Четвер, 02.05.2024, 01:30
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Лютий » 26 » До 145 річчя від дня народження Лесі Українки
15:37
До 145 річчя від дня народження Лесі Українки

Дзвінка струна Лесевого слова

         Бібліотеки Білопільського району, як і вся Україна широко відзначали 145-річчя від дня народження  української поетеси перекладача та громадської діячки, окраси і гідності української нації Лесі Українки. Природа щедро обдарувала її: дала  добре й мужнє серце, хист до музики, малювання, вишивки, могутній поетичний талант, великі здібності до науки. Ім’я Лесі Українки назавжди  вкарбовано і в історію нашого краю. Через важку хворобу довелося Ларисі Петрівні на початку травня 1889 року відвідати хутір Косівщину на Сумщині, де вона лікувалась у народної цілительки Параски Назарівни Богуш. Свої враження від поїздки письменниця увічнила в оповіданні «Весняні співи», де з етнографічною сумлінністю, точно і правдиво, в усіх деталях відтворено  побут хуторян. 

Л. Українка прожила на Сумщині півтора місяці, а залишилася в пам’яті наших земляків назавжди.

         Про життя і творчість цієї мудрої, талановитої жінки, її зв’язок із Сумщиною говорилося на бібліотечних заходах:  годині поезії «Донька Прометея» (Бобрицька сільська бібліотека), літературному диліжансі «Леся Українка і Сумщина» (Товстянська сільська бібліотека), літературному  портреті «Так! Я буду крізь сльози сміятись…»(Воронівська сільська бібліотека), годинах поезії «Співачка долі народної»(Іскрисківщинська сільська бібліотека), «Дзвінка струна Лесевого слова»(Ворожбянська міська бібліотека №2, Супрунівська, Шкуратівська сільські бібліотеки), «Поетична пісня України» (Рижівська сільська бібліотека).

         Годину поезії «Поетична пісня України» проведено в центральній дитячій бібліотеці для учнів 10 класу БСШ№1. Під час заходу юнаків та дівчат ознайомили із маловідомими фактами  життя видатної української поетеси. Потім молодь  читала Лесину поезію, яка  наснажена високим духом, духом патріотизму.

Година поезії, присвячена ювілею Л.Українки

 

 До ювілею видатної поетеси в читальній залі бібліотеки була оформлена книжкова виставка-портрет «Вона обрала собі горде ім’я – Українка».

Книжкова виставка до 145-річчя Л.Українки

      В читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся для працівників митної служби проведено літературну годину «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…». Митники не лише слухали розповіді про видатну українку, а й  із  задоволенням цитували  її вірші, пригадували сторінки її біографії, знайомилися із літературою, представленою на книжковій виставці «Славетна дочка України».

Українка

      В день ювілею поетеси  Павлівською сільською бібліотекою  проведено літературний флешмоб «Леся Українка». 

20160225_161723

Літературне свято розпочалося на сцені сільського будинку культури. Його прикрасили номери художньої самодіяльності сільського будинку культури, загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.  До заходу у святково оформленому  фойє бібліотеки   бібліотекар організувала перегляд літератури «Донька Прометея». І вже традиційно, після  виступів на сцені,   діти, молодь, їх батьки читали вірші Лесі Українки.   Це ще раз підтверджує, що ім’я Лесі Українки, як і її поезії завжди будуть жити в серцях українців. Вона  вірила: 

Як умру, на світі запалає 
Покинутий вогонь моїх пісень, 
І стримуваний пломінь засіяє, 
Вночі запалений, горітиме удень. 

 

 

 

 

Переглядів: 1698 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Погода
Друзі сайту