П`ятниця, 19.04.2024, 23:53
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

СВЯТИЙ  МИКОЛАЙ  ІДЕ,  ПОДАРУНКИ  НЕСЕ

 

                                                                                   За вікном сніжок летить,

                                                                                    Вітром завіває,

                                                                                    Тож спішіть усі до нас

                  На Свято Миколая.

 

         Такими словами працівники центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся  спільно з членами клубу «Жіночі розмови» розпочали благодійну акцію «Святий Миколай іде, подарунки несе» в дитячому відділенні Білопільської центральної районної лікарні. Уже дев’ятий рік поспіль бібліотечні працівники влаштовують дітям, які знаходяться на лікування, незвичайне свято з казковими персонажами.

P1810180

Ведуча привітала усіх присутніх з наступаючими Новорічно-Різдвяними святами і запросила в гості казкових героїв. Діти залюбки слухали привітання Мишки, Котика, Зими. Справжнім дивом для учасників стала поява головного героя цього дійства Святого Миколая.  Казкові герої запрошували у новорічний хоровод діток та їх батьків.  З великим задоволення всі приєднувались до новорічних розваг навколо святкової ялинки та ігрової програми. Діти розповідали вірші, співали пісні, танцювали і все це для Святого Миколая, який щедро роздавав солодкі подарунки із своєї торбинки.

Також Святий Миколай привітав дружній колектив дитячого відділення Білопільської лікарні  на чолі з Романом Івановичем Мельником, подякував їм за їх нелегку щоденну працю.

Всі учасники заходу залюбки зробили фото на згадку.

P1810193

Переглядів: 309 | Додав: BRB | Дата: 21.12.2015

Всеукраїнський  тиждень права

Одним із аспектів всебічного розвитку особистості є висока правова культура. Адже не можна вважати фізично здорову людину гармонійно розвиненою, якщо вона, маючи широкі знання, добре працюючи або навчаючись, порушує закони, права. Здатність людини розуміти правила співжиття і вимоги законів та відповідно поводитися не є вродженою, вона формується під впливом спеціальних виховних заходів, є наслідком спілкування з іншими людьми, участі в різних видах діяльності. З метою підвищення загального рівня правової культури та набуття необхідного рівня правових знань, запобігання правопорушень, профілактики злочинності серед дітей та молоді  з  7 по 12 грудня поточного року бібліотеки району  взяли активну участь у Всеукраїнському тижні  права. Поповнилися новими матеріалами книжкові виставки, тематичні полиці, перегляди літератури на теми: «Молодь. Право. Закон», «Закони нашого життя», «Закон і право для всіх єдині», «Закони моєї держави», «Держава і право».

Останніми роками в бібліотеках району набуто цікавий та перспективний досвід з правового, морального та громадянського виховання дітей і підлітків. Важливе місце в цій роботі займає широкий спектр форм і методів роботи з превентивного виховання, тобто дії щодо упередження деструктивної поведінки дітей та підлітків, профілактики алкоголізму, наркоманії, СНІДу, хибного способу життя взагалі. Для успішної реалізації цих завдань в бібліотеках використовуються різноманітні форми і методи роботи. Адже, загальновідомо, що бібліотека є комунікаційною ланкою між особистістю, суспільством і державою.

         Спільно зі школами, працівниками правоохоронних органів проведено: година права « Закон усім батько» (Бобрицька, Гуринівська сільські бібліотеки), правова гра «Знай свої права» (Бобрицька, Тучненська сільські бібліотеки), бесіда-діалог «Наші права та обов’язки» (Павлівська сільська бібліотека),  година спілкування «Я, дитина, маю право..» (Куянівська сільська бібліотека),  диспут «Закон один для всіх» (Ворожбянська, Климівська міські бібліотеки), правова гра «Слідство ведуть знатоки» (Жовтнева міська бібліотека), бесіда-діалог «Права та обов’язки членів сім’ї»(Воронівська сільська бібліотека) та інші

         Для підвищення рівня правової освіти населення в центральних районних бібліотеках відбулись правові заходи, серед яких:

         Година права «Права і Закон у твоєму житті» проведена в читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся з учнями старших класів БЗОШ-інтернат. Бібліотекарі розповіли про історію створення законодавчих документів та їх роль в житті людини. Також корисною для молоді стала інформація про їх права та обов’язки, кримінальну відповідальність за порушення закону. Присутні обговорили різні життєві ситуації пов’язані із законом.

                                                                           P1810009                                                Юридична порада

   Юридична порада «Знати щоб не оступитись» проведена  для учнів 9-го класу БЗОШ-інтернат. На захід був запрошений начальник юстиції В.В. Мельник, який у своєму виступі розповів присутнім про значення правової освіти в житті людини, надав юридичні поради та відповідав на запитання, які хвилюють сучасну молодь.

         Центральною дитячою бібліотекою була організована екскурсія до районного суду «Судова система України». Учні 9-х класів БЗОШ№2  відвідали приміщення Білопільського районного суду. Голова суду О.І.Терещенко розповіла про історію та діяльність суду, пояснила школярам їхні права та обов’язки, навела приклади із практики, продемонструвала книгу наказів датовану 1943 роком, та надала для огляду деякі справи 1945-1947 р.р. Перед учнями  виступили фахівці: керівник апарату суду О.І.Порічанська, співробітник батальону поліції особливого призначення В.С.Величко, помічники судді Я.В.Рудь, І.В.Пушкалова, секретар судового засідання Ю.М.Кисла, старший секретар суду Л.М.Подибайло. На всі запитання учнів відповідали суддя М.С.Черкашина та керівник апарату О.І.Порічанська. В залі суду дітям було продемонстровано модель судового засідання цивільної справи.

                                                                        Учні з головою суду Терещенко О.І.                                                  Біля входу в Білопільський районний суд

         Для учнів учнів 7 класу ЗОШ-інтернат була проведена інформаційно-правова година «Мову закону вивчати і знати». Дітям розповіли про їхні права та обов’язки, які задекларовані в Конвенції ООН про права дитини та Декларації прав дитини. Були розглянуті правові ситуації, на які діти давали свої коментарі. Під час проведення заходу учні переглянули літературу правової тематики.

         Протягом тижня до послуг користувачів в районних бібліотеках були оформлені книжкові виставки і тематичні полиці, на яких представлена навчальна і довідкова юридична література.

            Правова освіта – це вимога часу, тому така робота триватиме і надалі.

 

 

 

 

Переглядів: 403 | Додав: BRB | Дата: 14.12.2015

Молоді голоси Білопільщини

        4 грудня в  літературній вітальні  центральної районної бібліотеки ім..О.Олеся  відбувся літературний дебют переможців дев’ятого відкритого щорічного літературно-мистецький конкурс для дітей та молоді імені О Олеся «…І розітнувсь мій перший спів…» в номінації «Кращий літературний твір». На зустріч з юними талантами завітали Петро Андрійович Нестеренко,  журналіст, письменник, член Національної Спілки письменників України, Іван Петрович Головченко, поет письменник, член Національної Спілки письменників України, лауреат премії імені Олександра Олеся, Валентина Миколаївна Ткаченко, старший науковий співробітник Сумського обласного художнього музею імені О.Онацького,  шанувальники творчості О.Олеся, вчителі, керівники літературних  гуртків,  талановиті діти, молодь.

        Ведуча вечора Наталія Клепальська привітала юних дебютантів літературного слова і першою представила наймолодшу переможницю конкурсу Діану Бербушенко. Вона народилася і проживає в селі Коршачина. Навчається в 3 класі Сумської спеціалізованої школи №2 і в свої надто юні роки відвідує танцювальний гурток «Міленіум», шкільний хоровий ансамбль «Либідь», займається вокалом. Багато читає, малює. Активна учасниця всіх бібліотечних та клубних  заходів села. Учасникам заходу юна поетеса прочитала  свій вірш та заспівала улюблену пісню

P1800721

        Наступна дебютантка Губа Сніжана ( 13 років, смт. Жовтневе) учениця 8 класу Жовтневої загальноосвітньої школи посіла друге місце в молодшій віковій категорії конкурсу.  Вона не лише юна письменниця, а і  відома  в районі і  області спортсменка – гімнастка, біатлоністка, активна учасниця районних шкільних олімпіад. Сніжана  представила глядачам уривок із свого  прозового твору «Моя маленька Батьківщина», в якому з великою любов’ю описує своє рідне селище Жовтневе.

P1800728

Якубовська Анастасія, учениця   9 класу Білопільської ЗОШ№2 свій  перший вірш написала в 7 років і присвятила його своїй мамі. Пише вірші на різні теми.  Улюблений предмет в школі література, улюблений жанр -  фентезі. Захоплюється танцями, співом, поезією

P1800734

        Переможцем конкурсу у віковій  категорії 15 – 21 рік став  Шокун Олег,  учень 11 класу Куянівського НВК. Його першими поетичними успіхами стали перемоги у літературно-мистецькому конкурсі для дітей і молоді імені О.Олеся «...І розітнувсь мій перший спів» у  2013 році ( 3 місце), у 2014 році (1 місце у віковій  категорії до 15 років). 

P1800737

Твори юного поета неодноразово друкувалися у районній газеті «Білопільщина». Провідними темами творів Олега Шокун є актуальні, часто навіть болючі питання сьогодення. Юний автор своїми творчими вчителями вважає Олександра Олеся та Лесю Українку, поезію яких любить найбільше. І хоча автор чудових віршів скромно оцінює власні твори - вони подобаються ровесникам, а сам Олег вважає, що поетичний досвід ніколи не завадить у пошуку майбутньої професії і свого місця в житті.  

  P1800741

        Щороку переможцями нашого конкурсу стають вихованці літературної студії «Едельвейс» Білопільського районного центру дитячої та юнацької  творчості. Представила своїх дебютантів керівник студії Ольга Леонідівно  Колотуша. Литвин Роман, Планіда Марта, Ващенко Анастасія читали свої улюблені вірші та вірші, які представили на конкурс.

P1800745         P1800747

        Зачарував усіх учасників заходу і дебютант Єременко Владислав який  навчається в  6 класі Ворожбянської НВК: ЗОШ І-ІІ ст.. ДНЗ № 4. На конкурс він подав  літературний фанфік  «Новорічні пригоди Попелюшки і принца»,  в якому цікаво описує нові пригоди Попелюшки і принца після весілля.

P1800753

        Голова літературного об’єднання «Вир» Людмила Калиновська у своєму виступі  привітала юних дебютантів і наголосила, що творчість  учасників і переможців конкурсу ще раз підтвердила, що ніколи не обміліють творчі джерела Білопільського краю. Долучаючись до золотих струн дитячої та юнацької  поезії, ми очищаємо свій світ від скверни й зла, пізнаємо мудрість правди, наповнюємося любов’ю до рідного краю.

P1800718

        Юні поети та прозаїки вразили своїми літературними доробками і  гостей  П. А. Нестеренка, та В. М. Ткаченко. Вони подякували організаторам свята і глядачам за теплу зустріч і подарували районній бібліотеці та музею О.Олеся книги.

P1800759               P1800774

        Закінчився захід виступом  голови відкритого щорічного літературно-мистецький конкурс для дітей та молоді імені О Олеся «…І розітнувсь мій перший спів…» І.П.Головченка. Іван Петрович привітав дебютантів з перемогою в конкурсі і прочитав учасникам заходу свій відомий монолог.

P1800780

        Дев’ятий літературно-мистецький  конкурс відкрив багато нових імен літературно обдарованих дітей, молоді і ще раз засвідчив, що земля великого поета Олександра Олеся  багата талантами. 

Переглядів: 461 | Додав: BRB | Дата: 06.12.2015

 Переможці конкурсу імені О.Олеся

      5 грудня виповнилося 137 років від  Дня народження видатного українського поета, нашого земляка Олександра Олеся. Ми пишаємося, що наш солов’їний, чарівний край, відкрив широкі двері у світ одному з наяскравіщих поетів ХХ століття. Саме з нашої білопільської землі почав своє сходження майбутній поет.  

      Враховуючи велику значимість його творчості, для належного вшанування пам’яті митця  Білопільська районна рада,  Білопільська районна державна адміністрація в 2007 році оголосила щорічний відкритий літературно-мистецький конкурс для дітей та молоді імені О Олеся «…І розітнувсь мій перший спів…». Відбувс черговий тур конкурсу. Його засновники та організатори впевнені, що конкурс сприяє  відродженню і  розвитку мистецьких традицій рідного краю, популяризації творчості О.Олеся серед дітей та молоді, виявленню  творчо обдарованих дітей та юнацтва. І це дійсно так. Цього року в конкурсі взяли участь 111 конкурсантів. Серед них - учні загальноосвітніх шкіл Білопільського, Недригайлівського, Ямпільського районів, міста Сум та студенти вищих навчальних закладів області. На суд журі представлено близько 400  робіт.

   Юні поети та прозаїки вразили організаторів  конкурсу тематикою своїх літературних доробків. Так, за словами голови районного літературного об’єднання «Вир» Людмили Калиновської,  неочікуваними стали вірші дітей та молоді, присвячені подіям на Сході, політичним реаліям сьогодення та темі вибору. Відмітили члени журі і чудові прозові твори Губи Сніжани та Єременко Владислава. Заступник голови районної державної адміністрації Віта Іванівна Корнієнко зазначила, що з кожним роком  в районі зростає кількість поетично обдарованих дітей, молоді і в певній мірі цьому сприяє і літературно-мистецький конкурс імені Олександра Олеся

За підсумками конкурсу переможцями визнано:

- в номінації «Кращий літературний твір українською мовою»

вікова категорія 9 – 14 років

І місце – Бербушенко Діана, 9 років, с. Коршачина

ІІ місце – Губа Сніжана, 13 років, смт.Жовтневе

ІІІ місце – Якубовська Анастасія, 14 років, м.Білопілля

вікова категорія 15 – 21 рік

І місце – Шокун Олег, 15 років, с. Терещенки

ІІ місце – Литвин Роман, 15 років, м.Білопілля

ІІІ місце – Планіда Марта, 16 років, м.Білопілля

В номінації «Кращий мистецький твір»

вікова категорія 9 – 14 років

І місце –  Коротун Єлизавета, 9 років, м. Білопілля

ІІ місце –  Лебедєва Марія,  11 років, м.Білопілля

ІІІ місце – Трачук Оля, 12 років, м. Білопілля

вікова категорія 15 – 21  рік

І місце –  Заєць Олександра, 15 років, с.Терещенки

ІІ місце – Бублик Інна, 17 років. с .Гуринівка

ІІІ місце – Докашенко  Яна, 17 років, м. Білопілля

         Крім цього журі конкурсу відзначило заохочувальними преміями та подяками Єременко Владислава ( 11 років, м. Ворожба),  Туренко Лілію (18 років, с.Куянівка), Авраменко Ксенію (14 років, м.Білопілля), Захарченко Аліну (16 років, смт Ямпіль), керівника гуртка «Українські майстрині» Ворожбянської ЗОШ І-ІІ ст. ДНЗ №4 Шкурат Л.Г, Ващенко Анастасію (11 років, с.Вири).

         4 грудня в читальній залі центральної районної бібліотеки відбулося урочисте нагородження переможців. Дипломи та премії вручали заступник голови районної державної адміністрації В.І.Корнієнко та голова журі конкурсу письменник, лауреат премії імені О.Олеся  І.П.Головченко.

   P1800809            P1800808   

         Вітаємо переможців конкурсу! Бажаємо невпинного руху вперед. Нехай у всіх починаннях Вас супроводжують розуміння і підтримка з боку  рідних і друзів, а творча діяльність буде сповнена задоволення і яскравих перемог. Нових Вам щасливих, успішних і захоплюючих життєвих доріг!

    P1800823         P1800830

Наталія Клепальська, директор музею О.Олеся,

Переглядів: 561 | Додав: BRB | Дата: 06.12.2015

Зустріч з чемпіоном світу Олександром Шапаренком

         25 листопада до Білопілля завітав дворазовий  олімпійський чемпіон та семикратний  чемпіон світу з веслування на байдарках Олександр Шапаренко.  В цей день він вперше за півстоліття вступив на  білопільську землю, на якій народилася мама  видатного спортсмена Катерина Савеліївна Пономаренко. Разом з завідувачем сектором культури районної державної адміністрації Світланою Луковою та директором музею Олександра Олеся Наталією Клепальською гості міста відвідали вулицю Ліски, де проживала родина Пономаренків, будинок Олександра Олеся та поклали квіти біля пам’ятного знаку поету.

P1800521               P1800502

         Після відвідин дорогих серцю спортсмена місць, в читальній залі Білопільської центральної районної бібліотеки  відбулася  зустріч представників білопільської громади з легендарним земляком.   Разом з Олександром Максимовичем до Білопілля приїхали  Олександр Васильович Вертіль, голова обласної організації  Спілки письменників України та Ткаченко Валентина Миколаївна, старший науковий співробітник Сумського обласного художнього музею імені О.Онацького.

P1800524

         Зустріч пройшла в теплій і дружній атмосфері. Олександр Максимович розповів про свій шлях у великий спорт, про виснажливі тренування, коли доводилося перед виступами пробігати по 55 км. у день, а взимку – більше 100 км. на лижах і яких зусиль коштує перемога, які почуття охоплюють спортсмена, що стоїть на п’єдесталі. Згадав він добрим словом і своїх наставників-тренерів, і тих, хто завжди підтримував його у великому спорті – сім`ю і друзів. Про спортивні досягнення Шапаренка розповів і показаний глядачам фільм «Проти течії».

         На заході була презентована також, книга поета, письменника – земляка Олександра Вертіля «Олександр Шапаренко: на гребені хвиль», присвячена життєвому та спортивному шляху  славетного веслувальника. У своєму виступі, як і в книзі,  Олександр Васильович підкреслював, що найвагоміші спортивні досягнення, перемоги  відбулися в житті  чемпіона завдяки надзвичайній працездатності, наполегливості, силі волі та жазі  до перемоги.

P1800537

          З вітальним словом до  шанованого гостя звернулася заступник голови районної державної адміністрації     Віта Іванівна Корнієнко. В своєму виступі вона зазначила, що  білопільців мають за велику честь приймати в Білопіллі знаного в усьому світі спортсмена, побажала гостям і всім присутнім доброго здоров’я і  мирного неба. Від громади міста Олександру Максимовичу вручили квіти  та подарунок, діти подарували музичні вітання

         У свою чергу Олександр Максимович подякував за гостинність та організовану на високому рівні зустріч,   побажав молоді ніколи не здаватись на півшляху, адже велика праця та віра в себе завжди приносить свої плоди.

   Після урочистих заходів він ще довгий час спілкувався  з школярами, спортсменами, родичами, бібліотечними працівниками та представниками старшого покоління, які добре пам’ятають спортивні досягнення земляка, давав автографи і з задоволенням фотографувався на добру згадку про зустріч.

P1800547               P1800558

Переглядів: 494 | Додав: BRB | Дата: 27.11.2015

Екскурсія до бібліотеки – це цікаво!

 

         Бібліотечні працівники Білопільщини відзначили Всеукраїнський день бібліотек поїздкою до обласного центру і відвідинами Сумської наукової бібліотеки Української академії банківської справи.   Це сучасний центр з навчання інформування та дозвілля користувачів у якому діє локальна комп’ютерна мережа, що об’єднує 46 комп’ютерних місць, для користувачів працює Інтернет.

     

       DSC05534  DSC05536

         Двері бібліотеки гостинно відкрила для білопільців виконуюча обов’язки директора бібліотеки Лариса Теофанівна Ониксимова.      Вона привітала колег з професійним святом та провела  екскурсію по чудовим залам,  розповіла про діяльність бібліотеки. Майже дві години  бібліотекарі із великим задоволенням знайомилися з  діяльністю бібліотеки і по доброму заздрили своїм колегам.

          Після відвідин бібліотеки, бібліотечні працівники побували у виставкому залі обласного краєзнавчого музею, де ознайомилися з історією міста та побутом сумчан  кінця ХІХ та початку ХХ ст..

         На зворотному шляху до Білопілля  всі активно обговорювали побачене  та щиро дякували  адміністрації районної бібліотеки та профспілковому комітету за організацію поїздки.

 

 

Переглядів: 371 | Додав: BRB | Дата: 02.10.2015

Свято бібліотеки

 

         25 вересня у селі Коршачина  відбувся день відкритих дверей у сільській бібліотеці під назвою «Вас вітає Коршачинська сільська бібліотека»  з нагоди проведеного капітального ремонту бібліотеки.

    IMG_9085IMG_9090

           Теплого осіннього дня двері бібліотеки гостинно відкрилися для бібліотечних працівників району. Бібліотекар Бербушенко Тетяна Василівна разом з учасниками художньої самодіяльності  будинку культури на ганку  зустрічала гостей піснею.  Вона запросила колег до приміщення  і провела екскурсію по бібліотеці. 

      IMG_9093IMG_9099

З гордістю Тетяна Василівна розповідала про історію сільської бібліотеки, про досягнення та перспективи бібліотеки. Відкрила захід директор комунального закладу Білопільської районної ради  «Білопільська центральна районна бібліотека імені О.Олеся» Маценко Галина Василівна. В своєму виступі вона привітала всіх присутніх з чудовим, оновленням бібліотечного приміщення та подякувала керівникам села за розуміння та підтримку культури на селі.

            Про соціально-економічний потенціал Коршачинської сільської  ради  розповів бібліотечним працівникам сільський голова Бойко В.А.. Володимир Анатолійович зазначив, що на ремонт бібліотеки витрачено понад 80 тисяч гривнів. В планах сільської ради – проведення опалення будинку культури і бібліотеки, забезпечення їх новою оргтехнікою. Також сільський голова  привітав бібліотечних працівників з наступаючим святом – Всеукраїнським днем бібліотек, побажав творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, радості, щастя, добра і нових успіхів у  благородній просвітницькій справі.

             В творчій лабораторії « Робота бібліотекаря: досвід, пошук, проблеми» бібліотекарі обмінювалися досвідом роботи, господиня бібліотеки провела майстер – клас  та представила гостям показовий масовий захід - літературно-патріотичне коло  «Прийди до серця, Україно, благослови добром мене...»

   IMG_2530            IMG_2529

         Далі «День відкритих дверей» перетворився на справжнє свято для всіх, хто любить і цінує книгу. Учасники заходу провели флешмоб «Я - бібліотекар», під час якого панянки книжкових багатств – бібліотекарі висловлювали свою любов до обраної професії словами поетів.

   IMG_2531IMG_2532

Продовжилося свято бібліотечними посиденьками з піснями та танцями, щедрим частуванням.

     Свої  враження та щирі побажання гості села залишили на стікер – серці «Бажаю бібліотеці!».

 

                                         IMG_2546

Переглядів: 435 | Додав: BRB | Дата: 28.09.2015

Якщо про бібліотеку не пишуть медіа,

 значить її не існує…

             Сьогодні реклама органічно ввійшла в життя кожної бібліотеки. Як створити інформаційний привід і підтримувати інформаційний інтерес ЗМІ до бібліотечних подій?   Фахівці бібліотек добре усвідомлюють, що імідж бібліотеки  формує не тільки змістовна робота з  користувачами, якісний бібліотечний фонд, а й тісна співпраця із засобами масової інформації, громадськістю, різними організаціями та установами.

       Ці та інші питання рекламної діяльності бібліотек розглядалися на семінарі-тренінгу «Повідомте всіх про діяльність бібліотеки», який відбувся

5 серпня 2015 року в читальній залі центральної районної  бібліотеки .        Відкрила семінар директор ЦРБ Г.В. Маценко. В своєму виступі вона проаналізувала стан рекламної діяльності  бібліотек  та окреслила чергові завдання та ресурси, які мають бути задіяні на шляху розвитку та вдосконалення бібліотечних установ району.

P1760063

         Згідно із програмою семінару завідуюча відділом організаційно -методичної та довідково-бібліографічної роботи   Н.В.Клепальська     надала бібліотечним працівникам консультацію    «Рекламна діяльність бібліотеки» та провела тренінг  «Реклама бібліотеки в ЗМІ».  В ході тренінгу відбулося знайомство та представлення підгруп, проведено гру «Групове малювання», практичну вправу  «Написання прес-релізу,  прес-анонсу», надані поради починаючому оратору «Публічний виступ», «Як правильно подати себе на зустрічі». Особливу увагу фахівців привернув виступ головного редактора газети «Білопільщина»  Н.Є.Калініченко. Вона проаналізувала рекламну діяльність бібліотек району  в пресі та надала практичні поради   для дописувачів газети.

                      20150805_104834               20150805_104919

Виступ Наталії Євгеніївни став родзинкою  семінару і дозволив практично відпрацювати методику написання статей в газету. Закінчився тренінг завершальною рефлексією «На що ви чекали? Що отримали?»

P1760071

             З досвідом рекламної діяльності бібліотек за матеріалами періодич-них видань присутніх познайомила провідний бібліограф С.А. Кирєєва.

             20150805_114858 (1)20150805_114935

 Показовий масовий захід - слайд-презентацію «Вас запрошує Білопільська центральна районна  бібліотека ім.О.Олеся » підготували для колег працівники відділу обслуговування районної бібліотеки.

         Піднімалися на семінарі  також, інші важливі питання діяльності бібліотек: підготовка бібліотечних закладів до роботи в осінньо-зимовий період, проведення ремонтних робіт, благоустрій прилеглих територій, відзначення знаменних та пам’ятних дат.

 

Переглядів: 344 | Додав: BRB | Дата: 07.08.2015

З любов’ю до України

       Традиційно у найгарячіші літньо-липневі дні хутір Загір с. Верхосулки Білопільського району збирає любителів поезії та митців Сумщини.

       Цього року до Олесевого каштану та пам’ятного знаку велету української поезії Олександру Олесю, приїхали самодіяльні поети та митці Білопільщини, Недригайлівщини та Роменщини.

      Творча спільнота відвідала музейну кімнату у місцевій школі, де один із розділів експозиції присвячений  поету-земляку О.Олесю, прослухала цікаву розповідь про його життя і творчість від бібліотекаря Верхосульської сільської бібліотеки Галини Шкабури. Тут, у музеї, прозвучали патріотичні пісні у виконанні кобзаря-лірника Олександра Триуса з м. Ромни.

P1750570                                                                                                                                                         P1750579

      А саме дійство – літературно-патріотичні читання «З любов’ю до України», що їх підготували бібліотечні працівники Білопільської центральної районної бібліотеки ім. Олександра Олеся спільно з районним літературним об’єднанням «Вир» та районним будинком культури, розпочалося на хуторі Загір.

P1750690 

                                                                                                                                          P1750640

  Представники літературних об’єднань «Вир» (м. Білопілля, керівник Людмила Калиновська), «Обрії» (м. Ромни, керівник Людмила Грицай), «Пролісок Посулля» (м. Недригайлів, керівник Микола Андрієнко), майстри декоративно-ужиткового мистецтва любительського об’єднання «Рукомесло» (м. Білопілля, керівник Алевтина Лабунець) з задоволенням відвідали Олесеву криницю, смакували прохолодну джерельну воду, милувалися красою верхосульських краєвидів.

    Ведуча літературно-патріотичних читань Наталя Ярова розповіла про громадянську лірику Олександра Олеся, наголошуючи на її сучасності. Адже любов до України – червоними і чорними нитками – виписана поетом у кожному рядку його безсмертних поезій.

      Завідувач сектору культури Білопільської райдержадміністрації Світлана Лукова привітала гостей зі святом зустрічі, побажала літераторам та митцям снаги та віри і запропонувала покласти квіти до пам’ятного знаку поета-земляка Олександра Олеся.

      Чільне місце у колі гостей хутору Загір того дня зайняло і цеберко води з Олесевої криниці. Смакуючи воду, її прохолоду, учасники дійства провели читання Олесевої поезії – кожному з присутніх було надано можливість вибрати вірш Олександра Олеся з виданих книг  і прочитати його. А потім під супровід бандури (Ганна Хорошко, с. Піски Буринського району), кобзи та ліри (Олександр Триус, м. Ромни) звучали вірші та пісні під гітару (Любов Усова, м. Ромни) поетів трьох літературних угрупувань.

P1750622

А яке свято без подарунків! Літератори роменщини та недригайлівщини отримали в подарунок науково-популярне видання «Я ще вернусь. Олександр Олесь і Білопільщина», де зібрані під однією обкладинкою як наукові статті, спогади, листи, пов’язані з іменем відомого земляка, так і найповніший бібліографічний список літератури, тих видань, де можна отримати найповнішу інформацію про життєвий та творчий шлях поета. Також літератори обмінялися книгами власних віршів. Крім того, білопільці отримали у подарунок кілька примірників літературно-історичного альманаху «Ромен» і пропозиції від редактора альманаху Віктора Клєйніха друкувати свої поезії.

     Завершилося дійство традиційним смачним кулішем на джерельній воді з Олесевої криниці.

Переглядів: 453 | Додав: BRB | Дата: 27.07.2015

«Україна – суверенна держава»

Відзначення 25-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України

          З нагоди 25-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України у бібліотеках Білопільського району оформлені тематичні книжкові виставки, полиці, куточки, проведені інформаційні години, презентаційні заходи книг  на теми: «Декларація про державний суверенітет України: шляхами творення»,  «Доленосний документ України», «За волю та державність», «Народ мій є, народ мій завжди буде», «Вони творили історію…». На виставках поряд із книгами, статтями із періодичних видань, авторськими публікаціями представлені вишиванки, мистецькі вироби майстрів декоративно-прикладного мистецтва Білопільщини з українською символікою, а також державна символіка.

P1750510

        Працівниками центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся в оздоровчому таборі «Дружба» було проведено інформаційну годину «Україна – суверенна держава». Відбулось ознайомлення з короткою історичною довідкою про боротьбу, про державний суверенітет і незалежність України, про народжений у 1990-х роках масовий громадсько-політичний рух, очолюваний В’ячеславом Чорноволом,  Іваном Драчем, Володимиром Яворівським та іншими. Дітям розповіли про значення цього документу в історії держави, про його зміст і структуру.

P1750473

         Для більш широкого ознайомлення з історією України з її державотворенням була влаштована книжкова виставка «Україно, ти для мене диво». Переглянувши матеріали, представлені на ній, молодь висловила свої думки щодо шансу побудови  незалежної, суверенної, європейської країни.

Переглядів: 415 | Додав: BRB | Дата: 17.07.2015

« 1 2 ... 20 21 22 23 24 25 26 »
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Друзі сайту