П`ятниця, 19.04.2024, 09:44
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів
Переглядів: 417 | Додав: BRB | Дата: 24.05.2019

Відзначили День Європи

      18 травня вся Україна відзначала День Європи. До цієї події в читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся проведена відеогодина «Подорожуємо Європою». Бібліотекарі підготували відеоряд про країни Європи: Німеччину, Литву, Латвію, Польщу та ін.. До уваги присутніх звучала розповідь про їх столиці, площі, чисельність населення, державний устрій, офіційні мови, валюту.

                                     

      Ігровий експрес «Мандри Європейськими стежками» організований центральною бібліотекою для дітей з учнями 6 класу Білопільського ЗЗСО №5. Дітям розповіли про країни Євросоюзу та європейський курс України. Ігровий експрес складався із семи станцій: «Історична», «Географічна», «Мистецька», «Туристична», «Столична», «Музейна», «Спортивна». Діти відповідали на запитання вікторин, відгадували загадки та кросворди. Під час перегляду літератури «Відкриваємо Європу!» школярі ознайомилися з буклетами Сумського центру Європейської інформації.            

                                     

Переглядів: 436 | Додав: BRB | Дата: 21.05.2019

Переглядів: 426 | Додав: BRB | Дата: 11.05.2019

Радяться бібліотекарі

      Традиційно на початку місяця в Білопільській центральній районній бібліотеці імені О.Олеся відбулася чергова нарада бібліотечних працівників району. Відкрила нараду та ознайомила з її планом директор ЦРБ Галина Маценко. Вона акцентувала увагу присутніх бібліотекарів на знаменних і пам’ятних датах травня, наголосила на необхідності проведення заходів з національно-патріотичного виховання, ознайомила з новими регламентуючими документами, нагадала про благоустрій територій.

                                         

      Завідуюча відділом організаційно-методичної та довідково-бібліографічної роботи Н.В.Клепальська провела аналіз роботи бібліотек у І кварталі 2019 року, зупинилася на основних аспектах діяльності у ІІ кварталі та провела професійний діалог «Обговорення актуальних питань бібліотечної роботи», акцентувавши увагу присутніх на важливості постійного вдосконалення своєї майстерності.

    

     Про досвід, пошук та проблеми, пов’язані з універсальною десятковою класифікацією (УДК) у процесах опрацювання бібліотечних фондів, його розстановці, облікових процесах і відповідній документації зупинилася у своєму виступі завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Н.М.Моргун.

      Про сучасні тенденції в організації літнього відпочинку дітей розповіла заступник директора по роботі з дітьми Олена Литвиненко.

   

      Хвилинку нестандартних пропозицій «Вивчаємо. Рекомендуємо» підготувала та провела методист Ю.Ю.Бутенко. Вона надала методичні рекомендації у підготовці та проведенні Всеукраїнського дня вишиванки, зробила бібліотекарям підбірку сценаріїв проведення свята, надала цікаві відеоматеріали, що допоможуть їм у роботі.

   

      Г.В.Маценко підвела підсумки наради та побажала бібліотечним працівникам плідної творчої праці, успішного виконання поставлених завдань.

Переглядів: 565 | Додав: BRB | Дата: 03.05.2019

Є така професія - поліцейський

      Днями в читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся в рамках профорієнтаційної роботи бібліотекарем юнацької кафедри Інною Васильченко для учнів старших класів шкіл міста була підготовлена презентація професій «Є така професія – поліцейський».

      Бібліотекар розповіла старшокласникам про професію поліцейського, зазначивши, що це важка, але надзвичайно потрібна професія, оскільки завдання правоохоронців підтримувати належний порядок в державі, захищати права та свободи її громадян. На захід до школярів завітали провідний фахівець Білопільського центру занятості Лідія Кальченко, працівники правоохоронних органів - інспектор з ювенальної привенції Білопільського відділення поліції І.А.Сайко та інспектор з кадрового забезпечення Білопільського відділення поліції О.С.Чередніченко.

                                   

      Лідія Михайлівна Кальченко у своєму виступі зорієнтувала присутніх щодо вдалого вибору професії, наголосила на особливостях професії поліцейського, визначила її переваги і труднощі. Оксана Сергіївна Чередніченко представила до уваги молоді матеріал про вищі навчальні заклади Міністерства внутрішніх справ України, що випускають поліцейських різних підрозділів. роздала профорієнтаційні брошури, оголосила вакантні посади Білопільського відділу поліції. Ірина Анатоліївна Сайко в своєму виступі ознайомила присутніх з вимогами до професії поліцейського, посадовими обов’язками, відповідальністю, повноваженнями, професійними навичками і вміннями. Цікавою для присутніх стала демонстрація амуніції поліцейського серед яких були каска, бронежилет, кайданки, гумовий кийок та інше, всі бажаючі мали змогу роздивитись та приміряти ці речі.

       

                                                                

      У ході заходу демонструвались відеоролики «Професія поліцейського – це мій вибір» та «Дільничний поліцейський - це не просто професія, а спосіб життя». Доповненням до заходу була інформаційна викладка «Професії, які потрібні нашій країні».

                                      

Переглядів: 485 | Додав: BRB | Дата: 03.05.2019

«Гарна писанка у мене…»

      Навесні християни відзначають радісне і світле свято – Великдень. Це – свято Воскресіння Христового, свято надії, віри, родинного єднання. Напередодні Великодніх свят Білопільською центральною дитячою бібліотекою був проведений майстер-клас «Гарна писанка у мене…». Захід відбувся в районному центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. Дітям розповіли про свято Воскресіння Христового, з яким пов’язано багато традицій. Одна з них – розписування пасхальних яєць. Народна фантазія та майстерність не знають меж, створюючи незвичайні писанки. Дітей ознайомили із різними видами писанок, серед яких є вишиті, бісерні, травлені, ажурні, фетрові та інші. Також присутні переглянули відеофільми «Музей Писанки в Коломиї», «Символи писанок». Потім під пісню «Ой, візьму я писачок» розпочався майстер-клас з воскового писанкарства, під час якого всі охочі могли спробувати розписати своє пасхальне яєчко. До заходу була оформлена етновиставка «Великодні писанки».

      

      

                                                   

 

Переглядів: 475 | Додав: BRB | Дата: 23.04.2019

Тиждень правових знань 2019

      Традиційно у квітні місяці проводиться Тиждень правових знань. Метою його проведення є підвищення загального рівня правової культури, вдосконалення системи правової освіти населення, набуття необхідного рівня правових знань, формування поваги до права, забезпечення доступу до джерел правової інформації.

      З 15 по 21 квітня в бібліотечних закладах району були проведені правознавчі заходи. До їх проведення долучалися працівники управлінь, відділів, установ, відомств, навчальних і культурних закладів, громадських організацій Білопільського району, які в своїй діяльності займаються питаннями правової освіти та правового виховання населення.

      Працівники центральної бібліотеки для дітей провели правознавчу гру-вікторину «Країною дитячих прав». Діти молодшого шкільного віку відповідали на запитання правознавчої вікторини та відгадували загадки про права дітей. Також учнів ознайомили з книгою «Твої права», яка містить основні міжнародні документи, що захищають права дитини. Захід був проведений в рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право».

      Для учнів 9 класу Білопільської ЗОШ №2 відбувся правовий марафон «У країні Феміди». У змаганні взяли участь дві команди «Правознавці» і «Феміда». Марафон проходив в ігровій формі та складався із 5-ти раундів: бліц-розминка «Інтелектуальний штурм», гра «Правова ситуація», конкурс капітанів «Запитання із скриньки», правове завдання «Види юридичної відповідальності», юридична вікторина «Куди звернутися». Діти жваво і аргументовано відповідали на всі запитання, аналізували правові ситуації та давали пояснення правовим термінам. Наприкінці марафону були підбиті підсумки. Учні поглибили свої знання та закріпили навички у правовій сфері.

      

      Протягом Тижня правових знань «кипіла» робота і у центральній районній бібліотеці, де були проведені цікаві масові заходи для користувачів-дітей старшого шкільного віку.

      Для підлітків, які досягнули або яким скоро виповниться 14 років бібліотекарем юнацької кафедри Інною Васильченко був підготовлений правовий компас «Паспорт у 14». Метою цього заходу було інформування молоді щодо підготовки документів та умови отримання першого паспорта громадянина України. Завідуюча Білопільським районним сектором управління Державної міграційної служби України в Сумській області Вікторія Сіда запросила учасників заходу до Білопільського районного сектору УДМС України в Сумській області, щоб детально показати механізм замовлення, виготовлення та отримання паспорту нового зразка. Вона розповіла про перші паспорти громадянина України, демонструвала старі зразки документа, закордонні паспорти та паспорти нового зразка – пластикові ID-картки з електронними чіпами, відповіла на запитання. Присутні дізнались багато нової і необхідної інформації про оформлення першого паспорту.

      

     Не менш важливою темою для обговорення у колі підлітків став булінг. Щоб краще ознайомити молодь з цією проблемою та дізнатися їхню точку зору була влаштоване правове коло «Шкільний булінг: особливості спілкування між однолітками». Захід відбувся в рамках засідання молодіжного клубу «Співрозмовник» спільно з учнями 8-го класу Білопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1. Бібліотекар юнацької кафедри Інна Васильченко ознайомила присутніх з статистикою випадків булінгу серед однолітків за даними ВООЗ «Здорова поведінка школярів», дала основні визначення та ознаки булінгу, кібербулінгу. Соціальний педагог Ольга Литвиненко говорила про прояви булінгу серед однолітків в школі, демонструвала та коментувала відеоролики, закликаючи присутніх не стояти осторонь даної проблеми, вирішувати її негайно.

                                      

      По закінченню заходу присутні отримали пам’ятку, підготовлену бібліотекарями, під назвою «Як не стати жертвою булінгу та насилля», ознайомились з інформаційною викладкою матеріалів «Запобігання булінгу та домашньому насиллю», на якій представлено номери телефонів довіри та матеріал щодо запобігання шкільному булінгу.

      Правова освіта – це вимога часу, тому така робота триватиме і надалі.

 

Переглядів: 447 | Додав: BRB | Дата: 22.04.2019

Вишиванка – символ України, дзеркало народної душі

 

      12 квітня у Білопільській центральній бібліотеці для дітей в рамках засідання історико-краєзнавчого клубу «Краяни» відбулись народознавчі посиденьки «Вишиванка – символ України, дзеркало народної душі». На зустріч з учнями 7 класу Білопільського закладу загальної середньої освіти №5 завітала майстриня народної вишивки А.І.Гаряча.

                                                       

      Анастасія Іванівна родом з Полтавщини, але вже майже 40 років проживає у Білопіллі. Вчитель біології за фахом, тонка, творча натура в душі. Любов до вишивки пятирічній Настуні привели бабуся та тітка. Так, спочатку дитяче захоплення, переросло у справу всього життя. Анастасія Іванівна вишиває ікони, рушники, картини, а ще в її творчому доробку безліч вишитих українських сорочок, які завжди є окрасою районних та міських виставок народних умільців. Своїми особливими «секретиками» майстриня радо поділилася зі школярами та розповіла їм про та символи народної вишивки.

     

      Крім того, Анастасія Іванівна активна учасниця любительського об’єднання «Рукомесло» та народного аматорського вокального ансамблю «Ветеран». Свій співочий талант жінка продемонструвала, виконавши пісні «Мамина сорочка» та «Пісня про рушник». А діти-члени клубу «Краяни» підтримали майстриню і декламували вірші про українську вишиванку.

      Пошукова група клубу продовжує збір краєзнавчого матеріалу про майстрів народної вишивки Білопільщини.

                                          

Переглядів: 410 | Додав: BRB | Дата: 12.04.2019

                    

Переглядів: 464 | Додав: BRB | Дата: 05.04.2019

РАДИЛИСЯ БІБЛІОТЕКАРІ РАЙОНУ

      3 квітня в центральній районній бібліотеці ім.О.Олеся відбулася чергова нарада бібліотечних працівників району. Головною темою для обговорення стали потенціальні можливості та основні аспекти діяльності бібліотек в 2019 році. Директор центральної районної бібліотеки ім.. О.Олеся Галина Маценко акцентувала увагу на головних завданнях діяльності бібліотек у весняно – літній період, дотриманні техніки безпеки , пожежній безпеці та охороні праці, ознайомила працівників з новими регламентуючими документами.

                                          

      Методичні поради щодо відзначення основних знаменних та пам’ятних дат квітня – травня надала колегам методист ЦРБ Юлія Бутенко.

                                         

      Урок професійної майстерності «Просування читання та залучення читачів: сучасні підходи і можливості» провела завідувач відділом організаційно-методичної та довідково-бібліографічної роботи Н.В. Клепальська. Крім того, Наталія Валентинівна зупинилася на участі користувачів бібліотек району у Всеукраїнських, обласних конкурсах, відкритому щорічному літературно-мистецькому конкурсі для дітей та молоді ім.О.Олеся «...І розітнувсь мій перший спів...».       

                                                

      Провідний бібліограф ЦРБ Світлана Кирєєва підготувала та провела огляд фахової періодики «У світі бібліотечних новин».

                                         
      Бібліотекар юнацької кафедри І.М. Васильченко представила бібліотечним працівникам району огляд «Хіт-парад читацьких пристрастей».

                                          

      Галина Маценко підвела підсумки наради та побажала бібліотечним працівникам плідної творчої праці, успішного виконання поставлених завдань.

 

Переглядів: 439 | Додав: BRB | Дата: 03.04.2019

« 1 2 3 4 5 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Друзі сайту