Неділя, 05.05.2024, 09:40
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Квітень » 20 » Виставка робіт народних майстрів Білопілля
13:43
Виставка робіт народних майстрів Білопілля

Білопільські  візерунки

         17 квітня в рамках проведення районного фестивалю самодіяльної народної творчості «Білопільські візерунки» в районному будинку культури шанувальники народного мистецтва мали гарну нагоду познайомитись з  роботами   майстрів народного мистецтва Білопілля і відкрити для себе нові  імена.

         Окрасою вставки були роботи Гурин Валентини Миколаївни, які постійно демонструються на обласних та районних виставках. Картини «Герб міста Білопілля» та «Олександр Олесь» майстриня подарувала музею Олександра Олеся. Останнім часом Валентина Миколаївна опанувала технологію виготовлення ляльки-мотанки і відтепер в її колекції  поруч з вишивкою почесне місце займає лялька-оберіг Травниця.

IMG_5754

         Чільне місце в експозиції виставки зайняли роботи  Зіни Йосипівни Губарєвої.  У багатому доробку майстрині: вишивані рушники, серветки, картини. Усі роботи виконані на високому художньому рівні. У них відчуваються тонкий художній смак, багатство фантазії, оптимізм. За допомогою білосніжного полотна, різнокольорових ниток і звичайної голки Зіна Йосипівна намагається відтворити те, що полонить душу, хвилює серце.

IMG_5732

         Нікого не залишили байдужим  витвори Наталії Вікторівни Максименко. Вона працює головним спеціалістом-економістом у відділі статистики Білопільського району, але завжди знаходить час для улюбленого хобі.  Майстриня спробувала себе у багатьох видах творчості:  вишиває хрестиком та гладдю, плете з лози, в’яже за допомогою спиць та гачка, разом з дітьми робить цікаві вироби та іграшки. Виготовляє те, до чого прагне душа. Не вміє працювати на замовлення, а робить завжди лише те, що до вподоби.

IMG_5734

         Розмаїття вишитих рушників  і картин представила на виставці знана майстриня Тимченко Оксана Павлівна. Серед її вишивок є рушники, серветки, ікони, портрети, натюрморти. А ще вона самостійно  освоїла техніку бісероплетіння і вже власноруч виготовляє кольє, браслети та інші вироби.

IMG_5772

Свої роботи демонстрували на виставці і білопільські майстрині Анастасія  Іванівна Гаряча, Ольга Павлівна Колотигіна,  Тамара Єгорівна Теличко, Валентина Олександрівна Кочура, Наталія Євгеніївна Гаманенко, Ольга Володимирівна Линник. Нитка до нитки, стібок до стібка – вдало підібрана кольорова гама робіт майстринь з художньої вишивки заворожує око і збирає біля себе чимало прихильників та цінителів цього мистецтва. Серед їх вишивок є рушники,сорочки, панно, ікони, портрети, натюрморти.

IMG_5740   IMG_5748   IMG_5746

IMG_5775   IMG_5759   IMG_5741

         А які чудові, вишукані квіти: васильки, хризантеми, екзотичні дерева, сніжинки, що не тануть навіть під променями сонця майоріли на виставці. Здається, що ці тендітні витвори опинились в сьогоденні з далеких чарівних дитячих снів. Але якщо придивитися, то побачимо, що зроблені вони з маленьких скляних кульок – бісеру. Не фантастичного, а цілком земного матеріалу. Це в умілих руках   Любов Олександрівни Скрипченко та Наталії   Григорівни Позняк вони перетворились на чарівну казку.

IMG_5781                      IMG_5752

         Експозиція нинішньої виставки багата і на народні ляльки та ляльки-мотанки. Білопільська майстриня Ельвіра Борисівна Зоткіна хоч і не має художньої освіти, але  своїх ляльок виготовляє із знанням справи.  Після копіткої роботи на світ народжується лялька. Кожна має свій стиль, усе продумано до деталей: одяг, зачіска, аксесуари  маленьких красунь. З маленьких клаптиків тканини вона створює дивовижний одяг для ляльок. А які чудові шкатулки  виходять з під талановитих  рук майстрині. 

IMG_5762

         Познайомилися відвідувачі виставки  із роботами  талановитої і мистецької родини  Вячеслава та Тетяни Рибалки. Родина  зовсім недавно стала брати активну участь у районних  виставках робіт народних майстрів Білопільщини та відразу ж  завоювала повагу і захоплення у справжніх шанувальників народного мистецтва. Вячеслава Бог змалку обдарував талантом вишивати, причому він настільки любить своє заняття, що його роботи по праву можна назвати шедеврами. Вишитий килим, подушки, картини, гаптовані умілими руками майстра  прикрашали експозицію і викликали захоплення у гостей. Дружина Тетяна в’яже, шиє, вишиває бісером. А ще  Тетяна Валентинівна разом з доньками оволоділа мистецтвом  ліпленням  квітів з «холодного фарфору» та технікою пейт-арту. Квіти у вазах, зроблені їх руками здаються живими.

IMG_5743

         Нинішня виставка відкрила шанувальникам народного мистецтва  нові імена молодих талановитих майстрів, якими є  Ірина Василівна Нікітенко, медсестра зубопротезного кабінету та Таня Кравченко, учениця 5 класу Білопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2. Їх прекрасні роботи: вишиті картини, серветки, роботи з бісеру стали очевидною прикрасою експозиції.

IMG_5730                      IMG_5790

         Всього на виставці представлено біля 200 робіт 16 майстрів з Білопілля.

         Працівники центральної районної бібліотеки імені О.Олеся, які організовували виставку, підготовили буклети присвячені  майстрам народного мистецтва, в яких розповіли про їх уподобання і творчі доробки.

IMG_5770

         Хочеться щиро привітати всіх учасників виставки, які працюють в різних жанрах образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, побажати  міцного здоров’я, нових задумів та їх втілення у  виробах, що примножать мистецьку скарбницю Білопільщини.

 

Наталія Клепальська,   

директор музею О. Олеся

 

Переглядів: 546 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Погода
Друзі сайту