Четвер, 02.05.2024, 06:32
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Нам книга відкриває всі світи

Кожна книжка – таємниця,
Кожна книжка – цілий світ,
Духу творчого скарбниця,

Серця квітнучого цвіт.

Олександр Олесь

        Щороку хвилююча мить чарівної весни приносить до бібліотек України традиційне і довгоочікуване свято – Всеукраїнський тиждень дитячого читання, яке гарно вплітається у вінок весняних свят, прикрашене особливим колоритом – дитячими дзвінкими голосами, сміхом і книгами.

   «Нам книга відкриває всі світи» – під такою назвою з 25 по 31 березня 2019 року відбувся Всеукраїнський тиждень дитячого читання у Білопільській центральній дитячій бібліотеці. Урочисте відкриття Тижня відбулося посвятою в читачі першокласників Білопільської ЗОШ №2. Під час «Мандрівки до книжкового храму» діти ознайомились з бібліотекою та її вірними друзями – книгами, які були представлені на чудових виставках. Під час урочистої посвяти бібліотекарі нагадали дітям як треба поводитися з книгами і любити їх. Дітлахи дали обіцянку бути активними читачами книгозбірні, берегти і цінувати книги. Під музику із дитячих кінофільмів та мультфільмів школярі переглянули новинки літератури, також звучали вірші та пісні про книгу і бібліотеку.

      

      Продовжилось свято пізнавальним ляльковим десантом «Чарівність дитячої книги», під час якого учні разом з ляльковими героями здійснили чудову подорож світом дитячої книги. Щоб пройти вірним шляхом і потрапити в Королівство Книг, діти відгадували загадки. Казкові герої намагались підняти настрій глядачам чудовими віршами, кумедними завданнями і веселими піснями. 

                                        

      Всеукраїнський Тиждень дитячого читання продовжився 27 березня. Для учнів 5 класів БЗОШ №2 відбулось театралізоване літературно-музичне свято «В книжковій Країні мрій та фантазій». Зі словами привітання до дітей звернулася заступник директора КЗБРР «Білопільська центральна районна бібліотека ім.О.Олеся» О.Литвиненко, яка побажала гарного весняного настрою і позитивних вражень від спілкування з гарними і вірними друзями книгами. Діти були не тільки глядачами, але й учасниками театралізованого дійства, яке розпочалося піснею «Книжчин дім». Ведучий заходу Олексій Салій у ролі Книжчиного Тижня розповів давню історію виникнення книг та запросив до подорожі в чудову Книжкову країну, де всіх присутніх зустріла Королева Книга – Василиса Пауль. Перед глядачами ожили герої відомих творів - Котигорошко, Чіпка, Гриць, Барвінок, Ромашка, Вовчик, Зайчик Кося, Лілея, Озивайко та інші. Їх ролі виконували учні 5-Б класу, які показали чудові інсценізації із книг. Протягом свята діти читали вірші та прислів’я про книгу, відгадували загадки, співали пісні - «Свято книжки», «Книжкові іменини», «Гімн бібліотеці» та інші. Висловлюємо щиру вдячність вчителям Білопільської ЗОШ№2 Людмилі Юріївні Зубко , Ніні Володимирівні Ткаченко за допомогу в організації і проведенні театралізованого свята книги.

      

      Екскурсія до бібліотеки «До нас у гості завітай, нову книжку прочитай» була проведена для учнів 4-5 класів Ворожбянського НВК №4. Дітей ознайомили із бібліотекою, її відділами, книжковими виставками, які оформлені до Всеукраїнського тижня дитячого читання: виставкою-інсталяцією «Книга! З днем народження!», «Ми йдемо в бібліотеку», виставкой-подіумом «Книжкові новинки – хіти дитячого читання» та іншими. Потім дітям представили новинки дитячої літератури «Модні фішки сучасної книжки» та журнальний коктейль «Чарівний дивосвіт дитячих журналів». Також учні відвідали музей О.Олеся, де ознайомились з цікавими матеріалами та експонатами, пов’язаними із життям і творчістю нашого видатного земляка.

      

                                                  

Переглядів: 688 | Додав: BRB | Дата: 01.04.2019

Без поезії і життя – не життя…

 

Ну що б, здавалося слова?
Слова та й голос -
Більш нічого.
А серце б’ється - ожива,
Як їх почує. Знать, од Бога
І голос той, і ті слова
Ідуть між люди!

Т.Шевченко

      Не підлягає сумніву, що поезія відіграє одну з провідних ролей у духовному житті людини. Тому у 1999 році рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО було визначено 21 березня – Всесвітнім днем поезії.

        Кожен вірш — це сповідь поета, якийсь незабутній епізод з його життя. Переконатись в цьому мали змогу юні читачі центральної районної бібліотеки для дітей, члени історико-краєзнавчого клубу «Краяни». Для них було влаштовано поетичну зустріч-знайомство «Поезія рідного краю». До літературної вітальні на зустріч з учнями 7 класу Білопільського загальноосвітнього закладу середньої освіти №5 завітала талановита, самобутня поетеса Тетяна Іванівна Пасько. Вчитель за фахом, поет – за покликом душі. Жінка віддала 40 років улюбленій професії, а, вийшовши на заслужений відпочинок, присвятила себе поезії. Думки, хвилювання, радощі та негаразди лягли на папір та перетворилися на чудові вірші, що згодом вилилися у збірку поезій під назвою «Полум’я думок», яку поетеса і презентувала дітям. У ній роздуми про дитинство, маму, дітей та онуків, красу природи, рідний край і, звичайно, про кохання. Вірші Тетяни Іванівни вражають глибиною почуттів, силою духовних і моральних випробувань, патріотизмом і турботою про майбутнє України. У своїй поезії вона прагне достукатись до кожної дитини, щоб знищити зло, утвердити панування добра і світла. Після теплого спілкування з поетесою, учні переглянули виставку творчих робіт «Квітне талантами земля моя», на якій були представлені вироби декоративно-прикладного мистецтва, створені Тетяною Пасько, а також фото із сімейного архіву.

           

                                            

        Крім того, цього дня Білопільська центральна районна бібліотека імені О.Олеся взяла участь в організованій Сумською обласною універсальною науковою бібліотекою теле-скайп-зустрічі «Олександр Олесь - Олег Ольжич: Білопілля – Суми - Житомир» із Житомирською обласною науковою бібліотекою. На зустріч були запрошені голова та члени районного літературного об’єднання «Вир» Людмила Калиновська, Наталія Пащенко – Валіївська, Валентина Буряк та Галина Чепуренко. Ведуча заходу Наталія Клепальська, директор музею О.Олеся говорила про вшанування пам’яті видатного лірика на Білопільщині, про роботу музею. «Вирівчани» читали поезії О.Олеся, присвяти поету-земляку. Галина Чепуренко презентувала сумчанам та житомирцям свою останню збірку «Елегія Олесевого краю», присвячену 140-річчю від дня народження О.Олеся. У її виконанні учасники скап-зустрічі слухали «Пісню про Білопілля», «Сумський вальс» та всім добре відому пісню кохання «Сміються плачуть солов’ї» на слова О.Олеся.

               

        Цікавими та пізнавальними були розповіді колег про життя і творчість двох визначних велетів української літератури Олега Ольжича та О.Олеся

        Щиро дякуємо організаторам та учасникам скайп-зустрічі за можливість ближче пізнати О.Олеся та його сина Олега Ольжича, за прекрасні хвилини спілкування, за поезію, вічне джерело, що дає живильну силу всім, хто береже її в серці.

 

 

Переглядів: 509 | Додав: BRB | Дата: 22.03.2019

       «Хай в серці кожної людини живе любов до Батьківщини»

      Білопільська центральна районна бібліотека ім.О.Олеся взяла участь у поетично-краєзнавчому скайп-марафоні «Хай в серці кожної людини живе любов до Батьківщини», присвяченому 80-річчю утворення Сумської області, організатором якого виступив відділ абонементу Сумської обласної наукової бібліотеки. Участь у ньому взяли бібліотеки області. Кожній книгозбірні надавалося 15 хвилин в онлайн-спілкуванні. До участі запрошувалися відвідувачі літературних студій чи окремі автори (4-6 учасників), які мають у своєму творчому доробку вірші про рідний край. Білопільщину у цьому поетичному марафоні представляли троє чарівних дівчат, учасниці та переможиці щорічного відкритого літературно-мистецького конкурсу для дітей та молоді ім.О.Олеся "І розітнувсь мій перший спів..." Тетяна Костюченко, Ольга Трачук та Юлія Яковлєва. Ведуча заходу - бібліотекар юнацької кафедри Білопільської центральної районної бібліотеки ім.О.Олеся Інна Миколаївна Васильченко.

                                  

                                    

Переглядів: 464 | Додав: BRB | Дата: 15.03.2019

«Великий Шевченко»

 

      Він жив Україною, за неї страждав, для неї гартував свою волю, для її пробудження і визволення писав своє неопалиме безсмертне пророче слово. «Без Нього...хто знає, що було б з нами!», - зауважив Богдан Лепкий.

      9 березня 2019 року виповнилася 205-та річниця від дня народження видатного національного поета, пророка, духовного символа України, Великого Кобзаря - Тараса Григоровича Шевченка. З метою вшанування його пам’яті проводився масштабний міжнародний флешмоб «Великий Шевченко». Бібліотекарі Білопільщини не могли стати осторонь цієї міжнародної акції. З їхньої ініціативи 5 березня о 12.00 біля пам’ятника Тарасу Шевченку у місцевому парку зібралися всі бажаючі, щоб взяти участь у флешмобі. Прийшли з «Кобзарями», українськими віночками і стрічками.

      Учасники зібрання читали свої улюблені вірші Тараса Шевченка. Декламували поезію Великого Кобзаря – завідувач сектору молоді та спорту Білопільської РДА М.О.Андрухова, бібліотекарі та старшокласники Білопільської СШ №1. Продовжилось читання у літературній вітальні центральної районної бібліотеки. Усе дійство було зняте на відео та викладене на сторінці організаторів флешмобу у фейсбуці та на ютуб-каналі нашої книгозбірні.

                                      

      Ця міжнародна акція в черговий раз довела, що Шевченкова поезія давно стала важливим і нетлінним складником духовного єднання українського народу.

      Шевченко – це не тільки те, що вивчають, а й те чим живуть, у чому черпають сили і надії.

                                                      

 

Переглядів: 477 | Додав: BRB | Дата: 11.03.2019

«Бібліотека, як середовище розвитку інтелекту та творчих здібностей: дитячий аспект»

      Такою була тема семінару бібліотечних працівників району, який відбувся 27 лютого на базі Білопільської центральної бібліотеки для дітей. Засідання відкрила директор Г. Маценко. Вона зупинилася на основних пріоритетних напрямках роботи книгозбірень у першому півріччі 2019 року.

                                            

      Заступник директора ЦРБ по роботі з дітьми О. Литвиненко розповіла про алгоритм діяльності бібліотек з обдарованими та здібними дітьми та роль бібліотекаря у розвитку творчої особистості дитини. Окремо зупинилася на проведенні Всеукраїнського тижня дитячого читання як одному із напрямків інтелектуального та творчого розвитку юних користувачів.

                                            

      Присутні отримали методико-практичні поради від бібліотекарів С. Забари та С. Назаревської на теми: «Через казку, фантазію, гру – до дитячої творчості» та «Бібліотворчість. Формуємо націю читачів». Інтерактивний дайджест «Простір цікавого життя» (з досвіду роботи творчої майстерні при історико-краєзнавчому клубі «Краяни») підготувала бібліотекар О. Бієнко.

    

                                                         

      Розвиток природних обдарувань та творчих здібностей дітей через книгу та читання відбулось під час знайомства з калейдоскопом «Гаряча десятка найкращих новинок юним читачам», який провела бібліотекар Н.Цимбал. З досвідом роботи по розвитку творчих здібностей дітей, діяльністю мистецьких клубів та гуртків бібліотек знайомили працівники Вирівської, Гуринівської, Павлівської, Улянівської бібліотек.

      

      Практичне заняття проходило у формі «Book-толоки». Показовий масовий захід складався з інтерактивних ігор по поляризації бібліотеки, книги і читання, які забезпечують не тільки успішне засвоєння знань, умінь, навичок, а й позитивну динаміку розвитку творчих можливостей дітей. 

    

Переглядів: 608 | Додав: BRB | Дата: 27.02.2019

Рідна мова - калинова

 

«Буква до букви – і виникло слово.

Слово до слова – звучить рідна мова».

Ігор Січовик

 

      З нагоди Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначається 21 лютого, в центральній бібліотеці для дітей до послуг користувачів була оформлена книжкова виставка «Мова – душа народу». Науково-популярні, художні та довідкові видання привернули увагу користувачів бібліотеки.

      У рамках творчого об’єднання «Терпіння серця», яке співпрацює з Білопільським районним центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю, була проведена пізнавальна година «Рідна мова - калинова». Дітям розповіли про святкування Міжнародного дня рідної мови та представили новинки сучасної літератури із серії «Вивчаємо українську». Під час проведення заходу звучали прислів’я, приказки та пісні про рідну мову. Діти переглянули відеофільм «Цікаві факти про українську мову», мультфільм «Лепетуни»,ознайомились з україномовними дитячими журналами, взяли участь у іграх «Пригадай слово!, «Хто це вміє?», конкурсі загадок «Хто швидше згадає слово».

    

      А в літературній вітальні центральної районної бібліотеки відбувся мовний аукціон «У повсякденній свіжій мовній повені слова цвітуть із уст людських». Бібліотекар розповіла про значення мови в житті людини, ознайомила присутніх з історією запровадження Міжнародного дня рідної мови. «Родзинкою» заходу став аукціон, який розпочався з «торгу» - конкурсу «Перекличка», де діти додавали закінчення до вірша Ю. Рибчинського «Рідна мова». Наступні «лоти» - конкурси «Пригадай частини мови», «Антоніми», «Синоніми», «Омоніми», «Деформований текст», «Тлумачення прислів’їв». Діти активно відповідали на запитання. Щоб додати заходу святковості, бібліотекарі пригостили присутніх смаколиками з калиновим присмаком – калиновим чаєм та пиріжками з калиною. Під час заходу демонструвалися відеоматеріали «21 лютого – Міжнародний день рідної мови».Звучали аудіозаписи пісень про мову. Тож давайте будемо разом берегти і цінувати нашу рідну мову, її витончену красу і багатство!

    

                                                           

Переглядів: 792 | Додав: BRB | Дата: 25.02.2019

Вічна пам’ять Героям Небесної Сотні

     20 лютого вся країна вшанувала пам'ять Героїв Небесної Сотні — наших мужніх співвітчизників, які віддали життя за свободу й незалежність України, за право свого народу стати рівноправним членом європейської спільноти. Про це розповідали своїм користувачам, учням Білопільської ЗОШ №5 працівники районної бібліотеки імені О.Олеся під час проведення години мужності «Були ми там, куди нас кликав час». Дітям розповіли про доленосні події, які відбулися п’ять років тому у лютому 2014. Під час заходу демонструвалися відеоматеріали «Євромайдан. Революція Гідності. Небесна Сотня».

    

    Щоб вшанувати героїів Небесного війська у центрі культури і дозвілля «Україна» була влаштована акція пам’яті «Небесна сотня білих журавлів». Працівники центральної районної бібліотеки оформили виставку інформаційних та фотоматеріалів про лютневі події 2014 року та їх героїв. Крім того, вони створили своєрідну стелу пам’яті зі світлинами загиблих майданівців та 14 наших воїнів-земляків, які загинули в зоні АТО, відтворили тематичну інсталяцію з однойменною назвою акції. Керівництво району разом з учнями загальноосвітніх шкіл запалили свічки , вшанували пам'ять хвилиною тиші. Разом співали Гімн України, пронесли багатометровий прапор до меморіалу "Алея слави Героїв АТО" та поклали там квіти.

    

      У центральній бібліотеці для дітей оформлена фотовиставка «Пам’ятай відважних». Бібліотекарями також був підготовлений урок патріотизму «Реквієм Небесній сотні». Дітям розповіли про трагічні події, загиблих патріотів України, сумчанина Олексія Братушка, якому посмертно присвоєно звання Героя України. Під час проведення заходу звучали патріотичні вірші та пісні про Україну, учні переглянули відеофільми «Небесна сотня! Ті, хто залишаться в серцях кожного українця», «Реквієм Небесній сотні», «Пам’ять не вмирає!».

    Патріотичні заходи були проведені і в бібліотеках району. Оформлені книжково-ілюстративні виставки, виставки мемуарної та історичної літератури, перегляди літератури, тематичні експозиції, проведено патріотичні години, години-спомини, години пам’яті, години історичної правди, бібліорепортажі: «Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану в небо» (Гуринівська, Іскрисківщинська сільські, Ворожбянська міська №2 бібліотеки), «А їх зустріли небеса» (Павлівська сільська бібліотека), «Події, що змінили долю України» (Шкуратівська сільська бібліотека), «Сотня сніжинок гарячих сльозами стікала з небес» (Улянівська міська бібліотека) та інші.

    Герої Небесної Сотні віддали життя за всіх нас, за наше майбутнє. Це має пам’ятати кожен! Сьогодні, завтра, завжди!

Переглядів: 909 | Додав: BRB | Дата: 21.02.2019

Афганськими стежками

        Існують дати, про які не варто згадувати зайвий раз, бо вони не стираються з пам'яті народної. 15 лютого 1989 року, рівно 30 років тому, останній солдат покинув землю республіки Афганістан. Відтоді кожного року в цей день  ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих (серед яких і вісім наших земляків, уродженців Білопільського району), вшановуємо тих, хто повернувся живим.
       Вечір-зустріч «Афганськими стежками» з воїном - афганцем С.П.Недайводою організувала для учнів 6-7 класів Білопільського ЗСО №5 центральна бібліотека для дітей. Сергій Петрович поділився з дітьми своїми спогадами про афганську війну, розповів, як в травні 1988 року був направлений в Афганістан і служив там механіком-водієм в 1179-му окремому артилерійському полку в Кабулі. Війна закінчувалася, готувалися до виводу військ, тому здійснювали прикриття для безпечного проходження колон. Згадував Сергій Петрович момент самого виходу з Афганістану, який тривав півтора місяці взимку 1989 року. З Кабулу своїм ходом на артилерійській установці «Нюрка» пройшли через високогірний перевал Саланг. Незважаючи на сурові морози і хуртелицю доводилось ночувати в наметах, забезпечувати повноцінну роботу всіх артустановок та безпеку переходу. Все залишилось в минулому, але пам’ять про ті роки не згасає.

    
       Працівники бібліотеки, діти подякували воїну за зустріч, побажали міцного здоров’я на довгі роки, злагоди в родині, людського щастя, успіхів у виконанні всього задуманого. А головне – миру нам і нашій славній Україні!

                                         

 

Переглядів: 438 | Додав: BRB | Дата: 15.02.2019

ПОДАРУЙ БІБЛІОТЕЦІ КНИГУ

     У Білопільській центральній районній бібліотеці ім.О.Олеся вже стало доброю традицією 14 лютого відзначати не лише День закоханих, а й Міжнародний день дарування книг. Другий рік поспіль напередодні цього свята стартує акція "Подаруй бібліотеці книгу". дарувати книги бібліотеці. Цьогоріч вияв благодійності наших користувачів був надзвичайно активним.
       З 8 по 14 лютого жителями міста та району було подаровано понад 350 книг. Серед дарувальників: Ангеліна Борисівна Желдакова - постійна наша читачка, вчитель-пенсіонер, яка подарувала більшу частину своєї домашньої бібліотеки, а це - більше 100 книг, за що їй особлива шана. Хочемо особливо відзначити родину Середенків. Це Олександр Миколайович та його донька Поліна, які мають велику домашню книжкову колекцію. Серед подарованих – книги Пилипа Ванденберга (16 примирників, які вийшли у видавництві «Клуб сімейного дозвілля») та інші. Близько 30 «любовних романів» подарувала Валентина Григорівна Мазур. Приємною несподіванкою став подарунок від працівника дитячої музичної школи Любові Сергіївни Тесленко,  яка подарувала книги сучасних авторів. Понад 60 примірників отримали в подарунок від нашого активного читача Віталія Петровича Бурковського.          Книжковими меценатами стали також і  житель села Ганнівка-Вирівська Віктор Іванович Кулак  та мешканка села Піски Буринського району Галина Миколаївна Усенко.

                

                  
     У цей день не стояли осторонь і працівники культури. Дуже вдячні І.В.Даценко, О.М.Боровик, Г.В.Маценко, Н.В.Клепальській, Н.А.Цукан. Вони подарували книги сучасних авторів – Люко Дашвар, Дари Корній, Наді Винк, Надіі Гуменюк та зарубіжних письменників, твори яких цікавлять сучасну молодь.

              

                                                               
         Редактор районного радіомовлення «Вир» Надія Олександрівна Сазонова подарувала 3-х томне видання Жорж Санд, класика зарубіжної літератури.
         Передати книгу в дар бібліотеці - значить подарувати книзі друге життя і справжнє задоволення багатьом читачам на довгі роки. Ми вдячні всім за безцінні дарунки та добру справу.
       Шановні друзі! Повідомляємо, що бібліотека проводить постійно діючу акцію «Подаруй бібліотеці книгу». Приєднуйтесь до акції! Добрі справи робити приємно! Приєднайтеся також, до буккросингу, організованого у фойє районної бібліотеки. Він діє за принципом «прочитав – передай іншому». Залиште свою прочитану книгу на книжковій полиці і взамін візьміть книгу, яка вас зацікавила.

Переглядів: 710 | Додав: BRB | Дата: 14.02.2019

ЧЕКАЄМО ВАС!

     Флеш-моб «Чекаємо Вас» на підтримку українських моряків, захоплених агресором у Чорному морі проведено юними користувачами Білопільської центральної бібліотеки для дітей. Серед захоплених у полон моряків знаходиться уродженець села Глазове Шосткинського району, командир малого броньованого артилерійського катера «Нікополь», старший лейтенант Військово-Морських Сил ЗСУ Небелиця Богдан Павлович.
       Пам’ятаємо! Пишаємося! Чекаємо Вас!

 

                                     

Переглядів: 492 | Додав: BRB | Дата: 14.02.2019

« 1 2 3 4 5 6 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Друзі сайту