знайомив присутніх із віхами становлення нашої державності, відбулися ознайомлення з виданнями по даній темі та патріотичні читання віршів поета-земляка Івана Головченка із збірки «На межі».

        Історичний калейдоскоп «Краса і велич символів державних» проведений працівниками центральної дитячої бібліотеки в оздоровчому таборі «Дружба». Бібліотекарі розповіли про державні символи України – прапор, герб, гімн. Діти дізналися про значення синьо-жовтого кольорів стягу та цікаві історичні події, пов’язані з ним, а по завершенню заходу - взяли участь у історичній вікторині «Символи моєї держави».

                                                           

        У Супрунівській сільській бібліотеці була проведена літературно-музична композиція «Україна – наш спільний дім». Присутні здійснили мандрівку в славні періоди історії нашого народу, дізналися більше про національні та народні символи України. Протягом заходу звучали патріотичні вірші та пісні, звучали заклики своїми знаннями, працею, здобутками підносити культуру, бути гідними своїх предків, поважати свій народ, його мелодійну мову, берегти волю і незалежність України.

                                                   

 

Переглядів: 404 | Додав: BRB | Дата: 28.08.2017

     "Задзвеніли струни у душі моїй..."

      Верхосульська земля - одна з коштовних перлин у чудовому намисті нашої славної Білопільщини. Щороку наприкінці липня, на початку серпня вона перетворюється на справжній мистецький центр Білопільщини. Адже саме в цей час, ось уже одинадцять років поспіль, у Верхосулці збираються в одне коло земляки, письменники, співаки, любителі поезії, всі, хто цінує поняття Краса, Любов, Воля, Батьківщина на літературно-музичне свято «Задзвеніли струни у душі моїй», щоб вшанувати пам’ять видатного українського поета, драматурга, прозаїка, громадського діяча Олександра Олеся та його сина, талановитого поета, відомого археолога Олега Ольжича.

      Неповторна і своєрідна краса Верхосульського краю, яка рано пробудила в майбутньому поетові поетичні настрої, не перестає надихати і сьогодні. Приємно, що на свято цьогоріч завітало чимало гостей: депутат обласної ради Андрій Кисіль, завідувач сектору культури Білопільської районної державної адміністрації Світлана Лукова, директор районного радіомовлення «Вир» Надія Сазонова, поети, письменники, самодіяльні митці із Буринського, Роменського та Білопільського районів.

                                                   

      На сцені сільського будинку культури понад дві години звучали поезії непереревершеного лірика О.Олеся та борця за волю України Олега Ольжича, вірші присутніх літераторів та українські пісні, серед яких - невмирущий романс «Сміються. Плачуть солов’ї» на вірш Олександра Олеся «Чари ночі» у виконанні чоловічого ансамблю Улянівського селищного будинку культури.

                                                  

         По закінченню концертної програми учасники та гості заходу поклали квіти до братської могили та пам’ятника воїнам-землякам, ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою «Шануймо Олесеве слово» та відвідали музейну кімнату О.Олеся в місцевій загальноосвітній школі.

         Продовжилося свято на хуторі Загір покладанням квітів до пам’ятного знаку Олександру Олесю. До присутніх з вітальним словом звернулися завідувач сектором культури С.В.Лукова, місцевий краєзнавець Є.П.Грищенко. Своє мистецтво учасникам заходу дарували Ганна Хорошко, Віталій Ніконов, Анатолій Бойко та Володимир Косяк. У літературній дуелі змагалися гості із Бурині: Віктор Осадчий, Валентина Колесник, Юрій Прокопенко, Роменщини – Наталія Петренко (до речі, уродженка с. Верхосулки), Людмила Кранга, Любов Усова та члени Білопільського районного літературного об’єднання «Вир»: Людмила Калиновська, Микола Бабак, Сергій Надубов, Сергій Пономаренко, Галина Чепуренко, Інна та Аня Моргун. Прекрасні хвилини відпочинку подарувала всім співачка і автор пісень Любов Усова із Ромнів. І як завжди, свято закінчилося, а від’їжджати гостям не хотілося. Верхосульська земля справді чарівна, бо дарує наснагу і надихає на творчість.

                                                

Переглядів: 337 | Додав: BRB | Дата: 14.08.2017

Презентація нової збірки

Івана Головченка «На межі»

В читальній залі районної бібліотеки 4 серпня відбулася зустріч з шанованою людиною, талановитою особистістю, гордістю білопільського краю, чиє ім’я займає чинне місце серед плеяди широко відомих, талановитих земляків Іваном Петровичом Головченком. Він презентував свою нову збірку поезій «На межі», присвячену онучці Олесі із щирими побажаннями омріяного людського щастя. Книга побачила світ у 2017 році в Сумському видавництві «Мрія». У віршах звучить минуле і наше сьогодення, непримиримість до несправедливості, лицемірства, підлості, оспівується щирість, чесність і любов, славляться патріотизм і відданість рідній землі. Вірші поета звучали у виконанні працівників бібліотеки Олени Литвиненко, Тетяни Щигло та Галини Качан, ведучої Юлії Бутенко, самого автора і викликали бурхливі схвальні відгуки учасників заходу.

                                                                

В літературній вітальні Івана Петровича з днем народження та виходом нової збірки «На межі» вітали завідувач сектором культури РДА Світлана Валентинівна Лукова, начальник відділу комунального майна апарату Білопільської районної ради Ю.Ф Іщенко, директор Білопільської центральної районної бібліотеки імені О.Олеся Г.В.Маценко, директор районного будинку культури І.В.Проніна члени районного літературного об’єднання «Вир». У виступах звучали щирі захоплення творчістю поета, побажання творчої наснаги, плідної праці, написання нових звучних, яскравих творів.

                                                                     

Незважаючи на велику зайнятість, в кінці заходу до бібліотеки завітав і голова Білопільської районної держаної адміністрації В.Ф. Верещагін. Володимир Федорович декламував вірші Івана Головченка, побажав автору плідною праці на благо рідного краю та держави, твердої віри, непоборною сила духу.

Свято продовжувалося. До бібліотеки приїхали гості із Києва -український політик, громадський діяч, кандитат економічних наук, заслужений працівник сільського господарства України, голова благодійного фонду імені Петра Калнишевського, голова Сумського земляцтва в місті Києві Іван Миколайович Рішняк разом із дружиною та друзями. В щирій, задушевній розмові Іван Миколайович розповідав про знайомство з Іваном Головченком, вітав іменинника та автора нової збірки від Сумського земляцтва.

Сьогоднішня зустріч є ще одним підтвердженням того, що ніколи не зміліють літературні джерела нашої рідної Білопільщини. Саме край Олесевих солоспівів подарувала нам і Україні найщирішого поета, письменника, композитора і співака Івана Петровича Головченка.

 

 

 

Переглядів: 349 | Додав: BRB | Дата: 07.08.2017

День пам’яті Олександра Олеся

У сузір’ї українських поетів – ліриків зірка Олександра Олеся – нашого земляка - горить своїм особливим м’яким світлом.

Білопільська земля свято береже пам’ять про видатного поета.

В районі вже стало доброю традицією відзначати дні народження, дні пам’яті свого земляка урочистими заходами. 21 липня громадськість Білопілля зібиралася в центральній районній бібліотеці, щоб вшанувати пам’ять українського поета, драматурга, прозаїка, громадського діяча. На заході були присутні члени районного літературного об’єднання «Вир», працівники культури, учнівська молодь міста, діти середнього та старшого шкільного віку із оздоровчого табору «Дружба». З привітальним словом виступили завідувач сектору культури Білопільської районної державної адміністрації С.В.Лукова та директор центральної районної бібліотеки Г.В.Маценко. В музеї поета присутні ознайомилися з життєвим і творчим шляхом українського письменника, поета, драматурга О.Олеся, поринули в чарівний світ ліричних творів митця, написаних в різні роки його життя.

                                  

Учасники заходу вшанували також пам’ять видатного земляка покладання квітів до пам’ятного знаку в сквері імені О.Олеся та меморіальної дошки на будинку, де народився поет.

                                   

Переглядів: 722 | Додав: BRB | Дата: 26.07.2017

Зустрічі у «Читаючому дворику».

Цікавою виявилася інноваційна форма роботи по обслуговуванню читачів за межами бібліотеки – «Читаючий дворик». Вже третій рік поспіль працівників центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся чекають за столиком у затишному дворику по вулиці Сумській. Сюди щочетверга о 16 годині поспішають мешканці будинків – пенсіонери, домогосподарки, молоді мами, які знаходяться у відпустці по догляду за дітьми, молодь, щоб зустрітися, поспілкуватися.

Під час зустрічей бібліотекарі пропонують свої послуги, а саме: приносять періодичні видання, книги для ознайомлення та читання за столом на вулиці та вдома, проводять різноманітні масові заходи. Присутні обговорюють прочитане та обмінюються думками, щодо різних новин.

Відвідувачів постійно знайомлять з новинками літератури, цікавими сторінками журналів, історичними, любовними та пригодницькими романами.

Під час спілкування порушуються теми про здоровий спосіб життя, народну медицину, кулінарію. Присутні обмінюються рецептами, якими користуються в домашніх умовах.

Одним із напрямків роботи бібліотеки є патріотичне виховання. Хвилюючою була зустріч з мешканцями «Читаючого дворику», присвячена 2-й річниці від дня смерті Миколи Володимировича Бойченка, загиблого воїна АТО, мешканця с. Штанівка. Бібліотекарі розповіли про життєвий та бойовий шлях нашого земляка, ознайомили з фотоматеріалами із особистого архіву бійця, вшанували пам’ять загиблого воїна.

                                        

Під час однієї із зустрічей бібліотекарі розповіли про участь українських миротворців у 10 міжнародних військових операціях з підтримки миру і безпеки у 8 країнах світу: Косово, Боснії, Герцоговини, Східної Словенії, Анголи, Хорватії, Кувейту та ін..

Для поціновувачів звичаїв та вірувань українського народу проводяться години духовності, народознавства. Другий рік проводяться зустрічі «Зелені свята». Під час спілкування бібліотекарі розповідають про одне із народних свят – Свято Трійці, духовні традиції цього християнського свята, народні дійства, які виконувались в ці дні: «завивання вінків», «клечальна субота», «русалки» та ін. Молодь із захопленням слухає розповіді бібліотекарів, сусідок похилого віку про традиції святкування, прикмети, страви, що готувалися в цей день.

                                   

Під час таких зустрічей бібліотекарі прагнуть долучити жителів міста до книги і читання, як до найкориснішого проведення дозвілля.

В планах роботи ще багато цікавих заходів. Тож запрошуємо всіх мешканців цього мікрорайону до співпраці та змістовного проведення вільного часу з книгою.

Переглядів: 408 | Додав: BRB | Дата: 13.07.2017

« 1 2 ... 11 12 13 14 15 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Друзі сайту