П`ятниця, 19.04.2024, 09:16
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Підвищення професійної майстерності

         В  центральній районній бібліотеці імені О.Олеся  відбувся семінар бібліотечних працівників району «Світ бібліотек сьогодні: досвід українських та зарубіжних бібліотек». Семінар відкрила  директор центральної районної бібліотеки   Г.В.Маценко.

P1830710

В своєму виступі «Сучасні тенденції державної бібліотечної політики» керівник ознайомила бібліотечних працівників з   діяльністю органів державної влади у  вирішенні суспільних проблем, досягненні й реалізації загальнозначущих цілей розвитку бібліотечної справи, законами України, Постановами,  документами, якими повинні керуватися працівники бібліотек в своїй роботі. Галина Василівна наголосила  на   пріоритетах розвитку бібліотечної справи на найближчі роки, які детально обґрунтовані у матеріалах стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року.

         В консультації  «Бібліотеки: потенційні можливості та основні завдання. Складові успіху: професіоналізм та креативність», яку  надала присутнім завідувач відділом   організаційно-методичної та довідково - бібліографічної  роботи   Клепальська Н.В. розглядалися питання необхідності змін в бібліотечній діяльності.

P1830693

Наталія Валентинівна  зупинилася на питаннях як зробити  бібліотеки  закладами затребуваними читачами, населенням, привабливим місцем, де можна  приємно провести вільний час, комфортно і цікаво відпочити, куди хочеться приходити і  де можна вирішити проблему отримання будь якої інформації.

          Інформаційне повідомлення «Міжнародний досвід: бібліотека і юний читач» підготувала для колег заступник директора по роботі з дітьми Литвиненко О.Р. Поради фахівця «Краєзнавча робота бібліотек: А ми це робимо так» надала провідний бібліограф Качан Г.М. Далі  прес – огляд «Знайомтесь: бібліотеки США, Англії, Німеччини, Фінляндії…» та інформаційний  дайжест «В бібліотеках області. Інформація. Досвід» провела бібліограф ЦРБ Кирєєва С.А.

          P1830688                   P1830699    

         Під час практичних занять бібліотечні працівники ознайомилися з методичною панорамою «Світ бібліотек сьогодні: досвід українських та зарубіжних бібліотек» та переглянули відео презентації  бібліотек України.

 P1830695

         Жваве обговорення викликали умови районного конкурсу професійної майстерності на кращій масовий захід 2016 року. 

          Закінчився семінар індивідуальними консультаціями та пропозиціями.

 

 

 

 

Переглядів: 396 | Додав: BRB | Дата: 07.04.2016

Майстриня вишивки – Тамара Левицька

 До 100-річчя від дня народження  знаної вишивальниці, заслуженого майстра народної творчості УРСР, уродженки м. Білопілля Т. В. Левицької в читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся проведена година народознавства. На заході були присутні: двоюрідна онука Тамари Василівни – Тимченко Олександра Миколаївна з донькою Оксаною, члени любительського об’єднання «Рукомесло», учні старших класів Білопільської ЗОШ-інтернат.

Левицька 2016

Розпочала зустріч завідуюча відділом обслуговування Т. В. Щигло. Вона привітала присутніх, розповіла про життєвий та творчий шлях нашої землячки Тамари Левицької.

P1810684

 Цікавими були спогади Олександри Миколаївни Тимченко, яка часто спілкувалася з майстринею та брала в неї перші уроки вишивання. Продовжила справу правнука   майстрині Оксана. Її вишивки часто  демонструються на різних мистецьких заходах району та області.

P1810695

До уваги користувачів бібліотеки оформлені виставки «Видатні люди Білопільщини», де представлені роботи вишивальниць об’єднання «Рукомесло» та «Вершина людської краси Тамари Левицької».

P1810710

Тут - газетні матеріали – статті про майстриню, фото, які відображають життєвий і трудовий шлях видатної землячки. Серед представлених матеріалів - бібліографічна пам’ятка «Майстриня вишивки – Тамара Левицька».    

Переглядів: 421 | Додав: BRB | Дата: 07.04.2016

Скажемо туберкульозу – «Ні!»

  Мультимедійна лекція «Що необхідно знати про туберкульоз», присвячена Всесвітньому дню боротьби із захворюванням на туберкульоз проведена в  центральній районній бібліотеці ім.. О Олеся в рамках щорічної акції «Скажемо туберкульозу – «Ні!»».

На заході були  присутні заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович, в.о. начальника відділу освіти Н.О.Варавка, лікар-фтизіатр  Білопільської центральної районної лікарні С.І.Чухліб, працівники районної організації Товариства Червоного Хреста, кореспондент газети «Білопільщина» Н.Ткаченко, вчителі та учні старших класів Білопільської ЗОШ- інтернат.

P1830048

Розпочався захід виступом завідуючої відділом обслуговування Т.В.Щигло, яка наголосила на тому, що боротьба з туберкульозом уже давно вийшла за межі медицини і стала вкрай важливою соціальною проблемою.

Про роботу Білопільської районної організації Товариства Червоного Хреста, волонтерський рух та допомогу хворим в подоланні недуги розповіла голова Білопільської організації Товариства Червоного Хреста України В.М.Афанасьєва.

P1830042

Як розрізнити туберкульоз та вберегтися від його проявів розповів лікар-фтизіатр Сергій Іванович Чухліб. Присутні переглянули відеоролик про шляхи зараження на туберкульоз,  а також профілактику та методи лікування.

Призи  та подарунки отримали переможці, які взяли участь в  конкурсі на кращий малюнок про здоровий спосіб життя.

Туберкульоз

До заходу була оформлена книжкова виставка та проведений бібліографічний огляд літератури «Скажемо туберкульозу – «Ні!»», де представлена література з питань  діагностики, лікування та профілактики туберкульозу.

Переглядів: 394 | Додав: BRB | Дата: 29.03.2016

Майстерність жіночих рук

         4 березня у фойє районного будинку культури працівниками комунального закладу Білопільської районної ради «Білопільська центральна районна бібліотека ім.. О.Олеся» була організована  виставка-експозиція «Вона – любов, чарівність, втіха»,  присвячена Міжнародному жіночому дню. В центрі експозиції - лялька – українка, одяг для якої створила білопільська лялькарка Ельвіра Зоткіна.

DSC04719

         Відкрили виставку вишиті нитками та бісером роботи білопільських майстринь Алевтини Лабунець та Тетяни Єрмакової. Їх роботи   – це справжнє диво, яскраве, квітуче, що полонить фантазією і красою.

P1820194

         Далі  увазі широкої глядацької аудиторії  був представлений  ляльковий вернісаж «Майстерність жіночих рук», де зібрані  ляльки-мотанки різних видів: від автентичної до сучасної із селища Улянівки, сіл Терещенки, Шкуратівка, Гуринівка, Луциківка. Рижівка, міст Білопілля та Ворожби.  Здавна ляльку вважали таким собі оберегом,  що  оберігає та вдихає силу життя в дитину. Скручені, сплетені, скочені, змотані, зв’язані, завиті… трав’яні, солом’яні, кукурудзяні, полотняні  «на щастя», «на долю», «зернинки», «бажанниці», «нерозлучниці»… - такі ляльки можна було потримати в руках і відчути на собі чарівність і силу народної ляльки. Народ вірив, що в такій ляльці знаходиться дух предків і вона може передавати досвід з покоління в покоління.  Вони охороняли житло, дітей, сон, берегли господарство.    

      В експозиції виставки представлені роботи Людмили  Шестак, знаної майстрині народно-ужиткового мистецтва. Вона виготовляє м’які іграшки, театральні ляльки, народні іграшки. Працює з матеріалами: автентичні та сучасні тканини, солоне тісто, пап’є-маше, природні рослинні матеріали. Захоплюється вивченням історії та виготовленням народної ляльки. Так, наприклад, виготовлені майстринею ляльки-Нерозлучниці символізують довге і щасливе подружнє життя, лялька-Веснянка створює настрій, а лялька-Господиня оберігає дім, лялька-Оберіг оберігає від усіх негараздів, лялька-Наречена» - дівочий оберіг, дарує щастя в шлюбі.

DSC04725

         Кожна лялька  майстрині Ельвіри Зоткіної із Білопілля – це як витвір мистецтва, кожна – неповторна та ексклюзивна. Робота дуже кропітка, але неймовірно цікава. Образи, які народжуються уявою та руками лялькарки, вражають своєю різноманітністю. Тут і красуні-українки, і балеринки і панянки, і ляльки-обереги, і навіть   ляльки-скриньки.

DSC04728                            P1820187

Чарівні авторські ляльки ручної роботи Алли Лустенко із Білопілля заворожують своїм «поглядом». ЇЇ ляльки – це особлива магія. Вона не просто створюється, вона – народжується. Потримайте таку ляльку в руках – і вам не захочеться з нею розлучатися ніколи. Здається, що  ляльки зараз протягнуть до вас руку і ось-ось розкажуть вам якусь історію, по-господарськи  оглянуть ваше житло, виберуть для себе найкраще містечко  і заллються завзятим сміхом. Ляльки  майстрині різні за призначенням – деякі виготовляються для дітей, деякі – для інтер’єру.  У її колекції є і сиві бабусі,  і хлопчики, і дівчатка, і навіть, казкові істоти. Для створення ляльок вона застосовує панчішну техніку. Ляльки вдягнені у одяг, зшитий і зв’язаний власноруч.

P1820191   

Майже третину всієї експозиції складали ляльки - мотанки створені руками бібліотечних працівників центральної районної бібліотеки імені О.Олеся та районної дитячої бібліотеки. Білопільська лялькарка Е.Б. Зоткіна провела для бібліотекарів декілька майстер-класів і майже тиждень в читальній залі бібліотеки працювала творча майстерня по виготовленню мотанок.  Серед них -  Очисна лялька, Кубушка – травниця, Десятиручка, Капустка, Берегиня, лялька на щастя, лялька - мати, лялька – Вербниця, лялька - Масляна, зайчики на пальчики, ляльки - лихоманки та інші. Демонстрація кожної ляльки супроводжувалася  коротким описом.

P1820175               DSC04720

Лялька-мотанка полонила серце і майстрині - вишивальниці Валентини Миколаївни Гурин і відтепер в її колекції  поруч з вишивкою почесне місце займають ляльки – обереги. А  Наталія Максименко одягла улюблених ляльок  у власноруч  в’язаний одяг.

Окрасою виставки були роботи центру дитячої та юнацької творчості, відвідувачів відділення соціально-побутової адаптації територіального центру соціального обслуговування,  Улянівської спеціалізованої школи – інтернату, Білопільської дитячої музичної школи.

         Зацікавлено розглядали відвідувачі  розділ виставки «Мої улюблені ляльки», де демонструвалися  ляльки бабусь, мам та  дівчаток.  Серед сучасних улюблениць – ляльки Барбі, Сінді, Монстер Хай. Крім того, на виставці можна було побачити зразки сувенірних ляльок      із  порцеляни, солоного тіста, гіпсу.

P1820217

         Прикрашали виставку ляльок вишиті  рушники та серветки  Галини Корнієнко,  Ольги Колотигіної, Валентини Кочури.  Екскурсію по виставці провела директор музею О.Олеся Наталія Клепальська.

 

 

Переглядів: 520 | Додав: BRB | Дата: 10.03.2016

Дзвінка струна Лесевого слова

         Бібліотеки Білопільського району, як і вся Україна широко відзначали 145-річчя від дня народження  української поетеси перекладача та громадської діячки, окраси і гідності української нації Лесі Українки. Природа щедро обдарувала її: дала  добре й мужнє серце, хист до музики, малювання, вишивки, могутній поетичний талант, великі здібності до науки. Ім’я Лесі Українки назавжди  вкарбовано і в історію нашого краю. Через важку хворобу довелося Ларисі Петрівні на початку травня 1889 року відвідати хутір Косівщину на Сумщині, де вона лікувалась у народної цілительки Параски Назарівни Богуш. Свої враження від поїздки письменниця увічнила в оповіданні «Весняні співи», де з етнографічною сумлінністю, точно і правдиво, в усіх деталях відтворено  побут хуторян. 

Л. Українка прожила на Сумщині півтора місяці, а залишилася в пам’яті наших земляків назавжди.

         Про життя і творчість цієї мудрої, талановитої жінки, її зв’язок із Сумщиною говорилося на бібліотечних заходах:  годині поезії «Донька Прометея» (Бобрицька сільська бібліотека), літературному диліжансі «Леся Українка і Сумщина» (Товстянська сільська бібліотека), літературному  портреті «Так! Я буду крізь сльози сміятись…»(Воронівська сільська бібліотека), годинах поезії «Співачка долі народної»(Іскрисківщинська сільська бібліотека), «Дзвінка струна Лесевого слова»(Ворожбянська міська бібліотека №2, Супрунівська, Шкуратівська сільські бібліотеки), «Поетична пісня України» (Рижівська сільська бібліотека).

         Годину поезії «Поетична пісня України» проведено в центральній дитячій бібліотеці для учнів 10 класу БСШ№1. Під час заходу юнаків та дівчат ознайомили із маловідомими фактами  життя видатної української поетеси. Потім молодь  читала Лесину поезію, яка  наснажена високим духом, духом патріотизму.

Година поезії, присвячена ювілею Л.Українки

 

 До ювілею видатної поетеси в читальній залі бібліотеки була оформлена книжкова виставка-портрет «Вона обрала собі горде ім’я – Українка».

Книжкова виставка до 145-річчя Л.Українки

      В читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся для працівників митної служби проведено літературну годину «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…». Митники не лише слухали розповіді про видатну українку, а й  із  задоволенням цитували  її вірші, пригадували сторінки її біографії, знайомилися із літературою, представленою на книжковій виставці «Славетна дочка України».

Українка

      В день ювілею поетеси  Павлівською сільською бібліотекою  проведено літературний флешмоб «Леся Українка». 

20160225_161723

Літературне свято розпочалося на сцені сільського будинку культури. Його прикрасили номери художньої самодіяльності сільського будинку культури, загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.  До заходу у святково оформленому  фойє бібліотеки   бібліотекар організувала перегляд літератури «Донька Прометея». І вже традиційно, після  виступів на сцені,   діти, молодь, їх батьки читали вірші Лесі Українки.   Це ще раз підтверджує, що ім’я Лесі Українки, як і її поезії завжди будуть жити в серцях українців. Вона  вірила: 

Як умру, на світі запалає 
Покинутий вогонь моїх пісень, 
І стримуваний пломінь засіяє, 
Вночі запалений, горітиме удень. 

 

 

 

 

Переглядів: 1693 | Додав: BRB | Дата: 26.02.2016

Година ювіляра: М.І.Теницький

8 лютого виповнюється 80 років від дня народження Заслуженого журналіста України, лауреата премії Спілки журналістів України «Золоте перо», уродженця с.Мар’янівка Білопільського району М. І. Теницького (1936–1992). З цієї нагоди в читальній залі Білопільської центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся відбулася зустріч учнів старших класів Білопільської загальноосвітньої школи-інтернат, громадськості міста з  колегами, друзями, рідними журналіста.

    Розпочала зустріч завідуюча відділом обслуговування Т. В. Щигло, яка  розповіла про життєвий та творчий шлях  Миколи  Теницького.

P1810509

    Своїми спогадами про Миколу Івановича поділилися колишній редактор «Білопільщини», член гільдії ветеранів-редакторів засобів масової інформації області М.М. Завгородній, позаштатний фотокореспондент газети М.М. Мартьянов, внук журналіста Юрій Теницький.

                           P1810516                           

    Нині діючий головний редактор районної газети "Білопільщина” Н.Є.Калініченко розповіла про внесок старшого колеги у розвиток журналістики району, області, про обласну премію імені М.Теницького, що вручається журналістам, які внесли вагомий доробок у розвиток інформаційного поля в регіоні, та яка встановлена Сумською обласною організацією Національної спілки журналістів України спільно з Гільдією редакторів-ветеранів Сумщини та редакцією газети «Білопільщина».

P1810522

До уваги учасників заходу  в читальній залі була оформлена виставка - ювілей «Микола Теницький – лицар правди і пера» на якій представлені  газетні матеріали, статті Миколи Івановича Теницького,  світлини із домашнього архіву та редакції газети «Білопільщина», які відображають життєвий і трудовий шлях видатного земляка.

     P1810501          P1810528

Серед представлених матеріалів - бібліографічні пам’ятки, випущені Білопільською центральною районною бібліотекою ім. О.Олеся у 2006  та 2011 роках – «Золоте перо Білопільщини» та «Микола Теницький – лицар правди і пера».

 

Переглядів: 361 | Додав: BRB | Дата: 05.02.2016

Не втомлюйтесь робити добро!

          З давніх-давен скарбницею духовного багатства, що поєднує минуле, сучасне і майбутнє, є книга. Вона здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником.  Століттями ці пам’ятки людської думки накопичувалися саме в бібліотеці. Але на превеликий жаль, у зв’язку з обмеженим бюджетним фінансуванням, сьогодні бібліотеки   не в змозі в повній мірі  поповнювати бібліотечні фонди новими книжками та періодичними виданнями.

        Вже не перший рік в бібліотечних закладах району  проводиться  акція «ПОДАРУЙ БІБЛІОТЕЦІ КНИГУ ». Адже в кожного з нас вдома є книги, які ми вже прочитали і можемо  поділитись ними з іншими  людьми, які захоплюються читанням. Здавалось  би  важко  в наш час достукатись до людських сердець, та дуже приємно, що на  Білопільщині так багато небайдужих людей, які знаходять можливість відгукнутись на заклик про допомогу. Тільки за минулий рік  бібліотеками  району отримано в дарунок       1230 примірників книг на суму 9500 грн.

          Серед меценатів районної бібліотеки -  жителька міста Білопілля  Людмила Михайлівна Красногорєлка.

Фотографія 1

Як говорить Людмила Михайлівна, - читати любила завжди і як тільки з’являлася можливість купувала книги для власної бібліотеки. І хоча праця на Білопільському машинобудівному заводі була не з легких, вона завжди заходила час для читання. Після роботи, залагодивши домашні справи, Людмила Михайлівна розпочинала знайомства з новою книгою.   Вже перебуваючи на заслуженому відпочинку жінка  стала активним передплатником  «Книжкового клубу сімейного дозвілля». І ось відтепер ці книги стануть доступними і для користувачів нашої бібліотеки. Лише за минулий рік Людмила Михайлівна подарувала бібліотеці близько 300 книг у відмінному стані і популярних серед читачів.  І ось в січні знову подарунок від Красногорєлки Л.М. – 130 книг класичної зарубіжної літератури  та художньої літератури для дозвілля.  Колектив Білопільської центральної  районної бібліотеки щиро вдячний Людмилі Михайлівні за безцінний дарунок та добру справу.

         2016 рік оголошений в Україні  роком англійської мови і в  бібліотеках району проводиться бібліотечна акція «Подаруй бібліотеці книгу на англійській мові». При юнацькі кафедрі центральної районної бібліотеки планується створити English – фонд, в якому будуть зібрані книги англійською мовою, аудіокниги, англомовні фільми, фонотека англійських пісень  та інше. Продовжує діяти і Всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна»

         Шановні друзі! Не викидайте книги на смітник, не залишайте їх стояти «мертвим капіталом», вони ще можуть знадобитися іншим. Подаруйте книгам другий шанс – віддайте їх до бібліотеки. Долучіться до доброї справи, згадайте відому мудрість - «книга - найкращий подарунок» і зробіть свій власний дарунок читачам наших  бібліотек. 

          Не втомлюйтеся  робити добро!

 

Переглядів: 380 | Додав: BRB | Дата: 01.02.2016

 

 

Калейдоскоп славних імен Білопільщини

         Білопільщина здавна славиться своєю історією та визначними людьми.  Багато відомих людей народилися, ще більше жили і творили на території району. Лише за останні століття Білопільщина  дала світу та Україні сотні відомих людей: вчених, економістів, військових, діячів культури і мистецтва. Багато хто з них жив і творив в межах  Російської імперії та культури радянського періоду. Саме тому громадськість практично не знає про їх українське коріння. Але знайомство з біографією практично кожного із них дає можливість говорити, що вони не забували про свою малу батьківщину.

         Пропонуємо відвідувачам нашого сайту  знайомство з відомими земляками та літературою про їх життя і діяльність в рубриці «Калейдоскоп славних імен Білопільщини»

                                                              Фотографія 1

         8 лютого виповнюється 80 років від  Дня народження  Заслуженого журналіста України, лауреата премії Національної спілки журналістів України «Золоте перо», уродженця с. Мар’янівка Гуринівської сільської ради Білопільського району Миколи Івановича Теницького.

Дорога в журналістику для Миколи Івановича була непростою. Після служби в армії він працював водієм у колгоспі  ім. В.Чкалова та маючи хист до друкованого слова, часто надсилав свої дописи в редакцію Білопільської районної газети про людей і події свого села. Так, сількором, розпочалася його журналістська діяльність.

В 70-ті роки Микола Іванович Теницький працював завідуючим відділом листів і масової роботи  редакції газети «Радянська правда», а з 1980 по 1992 рік - редактором  газети.

Він був справжнім журналі­стом і, як тепер кажуть, «трудоголіком», устигав «забивати» сторінки «Радянської правди» і писати ледь не в усі головні періодичні видання колишнього Радянсь­кого Союзу і України. Писав Микола Іванович завжди цікаво, зріло, умів подати читачеві матеріал на будь-яку тематику. Районному журналісту не просто  надрукувати свій матеріал навіть в обласному виданні. Та він творив вдень і вночі і його твори охоче друкували найавторитетніші видання. Це - «Прав­да», «Известия», «Сельская жизнь», «Журналист», «Сільські вісті», «Радянська Україна», «Правда України», «Рідна природа», «Журналіст України». А ще його оповідання, нари­си, новели, замальовки друкувалися в різних збір­ках, що видавалися в Росії,   Україні,   Канаді.

За період його роботи редактором, районна газета була своєрідної кузнею журналістських кадрів для всієї Сумської області. Тому десятки колишніх юнкорів-школярів стали відомими журналістами і працювали та працюють у найпрестижніших виданнях України. Багато з них є членами Національної спілки журналістів України і Національної спілки письменників України. Це  Юрій Фадєєв,  Олександр Вертіль, Григорій Хвостенко, Микола Петленко.  Саме з білопільської газети «пробивали» собі дорогу  в журналістику Олексій Дерев’янко, Микола Собко, Юрій Мацько, Леонід Орлов, Петро Кадурін, Євген Нестеренко, Іван Василець, Іван Козолуп, Тетяна Скоробагатько. І це найвища оцінка М.І.Теницькому. Учив молодих журналістів Микола Іванович не тільки словом, порадою, власноручною правкою написаного, а й своїм прикладом, журналістською майстерністю.

В 1985 році редакція «Радянської правди» стала другим призером щорічного Всесоюзного конкурсу за найкращу організацію роботи з робсількорівським  активом (за роботу з позаштатним активом). Такої нагороди, не виборювала жодна газета Сумщини, хоча участь у цьому тоді дуже престижному конкурсі брали багато редакцій.

Микола Іванович Теницький очолював районне літературне об’єднання «Вир». Під його рукою оволодівали майстерністю літературного письма десятки обдарованих юнаків та дівчат. Серед них члени Національної спілки письменників України – Наталка Білоцерківець з Куянівки, Юрій Назаренко з Білопілля, Олександр Вертіль з Жовтневого.

Він був неординарною, сильною постаттю, ко­ристувався авторитетом і повагою в журналістських колах і серед громадськості. Працелюбний, людяний, щирий, справедливий і відвертий він поспішав жити, наче відчував, що йому на цім світі відміряно не такий уже й довгий шлях.

Уже вражений смертельною хворобою і знаючи це, Микола Іванович не покинув свого редакторського поста, не припинив поїздок по рідній Білопільщині - виїздив на природу і милувався чарівними краєвидами, знав майже кожного у ближніх і дальніх селах, любив своїх земляків – і ті відповідали йому тим же. Він не міг жити без героїв своїх нарисів, без тих проблем і тривог, якими жили його земляки.

 Підтримку і розуміння він знаходив у своїй сім’ї – дружині Людмилі Митрофанівні, синах Олександрі та Володимирі, улюбленій доньці Аллі.

10 квітня 1992 року, на 57 році життя, в розквіті творчих сил перестало битися серце щедрої душі людини, журналіста від бога Миколи Івановича Теницького.

Він прожив недовге, але яскраве життя. Був делегатом 5-го, 6-го, 7-го з’їздів журналістів України. Вже посмертно, через декілька днів, Миколі Івановичу Указом Президента 1992 року було присвоєно високе й почесне звання – Заслужений журналіст України. Це була перша на Сумщині та одна з перших в Україні така відзнака і отримав її найбільш гідний. Справжній лицар правди і пера. Справжня людина і громадянин.

У 2011 році на Сумщині засновано премію Заслуженого журналіста України, уродженця Білопільщини Миколи Теницького. На засіданні обласної гільдії редакторів-ветеранів Сумщини прийнято рішення вручати Премію до Дня журналіста ветеранам засобів масової інформації за найкращі друковані матеріали та активну життєву позицію.

Шановні друзі!

 Пропонуємо Вашій увазі список літератури про М.Теницького, з якою Ви можете ознайомитися в читальній залі центральної районної бібліотеки імені О.Олеся

  • Нестеренко П.Співець рідного краю[Текст] /П.Нестеренко // Сумщина.-2012-21 квітня.-с.4
  •   Зубко С. Пам’яті М.І.Теницького[Текст] // Білопільщина.- 2011.- 16 лютого. – С. 1.
  • Днями  Миколі Івановичу Теницькому виповнилося 75 років[Текст] // Білопільщина.- 2002.- 17 квітня. – С. 4.
  • Сумщина в іменах: Енциклоп. Довідник.- Суми: Рекламно-видавниче об’єднання „АС-Медіа”, Сумський державний університет, 2003.- с.436.
  • Нестеренко П.А. Долі людської мить.- Суми: Вид-во „Джерело”, 2004.- с.271 – 286.
  • Ворона, В. Від них ідуть традиції // Радянська правда. – 1995. – 24 червня. – С. 2.
  • Гончаров, О. Слово про дружбу: Нарис // Радянська правда. – 1993. – 17 квітня.
  • Завгородній, М. Золоте перо Білопільщини // Білопільщина.- 2001.- 7 лютого. – С. 1.
  • Кандиба, М. Мої редактори // Радянська правда. – 1995. – 24 червня. – С. 2.
  • Кандиба, М. Наші редактори // Білопільщина. – 2003. – 10 грудня. – С. 2.
  • Пам’яті М.І.Теницького // Білопільщина.- 2002.- 17 квітня. – С. 4.
  • Хвостенко, Г.  Лицар правди і пера // Сумщина.- 2001.- 7 лютого.
  • Журналістська премія // http://www.state-gov.sumy.ua/
  • Журналістська премія // http://ukitso.business-guide.com.ua/
Переглядів: 439 | Додав: BRB | Дата: 26.01.2016

Театральний вечір клубу «Жіночі розмови»

 

Клуб «Жіночі розмови» працює при центральній районній бібліотеці ім. О.Олеся вже більше 15 років. Серед напрямків його діяльності - організація культурного дозвілля, історично-краєзнавча,туристична робота та благодійна діяльність.

 Однією з улюблених форм засідань бібліотечного клубу є виїзні  театральні вечори. Довго не  забуваються вистави Сумських театрів, гастрольні виступи колективів, концерти, презентації, тощо.

22 січня любителі театрального мистецтва переглядали трагікомедію  «Хто винен» за п’єсою «Безталанна» І. Карпенка-Карого в Сумському академічному театрі драми та музичної комедії ім. С. Щепкіна.

Ця історія написана корифеєм української сцени 150 років тому. Не залишає думка,що хоч і промайнуло півтора століття, але майже нічого не змінилось. Тільки життя стало відвертішим та більш швидким. На сцені присутні побачили сучасну молодь, серед якої вирує пристрасне, майже божевільне кохання. Гнат любить Варку, але одружується на Софії, Варка любить Гната, але пов’язує своє життя із Степаном. Все це відбувається на тлі заздрісних пліток із присмаком палючої горілки та відлунні пронизливих голосів Вакарчука і Джамали…

Захоплювала гра як досвідчених так і молодих акторів. Нетрадиційні декорації - ціпки, дошки,старі газети,барабани – викликали подив, а місцями і шок,заставляли думати і аналізувати, включати особисту фантазію.

Члени бібліотечного клубу «Жіночі розмови» отримати насолоду від спілкування з прекрасним. Про це свідчить запис у книзі відгуків,який вони залишили  про те, що жодної хвилини не пожалкували, що приїхали із Білопілля на цю виставу, подякували за чудову постановку, гру акторів та створений настрій. Привітали колектив з Днем Соборності та Свободи України та побажали подальших творчих здобутків. А ми,бібліотечні працівники, в свою чергу дякуємо членів клубу за співпрацю. Надіємось ,що будемо разом не один рік

                    P1810412

Ми завжди раді нашим користувачам! Тож запрошуємо тих, хто хоче змістовно провести вільний час, насолодитись приємними  миттєвостями життя,  до нашого клубу. Чекаємо на Вас!

 

Переглядів: 344 | Додав: BRB | Дата: 26.01.2016

МЕЛОДІЯ   НІЖНИХ  СТРУН

/зустріч в літературній вітальні/

В теплій, затишній атмосфері центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся проведена зустріч з  шанувальниками поетичного слова. В літературній вітальні свої нові поетичні збірки  «Міражі вічності» і «Суцвіття білих дивоснів» презентувала  наша землячка, поетеса Галина Іванівна Чепуренко.

P1810072

Авторка представила на розсуд присутнім свої вірші про Україну, рідну мову, чудову українську природу, вірші, про  м. Білопілля,  присвяти славетному поету-земляку Олександру Олесю, Тарасу Шевченку, Олександру Пушкіну, Миколі Рубцову, Євгену Замятіну, жінці-матері, воїнам АТО, а також вірші про кохання, філософські роздуми про життя. Поезії з вуст їх автора звучали по особливому проникливо і зворушливо.

P1810095

Поетична творчість – це лише одна із граней її таланту. школі І-ІІІ ступенів,  навчає  дітей співати, малювати, писати вірші.  На виставці її творчих робіт «Пісня барв і кольорів» були  представлені різнобічні захоплення поетеси, а саме:  вишивка, в’язані вироби, макраме, розпис по дереву, та інше. Крім цього Галина Іванівна прекрасна співачка, солістка районного будинку культури. Понад двадцять років свій багатий творчий досвід вона передає молоді у літературно-мистецькій студії «Калинонька» при Ганнівсько - Тернівській

З вітальним словом до Галини Іванівни та учасників заходу звернулася директор бібліотеки Г.В. Маценко. Вона  привітала поетесу  і зазначила, що її книги займуть почесне місце на полицях бібліотеки.

Голова літературного об’єднання «Вир» Людмила Калиновська привітала свою колегу по перу з творчим доробком та побажала плідної праці і написання нових, звучних, яскравих творів. Такі ж побажання звучали і від її колег, вчителів Ганнівсько-Тернівського НВК І-ІІІ ступенів: ДНЗ.

P1810173

 Додали настрою  шанувальникам поезії учасники художньої самодіяльності районного будинку культури, які  разом Галиною  Іванівною виконували пісні на слова і музику Г.Чепуренко

P1810130

          

 

 

Переглядів: 437 | Додав: BRB | Дата: 24.12.2015

« 1 2 ... 19 20 21 22 23 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Друзі сайту