П`ятниця, 26.04.2024, 06:45
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Лютий » 28 » До 75-річчя Юрія Назаренка
16:30
До 75-річчя Юрія Назаренка

     "Я народивсь в останній день зими..."

                                                                              

      «Я народився в останній день зими..» - сказав про себе в одному із віршів Юрій Йосипович Назаренко – талановитий поет, унікальний майстер сонету, член Національної спілки письменників України, лауреат літературних премій ім.О.Олеся, Я.Дорошенка та премії «Тріумф-перо».

       28 лютого Юрій Йосипович відзначає свій 75-річний ювілей. Більш ніж півстоліття він присвятив літературній діяльності. За короткою біографією ціле життя сповнене радістю і журбою, тривогами і печалями, злетами і поразками, жагою до життя і творчості.

       Після закінчення середньої школи навчався в Білопільському залізничному училищі №2 (нині ДНЗ «Білопільське вище професійне училище»), де здобув спеціальність токаря-універсала. Працював на Сумському заводі електронних мікроскопів та електроавтоматики.

     У 1961 році Юрій Назаренко вступив до Київського політехнічного інституту. Під час навчання щоліта їздив в складі студентських загонів на будівництво в сибірську тайгу. Там і почав серйозно займатися віршуванням.

      1977 року Юрій Назаренко закінчив Московський Літературний інституту ім. О.М. Горького. З часом, у себе на підприємстві, Юрій Йосипович виріс до провідного конструктора спеціального конструкторсько-технологічного бюро Сумського виробничого об’єднання «Електрон», а на літературному терені України став одним з найцікавіших поетів, який однаково сильно і впевнено пише як російською, так і українською мовами.

     Юрій Назаренко - автор восьми збірок. У 2004 році він завершив роботу, яка стала знаковою не лише для його творчої біографії, а й, без перебільшення, для всієї української поезії. Поет створив так званий королівський вінок сонетів. Копітка робота тривала понад 15 років. І врешті українська поезія взяла ще одну вагому висоту в особі її представника, нашого земляка. За книгу „Королівський вінок сонетів” у 2004 році Юрій Назаренко удостоївся літературної премії ім. О.Олеся. У 2011 став лауреатом літературної премії «Тріумф-перо», а у 2013 – премії імені Ярослава Дорошенка.

       У 2014 році вийшла друком нова збірка поезій «Верем’я», яка своїм позитивним ліричним настроєм протистоїть соціальній напрузі та суспільному негативові, що нині оволоділи свіломістю, розумом та чуттями людини ХХІ-го століття.

      Поезія Юрія Назаренка – це пошук самого себе, це вічні роздуми кожного з нас над сенсом життя, своєї творчості.

     Душа відкрита для добра, наповнена щедрістю осені, надіями і мріями весни. Серце відкрите для любові, що випромінює добро. А ще Юрій Йосипович люблячий, турботливий чоловік, батько, дідусь.

      Саме таким постає перед нами сьогодні наш земляк. Людина, наділена щедрою добротою і талантом, людина, серце якої зберегло щирість І самовідданість юності, помножену на досвід прожитих років.

       Ми від щиро серця вітаємо шановного земляка з ювілеєм! Бажаємо натхнення, любові, щастя і гармонії в житті і творчості! Нехай кожен новий день буде щедрим на успіхи та перемоги, багатим на радісні звістки, приємні події, особисті досягнення і благородні справи! Хай і надалі буде плідною ваша праця на благо рідного краю та держави, твердою віра, непоборною сила духу!

         Шанувальників творчості Юрія Йосиповича Назаренка запрошуємо на творчий вечір «І дар, і дух, і поривання...», який відбудеться 10 березня 2017 року о 13.00 в глядацькій залі Центру культури і дозвілля «Україна».

             

Переглядів: 532 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Погода
Друзі сайту