П`ятниця, 19.04.2024, 14:13
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

"Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить"

          14 грудня в читальній залі центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся  відбувся вечір-вшанування «Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить» за участю керівництва району, учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, представників соціальних служб.

           Захід розпочався покладанням квітів до пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

                                                 

      Заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович та заступник голови Білопільської районної ради В.І. Відуєв привітали ліквідаторів аварії та подякували їм за подвиг, здійснений заради майбутніх поколінь.

                                                

      Від імені учасників ліквідації до присутніх звернулась Г.П.Бублик. Вона пригадала страшні події 1986 року та побажала всім присутнім найголовнішого у житті - міцного здоров’я.

      Музичні вітання гостям подарували учасники художньої самодіяльності  районного будинку культури.

                                                

      До заходу бібліотекарі оформили книжкову виставку «Чорнобильська трагедія: історія і сьогодення».

                                                

Переглядів: 359 | Додав: BRB | Дата: 14.12.2016

        Закон і ми

      Одним із аспектів всебічного розвитку особистості є висока правова культура. Адже не можна вважати фізично здорову людину гармонійно розвиненою, якщо вона, маючи широкі знання, добре працюючи або навчаючись, порушує закони, права. Здатність людини розуміти правила співжиття і вимоги законів та відповідно поводитися не є вродженою, вона формується під впливом спеціальних виховних заходів, є наслідком спілкування з іншими людьми, участі в різних видах діяльності. З метою підвищення загального рівня правової культури та набуття необхідного рівня правових знань, запобігання правопорушень, профілактики злочинності серед дітей та молоді  бібліотеки району  взяли активну участь у Всеукраїнському тижні  права який проходив з  5 по 11 грудня.

       Поповнилися новими матеріалами книжкові виставки, тематичні полиці, перегляди літератури на теми: «Молодь. Право. Закон», «Закони нашого життя», «Закон і право для всіх єдині», «Закони моєї держави», «Держава і право».

      Спільно зі школами, працівниками правоохоронних органів проведено: правовий тренінг «Права дитини» (Супрунівська сільська бібліотека), турнір правознавців «Знавці права», правовий калейдоскоп «Права і закони в твоєму житті» (Ворожбянська міська бібліотека №2), інтелектуальну гру «Я дитина, я маю право...» (Гуринівська сільська бібліотека), диспут «Закон і ми» (Ганнівсько-Вирівська сільська бібліотека), правову гру «Слідство ведуть знатоки» (Коршачинська сільська бібліотека) та інші.

         Для підвищення рівня правової освіти населення в   рамках тижня в центральній районній бібліотеці відбулись правові заходи, серед яких:

        Правовий компас «Молодь і право» проведений працівниками центральної районної бібліотеки ім. О.Олеся у Білопільській ЗОШ-інтернат з учнями старших класів. На захід було запрошено начальника Білопільського бюро безоплатної правової допомоги Я.О.Полковниченка та спеціаліста Білопільського районного центру зайнятості М.В.Титаренка. Молоді розповіли про їх права та обов’язки, кримінальну відповідальність за порушення закону. Присутні обговорили різні життєві ситуації пов’язані із законом. На завершення заходу бібліотекарі представили книжкову виставку «Права людини у сучасному суспільстві».

                                        

     Година права «Знати, щоб не спіткнутися» проходила в читальній залі центральної районної бібліотеки. Про значення правової освіти в житті людини молоді розповів  начальник Білопільського бюро безоплатної правової допомоги Я.О.Полковниченко.

                                            

       Центральною дитячою бібліотекою для учнів 7-8 класів проведений правовий марафон «У країні Феміди». Діти відповідали на питання вікторини, брали участь у  конкурсах, ситуаційних іграх, присвячених правознавчій тематиці. Марафон складався із 6-ти завдань: бліц-розминки «Запитання від Феміди», вікторин «Інтелектуальний штурм» та «Розвідка боєм», розв’язування правового кросворду, тестових завдань «Колесо фортуни», розгляд проблемних ситуацій «Практичне право».

    Для учнів середнього шкільного віку дитячою бібліотекою була організована інформаційно-правознавча година «Я маю право жити на землі, творити, дихати, учитись». Дітям розповіли про їхні права та обов’язки згідно Конвенції ООН про права дитини. Потім школярі переглянули літературу та буклети Білопільського бюро правової допомоги. До заходу учні намалювали малюнки, на яких відобразили свої права.

                                           

          Протягом тижня до послуг користувачів в районних бібліотеках були оформлені книжкові виставки і тематичні полиці, на яких представлена навчальна і довідкова юридична література.

           Правова освіта – це вимога часу, тому така робота триватиме і надалі.

Переглядів: 412 | Додав: BRB | Дата: 13.12.2016

Планування та звітність бібліотек

         У  центральній районній бібліотеці відбувся семінар бібліотечних працівників району «Планування та звітність бібліотек». Головними спеціалістами бібліотеки були надані консультації та методичні поради  з питань планування роботи бібліотек на 2017 рік та  звітності за 2016 рік. Окремо зупинилися  на основних аспектах планування роботи по виконанню Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 - 2020 роки,  державних, обласних, районних комплексних програм, відзначенню знаменних і пам’ятних дат 2017 року. Н.В.Клепальська, завідувачка відділом організаційно-методичної та довідково-бібліографічної роботи  звернула увагу бібліотечних працівників на особливості звітності за 2016 рік, довела графік звітів та відповіла на численні питання колег по заповненню даних електронного моніторингу діяльності публічних бібліотек.

    

Переглядів: 359 | Додав: BRB | Дата: 13.12.2016

      "Червона стрічка застерігає..."

        До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом працівниками центральної районної бібліотеки ім. О. Олеся разом з учнями 8-9 класів Білопільської ЗОШ №2  в рамках  проекту «Захисти себе від ВІЛ» проведено флеш-моб «Червона стрічка застерігає…». Бібліотекар юнацької кафедри І.В.Васильченко разом з школярами  розповідали одноліткам та перехожим про стан захворюваності на СНІД в Україні та світі, навела невтішні цифри ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД людей. Учасники заходу привертали увагу жителів міста викликами «СНІДУ НІ!», роздавали та прикріплювали до одягу перехожих червоні стрічки – символ небайдужості та солідарності з ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД.

               

Переглядів: 355 | Додав: BRB | Дата: 13.12.2016

 Торкнулись поезії Олеся

         Традиційно в перший тиждень зими Білопільська центральна районна бібліотека імені О.Олеся провела тиждень бібліотеки, присвячений  українському поету, неперевершеному лірику Олександру Олесю.

         З 1 по 8 грудня  в бібліотеці кожен бажаючий міг доторкнутися до Олесевого слова. Привертала увагу та запрошувала до  бібліотеки всіх перехожих галерея творчих робіт «О.Олесь і дитяча творчість», яка   розмістилася у  вікнах центральної дитячої  бібліотеки.     Захоплювали своєю касою, неординарністю  мистецькі  роботи  обдарованих  учасників та переможців відкритого щорічного літературно-мистецького конкурсу для дітей та молоді ім. О.Олеся «…І розітнувсь мій перший спів».

        2 грудня, у день урочистостей з нагоди 138-ої річниці від дня народження поета бібліотечні працівники організували екскурсію до музею О.Олеся, флеш – акцію «Торкнись поезії Олеся» та поетично-патріотичне коло «Живе Україна! І вільний народ…». Яскравою нотою заходів стала «жива виставка» «Олесь - співець найкращих почуттів».

    

        Наступного дня у читальній залі центральної районної бібліотеки проходили літературні читання «Шануймо Олесеве слово».

        В рамках тижня у дитячій бібліотеці для учнів 5-х класів Білопільської ЗОШ №2 проведено  вечір-портрет «Муза любові й печалі». Мелодійність, як  основну рису ліричної  поезії О.Олеся, підкреслювали  бібліотекарі, читаючі вірші поета під музичний супровід. У виконанні бібліотечних працівників та дітей звучали вірші «Чари ночі», «Для всіх ти мертва і смішна», «Я знаю,-тяжко вам…» та ін. Завершився захід знайомством з літературою про творчий і життєвий шлях О.Олеся біля книжкової виставки «І голос єсть, і кобзу маю».  

     

       Під час поетичного зорепаду «Лауреати премії ім.О.Олеся» учні шкіл міста мали нагоду познайомитися з творчістю  лауреатів Всеукраїнської літературної премії ім. О.Олеся.

                                                     

        Не залишили без уваги бібліотекарі і наймолодших своїх користувачів. Дошкільнята ДНЗ «Сонечко» переглянули лялькові вистави за творами О.Олеся «Бабусина пригода», «Івасик-Телесик». Після перегляду вистав дошкільнята відвідали музей О.Олеся, в якому залюбки декламували вірші нашого земляка та співали пісні на слова Олеся.

                                                      

        Загалом тиждень видався дуже насиченим і корисним для тих, хто небайдужий до творчості видатного поета-земляка, хто любить свій край, свою Батьківщину, як любив її Олександр Олесь!

Переглядів: 372 | Додав: BRB | Дата: 13.12.2016

 На варті рідної землі

 

         6 грудня Україна святкує День Збройних сил України.  

       З цієї нагоди у читальній залі Білопільської центральної районної бібліотеки ім.О.Олеся відбувся урок мужності «На варті рідної землі». У заході взяли участь заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович, заступник голови Білопільської районної ради В.І.Відуєв, воїни АТО В.В.Одненко, М.С.Буряченко, користувачі бібліотеки, учнівська молодь міста.

                                              

     Привітавши присутніх зі святом, Ольга Володимирівна Нестерович наголосила, що боєздатні Збройні Сили України – це здобуток і заслуга мільйонів українців, істинних патріотів своєї держави, які щоденно роблять свій внесок у розбудову армії, вміло воюючи на передовій, тренуючись на військових полігонах та працюючи на оборонних підприємствах. «Воїни Збройних Сил України продовжують славні бойові традиції козацьких нащадків, ветеранів Другої світової війни, воїнів-афганців, примножують їх у нових історичних умовах», - додав Володимир Іванович Відуєв.

   Запрошені воїни АТО Віталій Васильович Одненко та Микола Сергійович Буряченко розповіли присутнім про те, як потрапили на передову, свої воєнні будні, військову техніку.  Їх виступи доповнювалися показом світлин із території бойових дій, військової техніки.

                                                

    Не могли не згадати і тих, хто не повернувся живим додому із зони антитерористичної операції. 12 загиблих воїнів-земляків назвали поіменно та вшанували хвилиною мовчання.

     Яскравим доповненням заходу стали відеоролики про українську армію, що транслювалися протягом усього свята.

     На знак шани і вдячності тим, хто захищав нашу свободу і незалежність, учасники поклали квіти до меморіалів загиблим воїнам, воїнам афганцям та героям АТО.

                                               

Переглядів: 766 | Додав: BRB | Дата: 07.12.2016

         Олесеве слово, мов спів солов'я

       2 грудня в Білопіллі пройшли урочистості з нагоди 138-ої річниці від дня народження  найпопулярнішого українського лірика початку XX ст., прозаїка драматурга, публіциста, політика, уродженця міста Білопілля   Олександра Олеся. Відкриття свята проходило в приміщенні Білопільської центральної районної бібліотеки, яка носить ім’я видатного поета-земляка.  В урочистостях взяли участь  заступник голови Білопільської районої державної адміністрації О.В.Нестерович, голова журі конкурсу ім.О.Олеся «...І розітнувсь мій перший спів...», письменник, лауреат премії ім.О.Олеся І.П.Головченко, поет, член національної спілки письменників України, лауреат премії ім.О.Олеся Ю.Й.Назаренко, переможці та учасники десятого щорічного літературно-мистецького конкурсу для дітей та молоді ім.О.Олеся «І розітнувсь мій перший спів...».  В музеї О.Олеся гості, натхненні поезією великого земляка, ділилися власними враженнями від творчості лірика, її впливом на власне життя та творчість. О.В.Нестерович, І.П.Головченко. Ю.Й.Назаренко привітали переможців конкурсу, побажали нових творчих досягнень. Вчитель української мови і літератури, шкільний бібліотекар Валентина Миколаївна Мовчан з Чернівщини переказала білопільцям вітання  з батьківщини   Олександра Довженка  і представила своїх вихованців, переможців конкурсу учнів 11 класу Великоустівської ЗОШ Сосницького району Савченко Аліну та Іваницького Максима. Завідуюча музеєм Н.В.Клепальська провела цікаву екскурсію, розповіла про нові дослідження   життя поета.

     Продовжилось Олесеве свято флеш-акцією «Торкнись поезії Олеся», яка проходила біля приміщення бібліотеки. Бібліотекарі, тримаючи в руках книжкові закладки «Торкнись поезії Олеся», читали вірші великого земляка. Естафету  підхопили переможці щорічного літературно-мистецького конкурсу для дітей та молоді ім.О.Олеся «І розітнувсь мій перший спів...» та учні Білопільської ЗОШ №2. Діти з  прапорцями в руках та прапором України, привезеним із зони АТО із задоволенням читали пророчу поезію Олеся. Торкнутись поезії славетного лірика стало можливим для всіх перехожих  завдяки створеній бібліотекарями «живій» книжковій виставці. Доповнив акцію і танцювальний флешмоб у виконанні учнів шкіл міста. Під час акції бібліотечні працівники роздавали  поетичні смаколики - цукерки з поезіями   О.Олеся і символічною назвою «Єдина Країна» та подарували всім бажаючим книжкові закладки «Знайомтесь: О.Олесь». Завершився захід покладанням квітів до меморіальної дошки на будинку, в якому жив О.Олесь.

                                  

                                  

       Під час урочистої ходи до будинку, де народився поет  у сквері імені О.Олеся учасники заходу організували   поетично-патріотичне коло «Живе Україна! І вільний народ...».  Свої патріотичні вірші читали переможці щорічного літературно-мистецького конкурсу для дітей та молоді «І розітнувсь мій перший спів...». В їх поезіях бриніла струна  справжнього патріотизму, любові до рідного краю, до України, гордість, що саме Білопільщина подарувала Україні і всьому світові  неперевершеного лірика Олександра Олеся.

                             

Переглядів: 309 | Додав: BRB | Дата: 05.12.2016

  Визначили переможців

     5 грудня виповюється  138 років від  Дня народження видатного українського поета, нашого земляка Олександра Олеся, якому вдалося відбудувати власний неповторний світ почуттів і слів. Час довів, що його творчість не чужа й нам, сучасним читачам. Ми пишаємося, що наш мальовничий куточок Сумщини по праву називають «славетним Олесевим краєм».

     Враховуючи велику значимість його творчості, для належного вшанування пам’яті митця  Білопільська районна рада,  Білопільська районна державна адміністрація в 2007 році оголосила щорічний відкритий літературно-мистецький конкурс для дітей та молоді імені О Олеся «…І розітнувсь мій перший спів…». Відбувся черговий Х тур конкурсу. Його засновники та організатори впевнені, що конкурс сприяє відродженню і  розвитку мистецьких традицій рідного краю, популяризації творчості О.Олеся серед дітей та молоді, виявленню  творчо обдарованих дітей та юнацтва. І це дійсно так. Цьогоріч участь в районному літературно-мистецькому конкурсі для дітей та молоді ім.О.Олеся «...І розітнувсь мій перший спів...» взяло 113 учасників з Білопільського, Ямпільського, Липоводолинського районів Сумської області та Сосницького району Чернігівської області. З них 37 учасників у номінації «Кращий літературний твір українською мовою» та 76 – «Кращий мистецький твір». Загалом на розсуд журі представлено близько 300 робіт.

    Заступник голови районної державної адміністрації, член журі О.В.Нестерович зазначила, що з кожним роком зростає зацікавленість дітей та молоді творчістю  одного з найталановитіших поетів  ХХ століття О.Олеся. Приємним є і той факт, що творчість конкурсантів  перекликається з творчістю О.Олеся, який понад усе любив Україну і все життя  прагнув бачити її вільною і незалежною.  Вона також  запевнила, що районна державна адміністрація та районна рада і надалі буде підтримувати учасників конкурсу.

    Юні поети та прозаїки вразили організаторів  конкурсу тематикою своїх літературних доробків. Так, за словами голови районного літературного об’єднання «Вир» Людмили Калиновської,  неочікуваними стали вірші дітей та молоді, присвячені подіям на Сході, складним життєвим реаліям сьогодення. Відмітили члени журі і чудові прозові твори Аліни  Савченко та Владислава Єременка.

      Живопис, графіка, квілінг, вишивка бісером, нитками, стрічками, ляльки-мотанки, вироби із солоного тіста і, навіть нового для нас фоамірану – це далеко не повний перелік всього, що цьогоріч предстало на розгляд журі конкурсу. Їм довелося не легко, адже кожен з учасників представляв не лише себе, а й свій  навчальний заклад чи сільську раду, місто, район чи навіть область.

                                     

                                                                                   

        Та все ж обирати довелося. І ось вони переможці.  

     У номінації «Кращий літературний твір українською мовою» вікова категорія 9 – 14 років  І місце виборола  Скурихіна Олена (8 років, м.Ворожба), ІІ місце – Трачук Оля (13 років, м. Білопілля), ІІІ місце – Сидоренко Тетяна (14 років, м.Суми).

 У віковій категорії 15 – 21 рік І місце отримала Шинкаренко Наталія (19 років, с. Куянівка), ІІ місце – Литвин Роман (16 років, м.Білопілля),

ІІІ місце – Савченко Аліна (17 років, Чернігівська область, Сосницький район, с. Бутівка Озерна).

       У номінації «Кращий мистецький твір» вікова категорія 9 – 14 років

І місце вибороли  Арцибашева Поліна (13 років, м.Білопілля) та Соболь Вікторія (10 років, с. Улянівка), ІІ місце – гурток «Художня вишивка» (керівник Тачкова А.І., смт. Ямпіль), ІІІ місце – Бражник Катерина (12 років, м.Білопілля).

У віковій категорії 15 – 21  рік ІІ місце отримала Гребенюк Юлія (17 років. с .Горобівка), ІІІ місце – Любич В’ячеслав (15 років, с.Верхосулка). Від присудження І місця журі отрималося.

       Крім цього заохочувальними преміями та подяками відзначили Владислава Єременка ( 12 років, м. Ворожба), Вікторію Моісеєнко (18 років, м. Білопілля), Георгія Янушенка (10 років. м.Білопілля), Марію Лебедєву (12 років, м. Білопілля), Поліну Куксу (11 років,м.Білопілля).

      2 грудня в районному будинку культури на літературно-музичному вечорі «Поезія чистого серця» відбулося урочисте нагородження переможців. Дипломи та премії вручали заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович, заступник голови Білопільської районної ради В.І.Відуєв та голова журі конкурсу, письменник, лауреат премії ім.О.Олеся І.П.Головченко.

                                     

                                                          

    Вітаємо переможців конкурсу! Бажаємо невпинного руху вперед. Нехай у всіх починаннях Вас супроводжують розуміння і підтримка з боку  рідних і друзів, а творча діяльність буде сповнена задоволення і яскравих перемог. Нових Вам щасливих, успішних і захоплюючих життєвих доріг!

Волелюбний патріот Олесь усією душею вболіває за рідну Вкраїну.

      Його вірші є справжніми революційними піснями. Це – могутній дзвін, який пролунав у грозові дні революцій. Поезія Великого лірика і сьогодні є актуальною , свіжою, надзвичайно патріотичною.

 

Переглядів: 426 | Додав: BRB | Дата: 05.12.2016

        Підбили підсумки роботи

     2 листопада відбулася нарада бібліотечних працівників району. Одна з основних тем для обговорення – робота бібліотек на допомогу реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки. Основні аспекти питання у своїх виступах висвітлили директор ЦРБ   Г. Маценко та бібліотекар центральної бібліотеки для дітей О. Бієнко. Доповідачі  звернули увагу бібліотечних працівників на необхідність збереження як традиційних, так і широке використання інноваційних форм бібліотечної роботи з метою формування ціннісних орієнтирів громадянської самосвідомості молоді.

    Аналітичний огляд  роботи бібліотечних закладів району зробила завідуюча відділом організаційно-методичної та довідково-бібліографічної роботи Н. Клепальська. Крім того, Наталія Валентинівна окремо зупинилася на участі бібліотек у відкритому щорічному літературно-мистецькому конкурсі для дітей та молоді ім.О.Олеся «...І розітнувсь мій перший спів...» та конкурсі професійної майстерності серед бібліотечних працівників району на кращій масовий захід 2016 року «Слава Героям АТО». Розглядалися питання проходження опалювального сезону, поліпшення матеріально-технічного стану бібліотек, виконавської дисципліни.

     Кваліфіковані консультації стосовно нарахування субсидій, одержання пільг бібліотечним працівникам з комунальних послуг, пенсійного забезпечення  надали начальник відділу грошових виплат і компенсацій управління соціального захисту населення Білопільської районної державної адміністрації О.В.Гриценко, начальник відділу обслуговування громадян пенсійного фонду України О.В.Тимко.

    Директор ЦРБ Г.В.Маценко підвела підсумки  наради та побажала бібліотечним працівникам плідної творчої праці, успішного виконання поставлених завдань. 

                 

Переглядів: 395 | Додав: BRB | Дата: 02.11.2016

ПРО ДОБЛЕСТЬ І СЛАВУ

Віртуальна тематична підбірка

     Про події на сході країни можна дізнатися не тільки з новин, але і з книг. Найбільше інформації − у журналістів, тому в числі перших з’явилися видання «Війна очима ТСН» або «Я − свідок. Записки з окупованого Луганська» журналіста газети «День»Валентина Торби. Крім співробітників ЗМІ за опис і осмислення цієї війни беруться волонтери та письменники. Деякі з них побували на передовій, інші − пропустили події через власну уяву.

Напевно, цій війні будуть присвячені цілі бібліотеки спогадів, документальної та художньої літератури. Уже зараз у книгарнях є окремі полиці з книгами, написаними учасниками або свідками антитерористичної операції, журналістами або художниками слова, які не змогли залишитися байдужими до подій, що відбуваються в Україні ось уже другий рік.

Шановні друзі!

Нещодавно Білопільська центральна бібліотека ім. Олександра Олеся одержала нову літературу про події, які відбуваються на Сході.  

Героям слава: Книга пам’яті героїв АТО.Сумська обл. / Авт.кол. Є. Положій, Ю. Левкінська та ін. – Суми: Всі Суми. Панорама-Медіа, ПКП «Елада S», 2016. – 112с.

У книзі вміщено розповіді про жителів та уродженців Сумщини, які загинули у боротьбі за свободу та незалежність України на полях неоголошеної війни в 2014-2016 роках. Серед загиблих і 12 наших земляків, жителів Білопільського району. Об’єднує всі ці історії – гідність. Саме гідність була однією з важливих рис кожного героя, і саме тому вони не вагаючись йшли на війну, йшли на ризик, йшли на  смерть. Заради життя!

 

 

 

 

Неоголошена війна: Невідомі факти і хроніки АТО / Авт. кол. О.Калиновська, О. Криштопа, Є. Назаренко та ін. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2015.- 510с.

Девіз видання, підготовленого журналістами «5 каналу» Ольгою Калиновською, Олегом Криштопою, Валентином Трохимчуком, Дарією Феденко та Євгеном Назаренком, − «Згадати все». Книгу побудовано за хронологічним принципом: масові заворушення на сході, перші успіхи української армії, Іловайський котел, Мінські домовленості, захист Донецького аеропорту, хитке перемир’я. Вона складається з аналітичних матеріалів, репортажів з лінії фронту та інтерв’ю з реальними героями, цивільними та військовими, які пережили і відчули на собі біль війни.Тож читайте. Згадуйте. Аналізуйте. Робіть висновки. Пам’ятайте.

 

Положій Є. В. Іловайськ: розповіді про справжніх людей / Євген Положій; Худож. В. А. Бондар. – Х..: Фоліо, 2015. – 378.

Це книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

Книга складається з 16 новел − історій про солдатів, які пережили «Іловайський котел». В основі кожного оповідання − спогади бійця, що став учасником найжахливішої поразки української армії за всю війну на Донбасі. Автор намагався точно, наскільки це дозволяє жанр новели, передати історії солдатів, у більшості персонажів є прототипи. Українські військові чини, дії яких призвели до Іловайської трагедії, показані в книзі в дуже непривабливому вигляді. Історії бійців, взяті за основу оповідань, − захоплюючі, несподівані, парадоксальні. Але сюжет місцями провисає, мова новел то пишномовна, то надмірно натуралістична.

Книга побачила світ у річницю «котла». Новинку було опубліковано одночасно українською та російською мовами: автор записував історії ветеранів тією мовою, якою вони їх розповідали, а потім перекладав.

Шкляр В. Чорне сонце: збірка / Василь Шкляр. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 304с.

Українських захисників вирішив увічнити і майстер гостросюжетних романів Василь Шкляр. Свій твір він присвятив бійцям добровольчого батальйону «Азов» (у його емблемі присутній символ «Чорне сонце»), з якими довгий час пробув на фронті.

Головний персонаж «Чорного сонця» − реальний боєць «Азова» з бойовим позивним «Художник». Перебіг подій російсько-української війни показано очима хлопця, якого честь і совість змусили взяти в руки зброю. Від імені героя письменник розмірковує, хто і навіщо затягує криваву драму, чому гинуть найкращі, чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами і яким буде майбутнє України.

До цієї книги увійшли і інші твори різної тематики, настроєм, часом написання. Але всі вони про Україну, якою вона була, якою є і якою буде колись – адже в героях автор впізнає тих, хто живе поруч із нами, змагаючись, борючись і завжди – навіть ціною власного життя – перемагаючи.

Кажуть, герої не вмирають, але а хотів би, пише автор, дуже хотів би, щоб вони замість бути героями жили. Тут, на землі, вони потрібніші, ніж на небі.Тут є багато такого, чого без них не зробить ніхто.

Якорнов Д. Є. То АТО: щоденник добровольця / Д, Є. Якорнов.- Х.: Віват, 2016. – 400 с.

Автор цього щоденника записався в армію добровольцем, будучи абсолютно не армійською людиною. Напевно, тому в його щоденнику ми не знайдемо звичного цинізму військового часу, а також нарікань і критики начальства. Оскільки “під час війни, будь-який камінь у свій город – вода на млин ворога”.

Втім, погляд на війну не з ідеологічної точки зору, а з дзвіниці здорового глузду, виявляється не менш різкий. Спочатку це просто хроніка, що неупереджено описує армійський побут в АТО. Причому побачити смішне в повсякденному для підняття бойового духу і настрою читача переважало, а під кінець виявилося, що без гумору описувати ситуацію з нинішніми призовниками, бійцями і поїданням гречаної каші електричним кип’ятильником, просто неможливо. До речі, про побутову техніку письма – автор не дарма порівнює свій щоденник з таким собі посібником “Мобілізація для чайників”- суб’єктивним, упередженим, особистим.

Тож запрошуємо всіх бажаючих до  читальної зали бібліотеки для ознайомлення з представленими  книгами.

Переглядів: 399 | Додав: BRB | Дата: 01.11.2016

« 1 2 ... 16 17 18 19 20 ... 25 26 »
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Друзі сайту