Четвер, 02.05.2024, 04:24
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Березень » 10 » Наші виставки
09:51
Наші виставки

Майстерність жіночих рук

         4 березня у фойє районного будинку культури працівниками комунального закладу Білопільської районної ради «Білопільська центральна районна бібліотека ім.. О.Олеся» була організована  виставка-експозиція «Вона – любов, чарівність, втіха»,  присвячена Міжнародному жіночому дню. В центрі експозиції - лялька – українка, одяг для якої створила білопільська лялькарка Ельвіра Зоткіна.

DSC04719

         Відкрили виставку вишиті нитками та бісером роботи білопільських майстринь Алевтини Лабунець та Тетяни Єрмакової. Їх роботи   – це справжнє диво, яскраве, квітуче, що полонить фантазією і красою.

P1820194

         Далі  увазі широкої глядацької аудиторії  був представлений  ляльковий вернісаж «Майстерність жіночих рук», де зібрані  ляльки-мотанки різних видів: від автентичної до сучасної із селища Улянівки, сіл Терещенки, Шкуратівка, Гуринівка, Луциківка. Рижівка, міст Білопілля та Ворожби.  Здавна ляльку вважали таким собі оберегом,  що  оберігає та вдихає силу життя в дитину. Скручені, сплетені, скочені, змотані, зв’язані, завиті… трав’яні, солом’яні, кукурудзяні, полотняні  «на щастя», «на долю», «зернинки», «бажанниці», «нерозлучниці»… - такі ляльки можна було потримати в руках і відчути на собі чарівність і силу народної ляльки. Народ вірив, що в такій ляльці знаходиться дух предків і вона може передавати досвід з покоління в покоління.  Вони охороняли житло, дітей, сон, берегли господарство.    

      В експозиції виставки представлені роботи Людмили  Шестак, знаної майстрині народно-ужиткового мистецтва. Вона виготовляє м’які іграшки, театральні ляльки, народні іграшки. Працює з матеріалами: автентичні та сучасні тканини, солоне тісто, пап’є-маше, природні рослинні матеріали. Захоплюється вивченням історії та виготовленням народної ляльки. Так, наприклад, виготовлені майстринею ляльки-Нерозлучниці символізують довге і щасливе подружнє життя, лялька-Веснянка створює настрій, а лялька-Господиня оберігає дім, лялька-Оберіг оберігає від усіх негараздів, лялька-Наречена» - дівочий оберіг, дарує щастя в шлюбі.

DSC04725

         Кожна лялька  майстрині Ельвіри Зоткіної із Білопілля – це як витвір мистецтва, кожна – неповторна та ексклюзивна. Робота дуже кропітка, але неймовірно цікава. Образи, які народжуються уявою та руками лялькарки, вражають своєю різноманітністю. Тут і красуні-українки, і балеринки і панянки, і ляльки-обереги, і навіть   ляльки-скриньки.

DSC04728                            P1820187

Чарівні авторські ляльки ручної роботи Алли Лустенко із Білопілля заворожують своїм «поглядом». ЇЇ ляльки – це особлива магія. Вона не просто створюється, вона – народжується. Потримайте таку ляльку в руках – і вам не захочеться з нею розлучатися ніколи. Здається, що  ляльки зараз протягнуть до вас руку і ось-ось розкажуть вам якусь історію, по-господарськи  оглянуть ваше житло, виберуть для себе найкраще містечко  і заллються завзятим сміхом. Ляльки  майстрині різні за призначенням – деякі виготовляються для дітей, деякі – для інтер’єру.  У її колекції є і сиві бабусі,  і хлопчики, і дівчатка, і навіть, казкові істоти. Для створення ляльок вона застосовує панчішну техніку. Ляльки вдягнені у одяг, зшитий і зв’язаний власноруч.

P1820191   

Майже третину всієї експозиції складали ляльки - мотанки створені руками бібліотечних працівників центральної районної бібліотеки імені О.Олеся та районної дитячої бібліотеки. Білопільська лялькарка Е.Б. Зоткіна провела для бібліотекарів декілька майстер-класів і майже тиждень в читальній залі бібліотеки працювала творча майстерня по виготовленню мотанок.  Серед них -  Очисна лялька, Кубушка – травниця, Десятиручка, Капустка, Берегиня, лялька на щастя, лялька - мати, лялька – Вербниця, лялька - Масляна, зайчики на пальчики, ляльки - лихоманки та інші. Демонстрація кожної ляльки супроводжувалася  коротким описом.

P1820175               DSC04720

Лялька-мотанка полонила серце і майстрині - вишивальниці Валентини Миколаївни Гурин і відтепер в її колекції  поруч з вишивкою почесне місце займають ляльки – обереги. А  Наталія Максименко одягла улюблених ляльок  у власноруч  в’язаний одяг.

Окрасою виставки були роботи центру дитячої та юнацької творчості, відвідувачів відділення соціально-побутової адаптації територіального центру соціального обслуговування,  Улянівської спеціалізованої школи – інтернату, Білопільської дитячої музичної школи.

         Зацікавлено розглядали відвідувачі  розділ виставки «Мої улюблені ляльки», де демонструвалися  ляльки бабусь, мам та  дівчаток.  Серед сучасних улюблениць – ляльки Барбі, Сінді, Монстер Хай. Крім того, на виставці можна було побачити зразки сувенірних ляльок      із  порцеляни, солоного тіста, гіпсу.

P1820217

         Прикрашали виставку ляльок вишиті  рушники та серветки  Галини Корнієнко,  Ольги Колотигіної, Валентини Кочури.  Екскурсію по виставці провела директор музею О.Олеся Наталія Клепальська.

 

 

Переглядів: 522 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Погода
Друзі сайту