П`ятниця, 03.05.2024, 04:09
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Листопад » 1 » УВАГА! НОВИНКИ ЛІТЕРАТУРИ
15:46
УВАГА! НОВИНКИ ЛІТЕРАТУРИ

ПРО ДОБЛЕСТЬ І СЛАВУ

Віртуальна тематична підбірка

     Про події на сході країни можна дізнатися не тільки з новин, але і з книг. Найбільше інформації − у журналістів, тому в числі перших з’явилися видання «Війна очима ТСН» або «Я − свідок. Записки з окупованого Луганська» журналіста газети «День»Валентина Торби. Крім співробітників ЗМІ за опис і осмислення цієї війни беруться волонтери та письменники. Деякі з них побували на передовій, інші − пропустили події через власну уяву.

Напевно, цій війні будуть присвячені цілі бібліотеки спогадів, документальної та художньої літератури. Уже зараз у книгарнях є окремі полиці з книгами, написаними учасниками або свідками антитерористичної операції, журналістами або художниками слова, які не змогли залишитися байдужими до подій, що відбуваються в Україні ось уже другий рік.

Шановні друзі!

Нещодавно Білопільська центральна бібліотека ім. Олександра Олеся одержала нову літературу про події, які відбуваються на Сході.  

Героям слава: Книга пам’яті героїв АТО.Сумська обл. / Авт.кол. Є. Положій, Ю. Левкінська та ін. – Суми: Всі Суми. Панорама-Медіа, ПКП «Елада S», 2016. – 112с.

У книзі вміщено розповіді про жителів та уродженців Сумщини, які загинули у боротьбі за свободу та незалежність України на полях неоголошеної війни в 2014-2016 роках. Серед загиблих і 12 наших земляків, жителів Білопільського району. Об’єднує всі ці історії – гідність. Саме гідність була однією з важливих рис кожного героя, і саме тому вони не вагаючись йшли на війну, йшли на ризик, йшли на  смерть. Заради життя!

 

 

 

 

Неоголошена війна: Невідомі факти і хроніки АТО / Авт. кол. О.Калиновська, О. Криштопа, Є. Назаренко та ін. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2015.- 510с.

Девіз видання, підготовленого журналістами «5 каналу» Ольгою Калиновською, Олегом Криштопою, Валентином Трохимчуком, Дарією Феденко та Євгеном Назаренком, − «Згадати все». Книгу побудовано за хронологічним принципом: масові заворушення на сході, перші успіхи української армії, Іловайський котел, Мінські домовленості, захист Донецького аеропорту, хитке перемир’я. Вона складається з аналітичних матеріалів, репортажів з лінії фронту та інтерв’ю з реальними героями, цивільними та військовими, які пережили і відчули на собі біль війни.Тож читайте. Згадуйте. Аналізуйте. Робіть висновки. Пам’ятайте.

 

Положій Є. В. Іловайськ: розповіді про справжніх людей / Євген Положій; Худож. В. А. Бондар. – Х..: Фоліо, 2015. – 378.

Це книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

Книга складається з 16 новел − історій про солдатів, які пережили «Іловайський котел». В основі кожного оповідання − спогади бійця, що став учасником найжахливішої поразки української армії за всю війну на Донбасі. Автор намагався точно, наскільки це дозволяє жанр новели, передати історії солдатів, у більшості персонажів є прототипи. Українські військові чини, дії яких призвели до Іловайської трагедії, показані в книзі в дуже непривабливому вигляді. Історії бійців, взяті за основу оповідань, − захоплюючі, несподівані, парадоксальні. Але сюжет місцями провисає, мова новел то пишномовна, то надмірно натуралістична.

Книга побачила світ у річницю «котла». Новинку було опубліковано одночасно українською та російською мовами: автор записував історії ветеранів тією мовою, якою вони їх розповідали, а потім перекладав.

Шкляр В. Чорне сонце: збірка / Василь Шкляр. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 304с.

Українських захисників вирішив увічнити і майстер гостросюжетних романів Василь Шкляр. Свій твір він присвятив бійцям добровольчого батальйону «Азов» (у його емблемі присутній символ «Чорне сонце»), з якими довгий час пробув на фронті.

Головний персонаж «Чорного сонця» − реальний боєць «Азова» з бойовим позивним «Художник». Перебіг подій російсько-української війни показано очима хлопця, якого честь і совість змусили взяти в руки зброю. Від імені героя письменник розмірковує, хто і навіщо затягує криваву драму, чому гинуть найкращі, чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами і яким буде майбутнє України.

До цієї книги увійшли і інші твори різної тематики, настроєм, часом написання. Але всі вони про Україну, якою вона була, якою є і якою буде колись – адже в героях автор впізнає тих, хто живе поруч із нами, змагаючись, борючись і завжди – навіть ціною власного життя – перемагаючи.

Кажуть, герої не вмирають, але а хотів би, пише автор, дуже хотів би, щоб вони замість бути героями жили. Тут, на землі, вони потрібніші, ніж на небі.Тут є багато такого, чого без них не зробить ніхто.

Якорнов Д. Є. То АТО: щоденник добровольця / Д, Є. Якорнов.- Х.: Віват, 2016. – 400 с.

Автор цього щоденника записався в армію добровольцем, будучи абсолютно не армійською людиною. Напевно, тому в його щоденнику ми не знайдемо звичного цинізму військового часу, а також нарікань і критики начальства. Оскільки “під час війни, будь-який камінь у свій город – вода на млин ворога”.

Втім, погляд на війну не з ідеологічної точки зору, а з дзвіниці здорового глузду, виявляється не менш різкий. Спочатку це просто хроніка, що неупереджено описує армійський побут в АТО. Причому побачити смішне в повсякденному для підняття бойового духу і настрою читача переважало, а під кінець виявилося, що без гумору описувати ситуацію з нинішніми призовниками, бійцями і поїданням гречаної каші електричним кип’ятильником, просто неможливо. До речі, про побутову техніку письма – автор не дарма порівнює свій щоденник з таким собі посібником “Мобілізація для чайників”- суб’єктивним, упередженим, особистим.

Тож запрошуємо всіх бажаючих до  читальної зали бібліотеки для ознайомлення з представленими  книгами.

Переглядів: 401 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Погода
Друзі сайту