Четвер, 25.04.2024, 18:54
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

                    Подорож у країну Читландія

       Нещодавно у Шкуратівській сільській  бібліотеці юні користувачі здійснили чудову подорож у країну Читландію, країну прекрасну і величну, де добро завжди перемагає зло,                      

Саме в ній знайшли діти відповіді на всі питання і отримали добру пораду, як вирости добрими і мудрими людьми. Тут вони познайомились з великими майстрами художнього слова, різними народами, що мають славну історію, самобутню культуру. Побували на Читай – вулиці, де відгадували загадки, читали  вірші про книги, відповідали на питання вікторини. Зробили зупинку у  Книгограді. У цьому місті діти зустрілись  з улюбленими героями, «скуштували» літературні страви, прокотились на казкових транспортних засобах, провели конкурс : хто більше назве прислів'їв та приказок про знання, книгу.

                       

       Гарний настрій, розваги та веселощі супроводжували дітей і дорослих протягом всієї подорожі.

Переглядів: 384 | Додав: BRB | Дата: 22.06.2016

Фахова зустріч бібліотечних працівників

Білопільського та Лебединського  районів

            8 червня 2016 року в Комунальному закладі Білопільської районної ради « Білопільська центральна районна бібліотека ім. О.Олеся» відбулась фахова зустріч  бібліотечних працівників Білопільського та Лебединського районів. Зустріч пройшла на високому рівні. Привітала гостей завідуюча сектором культури С.В. Лукова.

                           

            Відповідно з програмою   засідання директор Лебединської ЦРБ Тетяна Ольховик  та зав. відділом методичної роботи Олександра Ольховик   познайомилися з роботою відділів Білопільської ЦРБ та ЦДБ, побували в музеї О.Олеся, що функціонує  в книгозбірні. Потім  відбувся обмін досвідом з питань організації літнього читання користувачів,надання послуг,поповнення бібліотечних фондів,його зберігання , комп’ютеризації бібліотек, участь у проектній діяльності,тощо. Гості району відповіли на численні питання працівників сільських бібліотек Білопільщини, представили слайдо презентацію «Вас вітає Лебединська районна бібліотека». 

                    

            Заступник директора Білопільської ЦРБ Олена Литвиненко  проінформувала про участь юних талантів Білопільщини у Всеукраїнському огляді – конкурсі  «Мрії дітей України»., а завідуюча відділом організаційно - методичної та довідково - бібліографічної роботи Наталія Клепальська про організацію національно – патріотичного виховання у   бібліотеках району. Директор КЗ БРР «Білопільська ЦРБ ім.. О. Олеся»  Галина Маценко підвела підсумки зустрічі, наголосила, що такі спілкування дають велику користь, в першу чергу сільським бібліотекарям по отриманню нових знань , форм і методів роботи.

            Наостанок гості познайомилися з історичними місцями міста Білопілля, відвідали храм Різдва Пресвятої Богородиці.

 

 

 

Переглядів: 391 | Додав: BRB | Дата: 10.06.2016

Свято дитинства

         1 червня - до Міжнародного дня захисту дітей в Білопільській центральній районній бібліотеці імені О.Олеся та центральній дитячій бібліотеці відбулось відкриття циклу літніх читань «Ми хочемо, щоб ваше літо було книгами зігріте».

    DSC06419                       DSC06459        

Дійство відбулось на вулиці перед центральним входом в бібліотеку. Для   дітей і дорослих було організоване  рандеву з книгою «Читайте з нами українське». Перехожих приваблювали яскраво оформлені книжкові виставки-інсталяції  «Я люблю читати», «Найрозумніші книги», «Канікули з книгою», «Мій сонячний дім – це моя Україна», «Книжковий водограй». Захід відвідали голова Білопільської районної державної адміністрації В.Ф. Верещагін, заступники голови РДА О.В.Нестерович, О.В.Нікітенко. В імпровізованому читальному залі під відкритим небом діти залюбки знайомились з найкращими книгами, новинками сучасної дитячої літератури, переглядали періодичні видання. Серед учасників заходу були дошкільнята, учні шкіл м.Білопілля, Куянівського НВК.

   DSC06496                         DSC06412

          Родзинкою заходу стала виставка малюнків «Мрії дітей України», яка була викладена перед входом в бібліотеку у вигляді мапи України. Перехожі розглядали малюнки і  бажали дітям щасливого майбутнього в незалежній Україні.

DSC06386

 

Переглядів: 389 | Додав: BRB | Дата: 01.06.2016

До Дня Європи в Україні

Літературний глобус «Письменники різних країн Європи» проведено в  центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся з учнями старших класів Білопільської ЗОШ-інтернат. До заходу бібліотекарі підготували слайдопрезентацію «Літературними стежками Європи»  про відомих письменників  країн Європи  В. Гюго, А. Ліндгрена, Ш. Цвейга, Й. Гете, С. Лема та їх творчість.   Ведуча представляла письменників, юнаки та дівчата позначали на глобусі кольоровими стрічками їх батьківщину і називали твори, які вже прочитали P1850307                        P1850316              

Переглядів: 370 | Додав: BRB | Дата: 19.05.2016

f743797c889d6f9aed6024f50ea681e4Як не стати жертвою торгівлі людьми

корисні поради

    Приватна особа чи компанія береться організувати Вашу поїздку за          кордоном з метою працевлаштування . Задля убезпечення себе, Вам      необхідно зробити наступні кроки:

 1. Дізнайтесь адресу і номер телефону посольства чи консульства України, розташованого якнайближче до місця Вашого майбутнього перебування.

 2. З’ясуйте назву, адресу і телефонний номер установи чи організації, яка бере Вас на роботу. Якщо це можливо, зателефонуйте чи напишіть листа роботодавцю, аби пересвідчитись, що Ви дійсно працюватимете у нього, та розпитати про перспективи роботи, заробітну плату та умови життя.

 3. Зверніться до неурядових організацій, особливо тих, які опікуються проблемами жінок для допомоги в перевірці особи чи організації, з якою Ви збираєтесь мати справу.

 4. Більшість добропорядних роботодавців запропонує укласти з ними контракт. Уважно прочитайте весь документ. В разі нерозуміння формулювань, зверніться до юриста.

 Вас повинна насторожити угода, де передбачається, що роботодавець:

- утримує платню до закінчення терміну контракту,

- сам видаватиме Вам готівку на поточні витрати з утримуваних ним грошей,

- вираховуватиме відсоток із заробленої Вами суми.

 5. У Вас повинні викликати підозру наміри роботодавця оформити для Вас туристичну візу.

 6. Повідомте Вашим родичам, друзям, коли саме Ви від’їзжаєте, і дайте їм адресу місця, у якому перебуватимете.

Прибувши до місця призначення:

 1. Нікому не віддавайте на збереження паспорт!

 2. Майте із собой копію Ваших паспортних даних, зберігайте їх у безпечному місці, про яке знаєте тільки Ви.

 3. Завчіть бодай кілька життєво необхідних фраз мовою країни, до якої Ви збираєтесь їхати.

 4. Якщо перебуваєте за кордоном, зареєструйтесь у посольстві чи консульстві України.

 5. Одразу по приїзді зв’яжіться з родичами чи друзями і підтримуйте контакти з ними.

 

 

Переглядів: 428 | Додав: BRB | Дата: 19.05.2016

День пам’яті жертв політичних репресій

         13 травня в читальній залі  районної бібліотеки ім. О.Олеся зібралися громадськість міста, керівництво району, учні старших класів загальноосвітніх шкіл на годину-реквієм «Великий терор в Україні. Не забудемо!» для того, щоб вшанувати пам’ять сотень тисяч українців, які стали жертвами сталінського тоталітарного режиму, всіх кого торкнулось чорне крило політичних репресій 1937-1938 років. 

Година-реквієм «Великий терор в Україні. Не забудемо!» 3

Бібліотекарі розповіли про трагічні події Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років, згадали тих, хто був ув’язнений у концтаборах, знищених радянською владою селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів.

Година-реквієм «Великий терор в Україні. Не забудемо!»

Присутня на заході заступник голови Білопільської  районної державної адміністрації О.В.Нестерович,  у своєму виступі  акцентувала  увагу  на тому, що практика застосування методів політичного терору є звичною для деяких правлячих режимів і нині.  На загарбаних Російською Федерацією українських територіях панують репресії проти українців, кримських татар, усіх, хто вважає Україну своєю Вітчизною. Піддаються фізичним і моральним тортурам захоплені бойовиками українські військовослужбовці, добровольці, волонтери. В'язнями російського режиму стали Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, Ахтем Чийгоз та інші патріоти.

година-реквієм

Під час заходу демонструвався відеофільм «Із забуття – в безсмертя» про трагічну долю української інтелігенції: вчених, письменників, художників, істориків, педагогів, презентувалася книжкова виставка «Великий терор 1937-1938 років в Україні».

         По закінченню учасники заходу поклали квіти до Меморіалу жертвам голодоморів і політичних репресій та вшановували хвилиною тиші пам’ять сотень тисяч українців без жалю винищених сталінським тоталітарним режимом.

Година-реквієм «Великий терор в Україні. Не забудемо!» 2

Переглядів: 402 | Додав: BRB | Дата: 16.05.2016

Пам’ятаємо. Славимо. Вшановуємо.

Для гідного вшанування подвигу українського народу у Другій Світовій війні, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, посилення турботи про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, продовження традицій шанобливого ставлення до ветеранів, учасників війни в бібліотеках району  на належному рівні проводилися заходи по відзначенню Дня Пам’яті та Примирення і 71-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні в бібліотечних закладах району  оформлені книжкові виставки, тематичні полиці, перегляди літератури, виставки - реквієм, виставки архівних матеріалів, фотографій воєнних років на теми: «Вони захищали рідний край», «Вічно жива пам’ять», «Вклонімося тим, хто поліг у бою», «Вічна пам’ять тим, хто загинув, вічна пам’ять тим, хто живий», «Вічний вогонь пам’яті», «Невмирущий дух героїзму», «А душа людська пам’ятатиме Вас» та інші. Поновлені тематичні експозиції де зібрані фотографії та інформація про ветеранів Другої світової війни, загиблих учасників антитерористичної операції на Сході країни. У Павлівській та Ободівській сільських бібліотеках оформлені  стенди «Захисники України – наші земляки», де розміщені фото всіх земляків,  учасників АТО. Продовжується пошукова та краєзнавча робота працівників бібліотек, 10 історико-краєзнавчих клубів, що діють при бібліотеках. За результатами цієї роботи оформляються теки, поповнюються новими матеріалами розділ «Мій край в роки Великої Вітчизняної війни» альбомів «Літопис рідного краю».

          У квітні-травні у бібліотечних закладах традиційно проводяться акції «Привітай ветерана вдома», «Обеліски мужності і слави». Працівники бібліотек доглядають могили воїнів, пам’ятники, разом з дітьми  відвідують вдома ветеранів війни, записують  їх спогади про війну.  Так, Ворожбянська міська бібліотека №2  разом з сестрою милосердя, дітьми привітала з святом Перемоги вдома ветеранів Другої Світової війни Кислого Івана Івановича,  Кальченка Павла Олександровича, Ворону  Ганну Андріївну, Воронкову Надію Василівну. Учні 7-А класу БЗОШ №2 разом із бібліотекарями центральної дитячою бібліотекою відвідали та привітали з наступаючим Днем Перемоги ветерана Другої світової війни, учасника бойових дій В.П.Матюху. Ветерани поділилися  спогадами  про свій бойовий шлях, про грізні воєнні роки, роки відбудови Під час теплої зустрічі з ветеранами діти читали вірші, співали пісень, дарували квіти, висловлювали слова вдячності  за перемогу.

         Акція Привітай ветерана вдома                            Вітання ветерана Матюхи В.П.

         Спільно з будинками культури, школами в бібліотеках були проведені години мужності і слави, вечори-спогади, вечори-зустрічі, літературно-музичні композиції, години пам’яті, тематичні вечори, бібліотечні акції «Привітай ветерана», зустрічі з ветеранами та дітьми війни: «Пам’ятаємо.Славимо. Вшановуємо» (Воронівська сільська бібліотека), «Борцям за волю наш уклін» (Сергіївська сільська бібліотека),  «Тих днів у пам’яті не стерти»(Товстянська сільська бібліотека), «Шана за подвиг, вдячність за мир» (Павлівська сільська бібліотека), «Житиме вічно моя Україна» (Супрунівська сільська бібліотека) та інші.

В Коршачинській сільській бібліотеці відбулася зустріч школярів з  ветераном війни Василем  Тихоновичем Іванійом «Розкажи ветеране, про дороги війни» Завітав на зустріч з Василем Тихоновичем  сільський голова В.А. Бойко, який  теж привітав ветерана і побажав дітям свято берегти пам’ять про подвиг ветеранів Другої Світової війни і продовжувати їх традиції.

           Коршачина 2                             Коршачина                                       

Вечір-спогад «А душа людська пам’ятає» проведено в Ворожбянській міській бібліотеці №1. Бібліотекар підготувала для  користувачів бібліотеки, ветеранів війни «солодкий стіл» і за чашкою чаю ветерани війни згадували буремні воєнні роки, приймали щирі вітання зі святом від дітей та молоді.

         В Супрунівській сільській бібліотеці проведено годину пам᾿яті «І травень знову нагадає історію жахливих днів». На заході були присутні діти війни Боровик Микола Васильович, Антипенко Іван Федорович, Супрун Микола Миколайович, які поділилися спогадами про післявоєнне дитинство.

Учасники заходу поклали квіти до Братської могили воїнів - визволителів та до пам᾿ятника загиблим воїнам - односельцям. До заходу оформлено виставку - пам᾿ять «Сторінками книг про Другу світову війну».

             Копия Супрунівська                  Біля меморіала Супрунівка

         Кіногодина «Пам’ять подвигу»     проведена в центральній дитячій бібліотеці  для учнів 3-А класу БСШ№1. Бібліотекар розповіла дітям про відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги, ознайомила з літературою біля книжкової виставки «Пам’ятаємо, славимо, вшановуємо» та малюнками наших читачів, представлених на виставці. Учні переглянули уривок кінофільму «Пам’ятай ім’я своє» та відеокнигу «Перегортаючи сторінки історії» із циклу «Книга пам’яті мого роду» про ветеранів Другої світової війни білопільців Олійник Варвару Харитонівну і Олійник Івана Євгеновича. Потім відбулось жваве обговорення фільмів - діти висловлювали власні думки і  розповідали про своїх прадідусів і прабабусь, які виборювали нашу Перемогу.

                 Під час перегляду фільмів                                Учні 3 коасу з малюнками про війну                       

 

Переглядів: 499 | Додав: BRB | Дата: 11.05.2016

       Нарада бібліотечних працівників

4 травня в центральній районній бібліотеці імені О.Олеся відбулася нарада бібліотечних працівників району. З аналізом роботи бібліотек в І кварталі 2016 року виступила завідуюча  відділом організаційно-методичної та довідково-бібліографічної роботи  Н.В.  Клепальська. В своєму виступі Наталія Валентинівна наголосила на основних аспектах діяльності бібліотек в ІІ кварталі, надала методичні рекомендації щодо національно - патріотичного виховання дітей та молоді, відзначення Дня  Пам’яті та Примирення і 71-ої роковини перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні, участі бібліотек у році англійської мови в Україні та проведенні  районної  акції «Подаруй бібліотеці книгу на англійській мові».

                  P1850112                P1850110 

            Аналіз обліку та  збереження бібліотечних фондів провела завідуюча    відділом комплектування книжкових  фондів Н.М.Моргун. 

           P1850100   

Методичні поради по організації в бібліотеках літнього відпочинку  дітей надала заст. директора по роботі з дітьми О.Р. Литвиненко

            P1850124

         Провідний бібліограф С.А.Кирєєва зробила огляд надходжень методичних матеріалів та представила нові розробки відділу: бібліографічну пам’ятку «Вічна пам’ять нашим землякам, загиблим воїнам АТО» та сценарій проведення  свята перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні «Перемога в ім’я життя»

         P1850114

         Директор ЦРБ Г.В.Маценко підвела підсумки  наради та побажала бібліотечним працівникам плідної творчої праці, успішного виконання поставлених завдань 

 

 

Переглядів: 401 | Додав: BRB | Дата: 05.05.2016

        Чорнобиль:дзвони болю і тривог

   КЗБРР «Білопільська центральна районна бібліотека імені О.Олеся» брала активну участь в циклі районних заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

                      DSC02127                   

 Розгорнуту книжкову виставку-експозицію «Вічні дзвони подвигу й скорботи» влаштували працівники  бібліотеки у центрі культури і дозвілля «Україна» для учасників вечора вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС «І мертвим, і живим, і ненародженим». Тут були представлені матеріали про подвиг ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, світлини загиблих героїв-пожежників, які ціною власного життя зупинили пожежу на реакторі. Особливе місце в експозиції відведено розділу «Наші земляки - ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС » та світлини з особистих архівів ліквідаторів.

                     DSC02204                  DSC02203

         Година пам’яті «Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс» проведено в читальній залі КЗБРР «Білопільська центральна районна бібліотеки ім. О. Олеся» з учнівською молоддю нашого міста. Бібліотекарі підготували  розповідь про перші дні аварії на АЕС та героїв-пожежників м.Прип’яті, що першими прибули на місце трагедії. Присутні на заході ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС –   працівники санітарно-єпідеміологічної служби А.В. Степовик, Г.І. Сотник, Т.І. Васильєва – поділилися своїми спогадами про свою участь в ліквідації атомної стихії. Учні подякували за зустріч та вшанували пам’ять загиблих, поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим ліквідаторам у парку ім. Т.Г.Шевченка.

         В центральній дитячій бібліотеці був проведений урок-реквієм «Чорнобиля гіркий полин» для учнів 6 класу БЗОШ-інтернат. Під час проведення заходу  демонструвалися слайдопрезентація «Чорнобиль: дзвони болю і тривог» та відеофільм «Чорнобиль: де ж вихід?».

DSC06301

Переглядів: 447 | Додав: BRB | Дата: 28.04.2016

Тиждень правових знань.

Сьогодні кожна свідома людина розуміє актуальність та значущість процесу побудови громадянського суспільства та правової держави в Україні. Отже, велике значення набуває правова освіта, так як без знань права та законодавства, прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, розвиток жодного суспільства стає неможливим.

Традиційно в квітні в бібліотечних закладах району проводився Тиждень правових знань. До проведення заходів долучалися працівники управлінь, відділів, установ, відомств, навчальних і культурних закладів, громадських організацій, які в своїй діяльності займаються питаннями правової освіти та правового виховання населення.

В бібліотечних закладах району були організовані книжкові виставки, перегляди літератури «Знай свої права та обов’язки», «На захист прав і свобод людини», «На сторожі прав громади», «Правила та закони у твоєму житті», презентації видань про права людини. Проведені бесіди-діалоги, зустрічі «за круглим столом» з працівниками правоохоронних органів, години права, вікторини, конкурси правозахисників, правові турніри, юридичні аукціони, брейн-ринги, правові подорожі на теми: «Стежками наших прав», «Будь вільним у правовому просторі», «Ти – громадянин вільної держави», «Поговоримо про Закон», «Зобов’язаний бути громадянином», «Закон один для всіх» (Супрунівська, Нововирківська, Товстянська, Тучненська. Шкуратівська сільські бібліотеки, Ворожбянська, Улянівська міські бібліотеки).

        Вечір запитань та відповідей «Стежками наших прав»  проведений в центральній дитячій бібліотеці для учнів 9 класу БЗОШ-інтернат. На зустріч з дітьми завітали фахівці з Білопільського районного суду - заступник керівника апарату С.С.Шматенко та консультант Д.В.Свердліченко. Вони провели з дітьми змістовну розмову, під час якої обговорили питання адміністративної, цивільної та кримінальної відповідальності неповнолітніх. Також спеціалісти з права розповіли про основні документи, що гарантують права дітей в Україні – Конвенція про права дитини та Декларація прав дитини. Учні отримали відповіді на свої запитання та ознайомилися з літературою правознавчої тематики.

  Бібліотекар Бієнко розповідає про тиждень права            Вечір запитань і відповідей

Годину правових знань «Молодь у світі права»  проведено для учнів  10-11 класів школи  центральною районною бібліотекою імені О.Олеся   На заході розглядалися  статті  Конституції України, Закони України, які містять положення, що стосуються прав та свобод молоді, а також питання правової освіти молоді,  формування у молодої людини поваги до права та закону.

Молодь у світі права

         На протязі  тижня для користувачів  бібліотек були влаштовані  перегляди літератури, книжкові виставки, виставки-поради «Ми вивчаємо право», «Людина в державі: гармонія права», «Твої права» біля яких постійно проводилися бесіди, бібліографічні огляди.

Для успішного засвоєння  знань районні бібліотеки провели правові вікторини «Свої права ти добре знай, їх шануй і захищай» та «Країною закону, права і моралі».  Учні показали добрі знання з питань правознавства, активно відповіли на  запитання, брали участь в обговоренні ситуацій, спрямованих на підвищення правової культури.

Тиждень правових знань в бібліотеках району закінчився, але робота  з питань правової освіти  продовжуватиметься і надалі. Бібліотечні працівники у постійному пошуку нових цікавих форм і методів правоосвітньої діяльності.

 

 

Переглядів: 1202 | Додав: BRB | Дата: 25.04.2016

« 1 2 ... 18 19 20 21 22 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Друзі сайту