Понеділок, 29.04.2024, 04:32
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Вересень » 29 » Всеукраїнський день бібліотек
17:09
Всеукраїнський день бібліотек

СВЯТО  БІБЛІОТЕК

     Впродовж багатьох століть Бібліотека була і залишається збирачем, хранителем, дослідником творів друку — вічних пам'яток писемності, а бібліотекарі — вірними зберігачами та популяризаторами духовної спадщини поколінь. Саме бібліотекарі, завжди відчиняють читачам двері у захоплюючий книжковий світ, допомагають зорієнтуватися у безмежному океані літератури.

   В Білопільському районі функціонує  37 бібліотек , користувачами яких є понад 25 тисяч чоловік . До їх послуг книжкові багатства, які налічують більше  355 тисяч примірників друкованого слова. І хоч книга і читання не такі вже популярні,особливо серед молоді,проте вони залишаються надійним  джерелом інформації, мудрості і виховання.

      В наш час бібліотека виконує різні функції. Це і зручне  місце для роботи і приємна вітальня для спілкування з друзями, проведення ділових зустрічей. Але головна мета їх діяльності залишається незмінною— прагнення вичерпно задовольнити різноманітні інтереси користувачів, підтримувати зв'язок з громадськістю, вести просвітницьку роботу, забезпечили доступ до інформації..

Бібліотечне призначення –  це коли частиною твого життя стають люди і книги, коли ти пам’ятаєш всіх своїх читачів і багатьох з них любиш.

         Скільки людських сердець пересіялось через   руки і душу ветеранів бібліотечної справи, скільки широких шляхів відкрили Семишкур М.П., Василенко К. П., Воліна Г. С., Кривонос М. І., Безверха Г. В., Сердюк В. В., Конорєва О. О., Горенко К. М. ШкуратА.І.. Подобрій Н.П., Дорофєєва С.І. для найменших, скільки збережено і впорядковано ними книг – скарбів мудрості. Приємно називати  прізвища ветеранів бібліотечної праці, які і сьогодні роблять свій внесок у розвиток бібліотечної справи Білопільщини, хто багато років тому переступив поріг бібліотеки і залишився в ній назавжди. Це завідуюча Жовтневою міською бібліотекою Шубенко Л. М., завідуюча Річківською сільською бібліотекою Турчина М.І., бібліотекарі Ворожбянських №1 та №2 , Іскрисківщинської, Воронівської бібліотек  Третяк Г.В., Галицька Л.М.,  Бабак Р.П., Заїка А.В. завідуюча Новоіванівським дозвілевим об’єктом Макаренко В.І. Вони роблять свою благородну справу і постійно намагаються йти в ногу з часом, передають свій досвід молодим.

       Бібліотечні працівники Товстянської, Вирівської, Верхосульської, Куянівської, Коршачинської, Павлівської, Шкуратівської, Улянівської, Тучненської бібліотек Холявка Л.І., Петренко І.І.,  Шкабура Г.Є., Янченко Н.О., Бербушенко Т.В., Міщенко Г.А., Кальченко Т.А., Заровня Н.І., Шуляк Г.І. досягли високого авторитету серед односельців.   Чуйне, уважне ставлення до читачів, їх потреб і запитів, професіоналізм, ерудованість - такі риси відзначають вони в щоденній роботі.

        Набираються досвіду і успішно працюють бібліотекарі Гуринівської, Терещенківської, Нововирківської, Супрунівської, Кальченківської, Рижівської, Ободівської сільських бібліотек Попіль Т.Л., Полосіна О.Г., Скрипа Н.І., Циганенко Л.М., Єременко Г.Й., Ващенко Н.О., Казнова Л.О.

         Працівники бібліотек району постійно в центрі всіх культурно-мистецьких подій району, своїх громад, беруть активну участь у всіх заходах, що відбуваються. У селах мешкають талановиті люди, які створюють цікаві малярські полотна, вишивки, пишуть художні твори і бібліотекарі перші шанувальники їх творчості, які прагнуть показати  громаді  творчі досягнення своїх земляків.   Творчі, літературні вечори, вечори - зустрічі з поетами,  народними умільцями, майстер-класи вишивальниць, організація виставок робіт  народних умільців – це далеко не повний перелік заходів, які проводять бібліотеки, пропагуючи творчість талановитих майстрів Білопільщини, літературні надбання краю. Серед майстринь-вишивальниць Білопільського району, чиї роботи неодноразово демонструвалися на районних та обласних виставок  є прізвища і бібліотечних працівників. Це Бербушенко Тетяна Василівна та Заровня Наталія Іванівна.

Комунальний заклад Білопільської районної ради   «Білопільська центральна районна бібліотека імені О.Олеся» є  територією духовності та знань, першим помічником в освіті, професійному становленні, організації дозвілля краян. Досвід роботи бібліотеки свідчить, що в наш непростий час бібліотечні працівники постійно шукають шляхи вдосконалення своєї роботи. Вони готові до змін, нововведень задля користувача.  У центральній районній бібліотеці працює інформаційно-правовий центр, основними завданнями якого є організація фонду опублікова­них і неопублікованих офіційних документів правового спрямування, інформування мешканців району з питань права, економіки, фінансів, сільського господарства, соціального захисту широких верств населення, молоді та студентства. Організовує та координує роботу центру провідний бібліограф Качан Г.М.

     Дієвою формою залучення користувачів до бібліотеки, організації їх дозвілля являються клуби за інтересами. При центральній районній бібліотеці ім.. О.Олеся діють клуб Співрозмовник та жіночий клуб «Жіночі розмови». Клуб «Співрозмовник» об’єднує юнаків та дівчат для цікавого обміну думками на різноманітні теми, для їх самореалізації спілкування, проведення дозвілля. В його рамках для молоді організовуються цікаві та змістовні вечори, літературні години, диспути, зустрічі з лікарями, юристами, працівниками правоохоронних органів, вечори-зустрічі з молодими поетами – початківцями. В рамках бібліотечного клубу «Жіночі розмови» в 2014 році відбулася краєзнавча екскурсія-подорож в Лебединський район по місцях перебування Т.Г.Шевченка на Сумщині «На вічнім шляху до Шевченка». Члени клубу мали змогу  на власні очі побачити садибу поміщиків Хрущових в селі Лифине, де після заслання побував Т.Г.Шевченко, а також відвідали краєзнавчий та художній музеї в місті Лебедині, в якому зберігаються репродукції картин та замальовок Т. Шевченка, мистецькі роботи сучасників.  Такі  подорожі, цікаві зустрічі  тут проходять постійно. Активними учасниками та організаторами роботи клубів є  працівники відділу обслуговування Щигло Т.В., Редченко О.С. Цукан Н.А., Васильченко І.М.

     Особливим успіхом у користувачів - дітей  користується ляльковий театр «Буратіно», що працює при районній дитячій бібліотеці більше 30 років  Театр відвідують не лише діти дитячих садочків та шкіл міста. Частими гостями клубу є і діти загальноосвітніх шкіл району. Останнім часом тут побували школярі  Куянівки, Воронівки, Рижівки. В 2014 році до уваги маленьких читачів  поставлено 12 вистав.  

       Широкого розголосу в районі набув районний конкурс на кращу читаючу сім’ю «Читаю я, читає вся моя сім’я», який ініціювала центральна районна бібліотека. Загалом участь у ньому взяло близько 200 читаючих сімей із сіл і селищ Білопільщини, міст Білопілля і Ворожба.

           В Україні - час відродження національної культури, час оновлення історичної пам`яті народу. Час, коли ми повертаємось самі і спрямовуємо наших дітей до істинних висот, до реальних цінностей, до славної історії.

          З цією метою у бібліотеках створено експозиції, на яких представлена література про героїв боротьби за національну і державну незалежність. В  бібліотечних закладах району функціонують 10 історичних клубів, які покликані відтворити історичну пам`ять рідного народу, традиції своїх населених пунктів. Зібрані дані систематизуються і оцифровуються.

     Звичайно в наш час і в бібліотечній галузі є чимало проблем і недоліків, над якими ми будемо працювати : це і поповнення бібліотечних фондів , комп’ютеризація сільських бібліотек,  їх  матеріально – технічний стан. Тож хай посилає доля всім працівникам бібліотек  міцне здоров’я, силу, добро, віру у світле майбутнє і наснагу для його творення!

      Вітаємо також із цим святом користувачів бібліотек, наших партнерів – освітян, представників громадських організацій і владних структур. Дякуємо за співпрацю та допомогу, плекаємо надію на подальшу спільну роботу, спрямовану на перетворення бібліотеки в сучасний інформаційний центр.

      Зичимо  усім, хто любить і шанує книгу, доброго здоров’я, щасливих відкриттів непрочитаних сторінок і творчих успіхів для блага Української держави.

       

Директор КЗ БРР «Білопільська центральна

районна бібліотека ім..О.Олеся» Г.В.Маценко

Переглядів: 493 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Друзі сайту