Субота, 20.04.2024, 10:33
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Опитування
Як часто ви відвідуєте бібліотеку?
Всього відповідей: 50
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Грудень » 6 » 139-та річниця від Дня народження Олександра Олеся
13:53
139-та річниця від Дня народження Олександра Олеся

"...І розітнувсь мій перший спів..."

         5 грудня виповнилося 139 років від Дня народження видатного українського поета, нашого земляка Олександра Олеся, якому вдалося відбудувати власний неповторний світ почуттів і слів. Час довів, що його творчість не чужа й нам, сучасним читачам. Ми пишаємося, що наш солов’їний, чарівний край, відкрив широкі двері у світ одному з найяскравіших поетів ХХ століття, і тепер його по праву називають «славетним Олесевим краєм».

    Враховуючи велику значимість його творчості, для належного вшанування пам’яті митця Білопільська районна рада, Білопільська районна державна адміністрація в 2007 році оголосила щорічний відкритий літературно-мистецький конкурс для дітей та молоді імені О Олеся «…І розітнувсь мій перший спів…». І відтоді ось уже 11 років поспіль ми відкриваємо все нові і нові юні таланти. Його засновники та організатори впевнені, що конкурс сприяє відродженню і розвитку мистецьких традицій рідного краю, популяризації творчості О.Олеся серед дітей та молоді, виявленню творчо обдарованих дітей та юнацтва. І це дійсно так. Цьогоріч участь в районному літературно-мистецькому конкурсі для дітей та молоді ім.О.Олеся «...І розітнувсь мій перший спів...» взяли 84 конкурсанти. Серед них – учні загальноосвітніх шкіл Білопільського, Ямпільського районів та студенти вищих навчальних закладів області. З них 29 учасників у номінації «Кращий літературний твір українською мовою» та 55 – «Кращий мистецький твір». Загалом на розсуд журі представлено близько 300 робіт. Їм було надзвичайно важко визначитися. Та все ж обирати довелося. І ось вони переможці.

          У номінації «Кращий літературний твір українською мовою» вікова категорія 9 – 14 років І місце виборола Скурихіна Олена (9 років, м.Ворожба), ІІ місце – Скоробагатько Еліна (14 років, с.Шкуратівка), ІІІ місце – Василенко Едуард (11 років, м.Ворожба).

        У віковій категорії 15 – 21 рік І місце отримала Сіденко Катерина (16 років, с. Ганнівка-Тернівська), ІІ місце – Сидоренко Тетяна (15 років, м.Білопілля), ІІІ місце – Скалова Дар’я (16 років, Ямпільський район, с.Воздвиженське).

    У номінації «Кращий мистецький твір» вікова категорія 9 – 14 років І місце виборола Пилипенко Тетяна (14 років, м.Білопілля), ІІ місце – Воротинцева Мілана (10 років, м.Білопілля), ІІІ місце – Соболь Вікторія (11 років, сел. Улянівка).

         У віковій категорії 15 – 21 рік І місце отримала Семенюта Христина (15 років. м.Ворожба), ІІ місце – Захарченко Владислава (15 років, м.Ворожба), ІІІ місце – Лабунець Дмитро (17 років, м.Білопілля).

     Крім цього заохочувальними преміями та подяками відзначили гурток «Художня вишивка» Ямпільського центру дитячої та юнацької творчості (керівник – Тачкова Антоніна Іванівна), Бондаренко Марію (15 років, м.Білопілля), Білоуса Дмитра (12 років, м.Білопілля), Коробкіну Регіну (21 рік, с.Рижівка).

         Ну, і, звичайно ж, який день народження без святкових заходів. Так, 5 грудня у центральній районній бібліотеці в музеї Олександра Олеся була проведена екскурсія та біографічний трансформер, відбувся літературний зорепад «Молодий цвіт України». На захід завітали заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович, начальник відділу культури і туризму Білопільської РДА С.В.Лукова, поет, письменник, член Національної спілки письменників України, лауреат літературних премій ім.А.Головка та ім.О.Олеся, почесний громадянин міста Білопілля, голова відкритого щорічного літературно-мистецького конкурсу для дітей та молоді ім.О.Олеся «...І розітнувсь мій перший спів...» І.П.Головченко, члени літературного об’єднання «Вир», вчителі, керівники гуртків, юні талановиті діти, молодь та справжні шанувальники творчості Великого лірика.

    

   

        Юні таланти, які з дитинства вже закохані в поезію, літературу ділилися з присутніми своїми маленькими шедеврами, які згодом можуть перерости у справжні витвори мистецтва. Виступи кожного переможця супроводжувалися бурхливими оплесками, посмішками чи сльозами на очах.

   

        Своєю майстерністю поділилися з підростаючою зміною і вже знані метри слова Іван Петрович Головченко та Людмила Іванівна Калиновська.

    

      Крім того, присутні долучилися до незвичайного флешмобу «Створи рукописну книгу з віршами Олександра Олеся, переписаними власноруч кожним охочим». Окрім віршів поета-земляка до книги можна було записувати і власні вірші-присвяти видатному лірику.

   

       По завершенню заходу його учасники поклали квіти до памятного знаку та памятної дошки на будинку, де народився Олекусандр Олесь.

    Продовжилося святкування у центрі культури і дозвілля «Україна», де відбувся літературно-мистецький вечір «Щастя лише в краю коханім», на якому урочисто нагородили переможців конкурсу. Дипломи та премії вручали заступник голови Білопільської районної державної адміністрації О.В.Нестерович, заступник голови Білопільської районної ради В.І.Відуєв та голова журі конкурсу, письменник, лауреат премії ім.О.Олеся І.П.Головченко.

                                         

           Загалом цей день довів, що спражня поезія – безсмертна. Не важливо на чому вона записана - чи то на папері, чи на камені. Вона приходить до нас через час і простір і торкається найглибших струн нашої душі.

 

 

 

Переглядів: 375 | Додав: BRB | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода
Друзі сайту