Четвер, 25.04.2024, 23:42
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Березень » 22 » Всесвітній день поезії
10:28
Всесвітній день поезії

Без поезії і життя – не життя…

 

Ну що б, здавалося слова?
Слова та й голос -
Більш нічого.
А серце б’ється - ожива,
Як їх почує. Знать, од Бога
І голос той, і ті слова
Ідуть між люди!

Т.Шевченко

      Не підлягає сумніву, що поезія відіграє одну з провідних ролей у духовному житті людини. Тому у 1999 році рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО було визначено 21 березня – Всесвітнім днем поезії.

        Кожен вірш — це сповідь поета, якийсь незабутній епізод з його життя. Переконатись в цьому мали змогу юні читачі центральної районної бібліотеки для дітей, члени історико-краєзнавчого клубу «Краяни». Для них було влаштовано поетичну зустріч-знайомство «Поезія рідного краю». До літературної вітальні на зустріч з учнями 7 класу Білопільського загальноосвітнього закладу середньої освіти №5 завітала талановита, самобутня поетеса Тетяна Іванівна Пасько. Вчитель за фахом, поет – за покликом душі. Жінка віддала 40 років улюбленій професії, а, вийшовши на заслужений відпочинок, присвятила себе поезії. Думки, хвилювання, радощі та негаразди лягли на папір та перетворилися на чудові вірші, що згодом вилилися у збірку поезій під назвою «Полум’я думок», яку поетеса і презентувала дітям. У ній роздуми про дитинство, маму, дітей та онуків, красу природи, рідний край і, звичайно, про кохання. Вірші Тетяни Іванівни вражають глибиною почуттів, силою духовних і моральних випробувань, патріотизмом і турботою про майбутнє України. У своїй поезії вона прагне достукатись до кожної дитини, щоб знищити зло, утвердити панування добра і світла. Після теплого спілкування з поетесою, учні переглянули виставку творчих робіт «Квітне талантами земля моя», на якій були представлені вироби декоративно-прикладного мистецтва, створені Тетяною Пасько, а також фото із сімейного архіву.

           

                                            

        Крім того, цього дня Білопільська центральна районна бібліотека імені О.Олеся взяла участь в організованій Сумською обласною універсальною науковою бібліотекою теле-скайп-зустрічі «Олександр Олесь - Олег Ольжич: Білопілля – Суми - Житомир» із Житомирською обласною науковою бібліотекою. На зустріч були запрошені голова та члени районного літературного об’єднання «Вир» Людмила Калиновська, Наталія Пащенко – Валіївська, Валентина Буряк та Галина Чепуренко. Ведуча заходу Наталія Клепальська, директор музею О.Олеся говорила про вшанування пам’яті видатного лірика на Білопільщині, про роботу музею. «Вирівчани» читали поезії О.Олеся, присвяти поету-земляку. Галина Чепуренко презентувала сумчанам та житомирцям свою останню збірку «Елегія Олесевого краю», присвячену 140-річчю від дня народження О.Олеся. У її виконанні учасники скап-зустрічі слухали «Пісню про Білопілля», «Сумський вальс» та всім добре відому пісню кохання «Сміються плачуть солов’ї» на слова О.Олеся.

               

        Цікавими та пізнавальними були розповіді колег про життя і творчість двох визначних велетів української літератури Олега Ольжича та О.Олеся

        Щиро дякуємо організаторам та учасникам скайп-зустрічі за можливість ближче пізнати О.Олеся та його сина Олега Ольжича, за прекрасні хвилини спілкування, за поезію, вічне джерело, що дає живильну силу всім, хто береже її в серці.

 

 

Переглядів: 506 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода
Друзі сайту