Четвер, 25.04.2024, 13:20
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Квітень » 23

Ми маємо ПРАВО

       Сьогодні кожна свідома людина розуміє актуальність та значущість процесу побудови громадянського суспільства та правової держави в Україні. Саме тому особливого значення набуває правова освіта, адже без знань законодавства, прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, розвиток жодного суспільства стає неможливим.

   Традиційно у квітні в бібліотечних закладах району проводився Тиждень правових знань. До проведення заходів долучалися працівники управлінь, відділів, установ, відомств, навчальних і культурних закладів, громадських організацій, які в своїй діяльності займаються питаннями правової освіти та правового виховання населення.

      Так, до Тижня правових знань та з метою реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право» 19 квітня відділом обслуговування центральної районної бібліотеки проведено годину правових знань «Дорослі проблеми молоді». У заході взяли участь учні старших класів Білопільської ЗОШ-інтернат. Вони разом з бібліотекарем відвідали районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції у Сумській області, де мали змогу ознайомитися з діяльністю цього закладу міністерства юстиції.

                                                    

      Головний спеціаліст Катерина Анатоліївна Шокун розповіла про умови реєстрації новонароджених, реєстрацією шлюбу, можливість подання електронної заяви через послуги Інтернет на реєстрацію шлюбу – «шлюб за добу». Також ознайомила з роботою електронної бази даних, за допомогою якої можна отримати інформацію про своїх рідних з будь-якого місця перебування в Україні. Молодь найбільше цікавили питання щодо втрати документів, терміну їх поновлення та вартості цієї послуги.

                                                 

    Протягом Тижня правових знань «кипіла» робота і у центральній дитячій бібліотеці, де були проведені цікаві масові заходи для користувачів-дітей різного віку.

     Найменші читачі взяли участь у пізнавальній грі «Права дитини», під час якої ознайомились із основним правовим документом юних громадян України - Конвенцією ООН про права дитини, дізнались про свої права та обов’язки.

    Для дітей середнього шкільного віку були проведені правові сходинки «Є обов’язки у тебе, їх виконувати треба». Бібліотекарі розповіли учням про їхні права та обов’язки, розглянувши проблемні життєві ситуації в рубриці «Практичне право», також діти переглянули літературу по темі «Твої права і обов’язки».

                                                  

     Традиційними під час тижнів правових знань стали зустрічі з представниками правоохоронних органів. Цьогорічна зустріч відбулась під назвою «Вивчайте і знайте закони» для учнів 5-А класу БЗОШ №2. Діти спілкувалися з інспектором ювенальної превенції Білопільського відділу поліції ГУНП в Сумській області І.А.Сайко. Ірина Анатоліїввна розповіла школярам про неправомірні вчинки неповнолітніх дітей та кримінальну відповідальність за них батьків. На конкретних випадках із своєї практики навела приклади хуліганства, крадіжок та інших злочинів дітей, за які неповнолітні потрапляють в спеціальні реабілітаційні заклади строком від 6 до 9 місяців. Потім інспектор відповіла на чисельні запитання учнів та надала професійні рекомендації «Як уникнути злочину».

                                                 

       Протягом тижня до послуг користувачів-дітей в ЦДБ були оформлені книжкові виставки і тематичні полиці «Перша зустріч з законом», «Закон і право для всіх єдині» та інші, на яких представлена навчальна і довідкова юридична література.

         Правова освіта – це вимога часу, тому така робота триватиме і надалі.

 

 

Переглядів: 354 | Додав: BRB | Дата: 23.04.2018

Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Погода
Друзі сайту