Понеділок, 13.05.2024, 07:56
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Березень » 16

Шановні користувачі!

             Пропонуємо Вашій увазі віртуальну презентацію альбому ліноритів «Корінням із Сумщини».

Книга вийшла друком наприкінці 2016 року у сумському видавництві накладом 300 примірників.

                                                                 

Бондаренко М. М., Капітоненко О. М. Корінням із Сумщини. Серія ліноритів. – Суми: ФОП Щербина І. В., 2016. – 76 с.

           Альбом ліноритів (гравюр, створених через трафарет, виготовлений з лінолеуму) – це портретна галерея, присвячена пам’яті сімдесяти наших земляків, котрі не сприйняли радянську владу і в різний час, починаючи від революції 1917 року, змушені були виїхати за кордон, шукати якийсь прихисток по всьому білому світі.

            Графічну серію портретів відомих земляків-емігрантів виконав Микола Михайлович Бондаренко – художник із села Успенка Буринського району. Як розповів сам автор ліногравюр, над творчими портретами він працював протягом 2000 – 2012 років. Найважче було знайти світлини, адже до 1991 року про більшість українських емігрантів майже нічого не було відомо: «І зображення, і підпис я закомпонував у таку малорухому фігуру, як квадрат. Цим мені хотілося підкреслити важкий вибір цих людей: зрушити з місця і їхати в далекі чужі краї.

         Історичне та культурно-мистецьке значення видання істотно посилили інформаційні матеріали про персоналій, які підготував відомий сумський краєзнавець голова СМГО «Сумщина-світ» і Фундації Д. Бурлюка Олександр Максимович Капітоненко.

           Таким чином, покладено початок у вивченні однієї зі значимих і драматичних сторінок в історії не лише Сумщини, а й України, Європи і світу загалом. Адже визначні діячі Слобожанського краю відбулися як особистості не на рідній Батьківщині, а далеко за її межами.

      Відбір персоналій цієї серії був простий: чого досягла людина в чужих краях та її зв’язок з тамтешніми українськими громадами. Дивувала в них життєва сміливість. Від’їжджаючи, багато хто не тільки не знав якоїсь іноземної мови, а навіть не мав ніяких засобів для проживання. Та ціною неймовірних зусиль, завдяки тяжкій праці, терпінню, пройшовши тернистий шлях, стали на чужині самодостатніми людьми...».

            До книги увійшли такі відомі творчі постаті, як письменники Іван Багряний, Михайло Арцибашев, художник і поет Давид Бурлюк, шевченкознавець Павло Зайцев, співак Іван Стешенко, художниця Надія Сомко, композитор Павло Маценко та інші.

         Альбом містить гравюри і уродженців Білопільського району, а саме – поета, драматурга, прозаїка, перекладача Олександра Олеся та рідного брата педагога Антона Макаренка, педагога, військовика Віталія Макаренка.

                                                                 

Віталій Семенович Макаренко (1895-1983), уродженець міста Білопілля, педагог, військовик. Помер у еміграції в місті Йер поблизу міста Тулон, Франція

                                                                 

Олександр Іванович Олесь-Кандиба (1878-1944), уродженець міста Білопілля, поет, драматург, прозаїк, перекладач. Помер у еміграції в місті Прага, Чехія

 

 Ознайомитися з книгою Ви зможете звернувшись до нашої книгозбірні.

Чекаємо на Вас!

 

 

Переглядів: 397 | Додав: BRB | Дата: 16.03.2017

Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Друзі сайту