П`ятниця, 29.03.2024, 17:20
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Червень » 8 » Творчий звіт Білопільського району
14:52
Творчий звіт Білопільського району

«Вінок України сплітаю з талантів рідного краю»

       Роботи майстрів Білопільщини – справжнє диво, яскраве, квітуче, що полонить фантазією і красою. Усі бажаючи мали змогу переконатися в цьому на творчому звіті району «Вінок України сплітаю з талантів рідного краю» в рамках обласного культурно-мистецького фестивалю народної творчості «Квітуй в любові і добрі, Сумщино, край благословенний!», присвяченого 80-й річниці утворення Сумської області. Звітували аматорські колективи і солісти району, а також майстри декоративно – прикладного мистецтва Білопільщини.

                                             

      Вишивання – це найбільш поширений вид творчості нашого краю. Український вишитий рушник є невідємною частиною нашого життя, своєрідним оберегом. Вишиті оригінальні рушники кожного населеного пункту Білопільського району зустрічали гостей мистецького свята, які прямували по своєрідному рушниковому коридору до будинку культури.

    

                                                                         

  

    Вишивка, як вид мистецтва, був представлений майстринями Валентиною Гурин, Оксаною Тимченко, Анастасією Гарячою, Галиною Корнієнко, Ольгою Колотигіною, Наталією Максименко, Вячеславом Рибалкою, Алевтиною Лабунець, які є членами творчого об’єднання «Рукомесло». Крім власних робіт, вони продемонстрували і колективний витвір «Вишиту карту Білопільщини», на якій позначили всі сільські, селищні та міські ради. До 80-річчя утворення Сумської області карта буде вишита повністю, і кожен населений пункт буде вирізнятися своїм орнаментом.

                                         

    Неперевершений український національний сувенір, оберіг - ляльку-мотанку представили на виставці білопільські майстрині Людмила Шестак, Валентина Гурин та Пономаренко Ольга із селища Улянівка. Скручені, сплетені, скочені, змотані, зв’язані, завиті... трав’яні, солом’яні, кукурудзяні, полотняні... «на щастя», «на долю», «зернинки», «бажанниці», «нерозлучниці» - такі ляльки колись можна було знайти в кожній хаті.

                                                   

     Яскраво представили образотворче мистецтво вихованці відділення образотворчого мистецтва дитячої музичної школи, переможці різних років літературно – мистецького конкурсу ім. О.Олеся.

    Захоплення та шквал позитивних емоцій викликала персональна виставка робіт самобутнього майстра-різьбяра з Ворожби Валентина Великодного. В його експозиції – не один десяток робіт. Тут і люстерка в мережаному обрамленні, і різьблені столики, і цілі деревяні полотна та, навіть, іконостас.

                                                       

                                           

     Не залишила нікого байдужим і виставка робіт білопільської майстрині Зінаїди Губарєвої. Її вишиті картини та рушники виконані на високому художньому рівні. У них відчуваються тонкий художній смак, багатство фантазії та непереборний оптимізм. За допомогою білосніжного полотна, різнокольорових ниток і звичайної голки Зіна Йосипівна намагалася відтворити те, що полонило її душу та хвилювало серце.

     20 рушників представила на виставку майстриня народної вишивки Валентина Кочура. Із самого дитинства Валентина Олександрівна захоплювалася вишивкою хрестиком і гладдю. Це захоплення не відпускає її і до нині. Передані мамою знання і розуміння прекрасного живуть у творчих роботах нині вже досвідченої майстрині. Для Валентини Кочури вишивання – то творчість, злет душі, мелодія серця.

    Вражає також і майстерність витинанок, зроблених руками Тетяни Сидоренко, директора Павлівського сільського будинку культури. У тонких ажурних паперових орнаментах майстрині можна зустріти символи і знаки, які використовуються на рушникових орнаментах: древа життя, Берегині, квіти та небо в зорях, засіяне поле, небесні коні, олені тощо.

     Зачаровували та приваблювали своєю красою вироби талановитого майстра В’ячеслава Рибалки з Білопілля. Вишитий килим, подушки, картини, гаптовані умілими руками майстра прикрашали виставку і викликали захоплення у гостей.

    Презентувалися на виставці і прикраси з атласних стрічок (техніка – канзаши) улянівських майстринь Юлії Ляшко та Інни Птащенко.

   Свої чудові роботи представили вихованці та викладачі Білопільського центру дитячої та юнацької творчості, а вироби майстрів хлібопекарства населених пунктів району були розміщені на виставці «Коровайна традиція Білопільщини».

                                        

 

 

Переглядів: 412 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Погода
Друзі сайту